Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

La Planche des Belles Filles, první opravdový horský test závodu

Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 2012: Chris Froome vyhrává o dvě vteřiny před Cadelem Evansem a Bradley Wigginsem a poprvé bere etapové vítězství na Tour. O dva roky později je situace zcela jiná, žádný ze tří zmíněných jezdců v závodě není a v etapě, která vůbec poprvé letos nabídne opravdu náročný horský finiš, se čeká souboj jmen Contador/Nibali. Své slovo ale budou chtít na státní svátek prosadit i francouzští jezdci. Přímý přenos 10. etapy sledujte od 13:15 na ČT sport a našem webu.

Profil desáté etapy Tour de France Mulhouse – La Planche des Belles Filles
zdroj: letour.fr

Desátý den v kuse v závodnickém sedle, naposledy před volným dnem. Závěrečný den v pohoří Vogéz prověří kandidáty na celkové pořadí, neboť nabídne první skutečně náročný horský finiš – podruhé v historii se kolona závodu vyškrábe na La Planche des Belles Filles. Když toto stoupání debutovalo na Tour v roce 2012, poskytlo vcelku zřetelnou indikaci sil v pelotonu – a pravděpodobně to letos nebude jiné.

Vzdálenost to není z největších – 161,5 km z Mulhouse na La Planche des Belles Filles není závratné číslo, navíc první dvacítka kilometrů je rovinatá. Pak však přijde sedm vrchařských prémií (z toho čtyři jedničky) a prakticky žádné rovné a ploché místo mezi nimi. První z vrcholů je Col du Firstplan (8,3 km/5,4 %), následují Petit Ballon (9,3 km/8,1 %) a Col du Platzerwasel (7,1 km/8,4 %). Po vystoupání na poslední z nich budou jezdci zhruba v polovině etapy, před nim čtyři zbývající prémie.

UDÁLOSTI DEVÁTÉ ETAPY: Toni Martin dotáhl do vítězného konce 58 kilometrů dlouhý sólový únik, připsal si své třetí etapové vítězství na Tour, ovšem první v etapě s hromadným startem, a oblékl se do puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře. Do žlutého se překvapivě oblékl Tony Gallopin, který dojel ve skupině před pelotonem a do 10. etapy vstoupí s náskokem 1:34 na dosud vedoucího Vincenza Nibaliho. Více o průběhu deváté etapy čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/280096-martin-a-gallopin-dva-vitezove-horske-etapy-ve-vogezach/).

Profil závěrečného stoupání desáté etapy Tour de France Mulhouse – La Planche des Belles Filles
zdroj: letour.fr

Ne tolik likvidační jsou Col d’Oderen (6,7 km/6,1 %) a Col des Croix (3,2 km/6,5 %), finále přijde až po nich, a to počínaje zhruba 22 kilometrů před finišem. Tehdy jezdci přijedou k úpatí prudké rampy Col des Chevrieres (3,5 km/9,5 %) – průměrná procenta přitom matou, neboť kupříkladu na třetím kilometru stoupání šahají v jeden okamžik až k 18 %. 

PROFILY PŘEDCHOZÍCH ETAP: E1E2E3E4, E5, E6, E7, E8, E9.
ČLÁNKY Z PŘEDCHOZÍCH ETAP: E1E2E3E4, E5, E6, E7, E8, E9.

S vrcholem za zády přijde rychlý sjezd, chvíle oddychu v údolí a závěrečných 6 km na La Planche des Belles Filles (5,9 km/8,5 %). Na trati jsou úseky klenoucí se až k 13 procentům, 250 m před cílem pak přijde skutečná stěna – 20 % až do cíle. V roce 2012 ji nejlépe zvládl Chris Froome, kdo letos? Do úvahy přitom nelze brát pouze celkové favority, únik menší skupiny zde má velkou šanci na úspěch – etapa je dlouhá, náročná a složitá na kontrolování od některého z týmů.

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články