Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češi a Tour? Chybět bude Kreuziger. König má však velké plány

Až v sobotu začnou cyklisté ukrajovat první kilometry 101. ročníku Tour de France, v pelotonu pojedou znovu po deseti letech i dva čeští zástupci. Největší pozornost bude upřena na Leopolda Königa z druhodivizní stáje Netapp-Endura, jehož ambicí je útok na první desítku. Podporovat ho v jeho snažení bude týmový kolega Jan Bárta, jenž sám touží zaútočit na vítězství v některé z etap.

Na startu bude oproti všem předpokladům chybět obhájce pátého místa z loňského ročníku a superdomestik hvězdného Alberta Contadora Roman Kreuziger. Osmadvacetiletého tradičního účastníka "Staré dámy" totiž týden před závodem stáhl tým Tinkoff-Saxo z devítky vybraných kvůli výkyvům hodnot v biologickém pasu z dřívějšího období.

Česká cyklistika by i přesto měla mít na nejslavnějším etapovém podniku světa závodníka, jehož cílem je umístění mezi nejlepšími – Leopolda Königa. Šestadvacetiletý rodák z Moravské Třebové se sice ve Francii objeví vůbec poprvé v kariéře, ale do Tour jde v daleko lepší pozici, než jakou mohl mít ve svém týmu Kreuziger. Bude totiž lídrem stáje Netapp-Endura, která se na Tour dostala díky divoké kartě.

Cíl Königa? Nejlepší desítka

V jeho prospěch bude pracovat hned čtveřice kvalitních vrchařů, David de la Cruz, Bartosz Huzarski, Jose Mendes a především zkušený Tiago Michado, jenž si před Tour na své konto připsal hned několik solidních úspěchů. Tento mix vzbuzuje u vedení stáje velké naděje a manažer Ralph Denk věří, že by Königovi mohl pomoci k předním příčkám. "Měl by skončit na Tour do první patnáctky," řekl.

Šestadvacetiletý český cyklista, jehož si Netapp vyhlédl v jeho třiadvaceti letech a v německé stáji tak působí již čtvrtou sezonu, však míří ještě výš. "Denk je skromný. Nebo mě nechce dostat pod tlak. Já osobně chci jet o desítku. Kdybych měl být až patnáctý, chci aspoň vyhrát minimálně jednu etapu," prozradil.

Ambice Königa nejsou překvapivé. V minulém roce se i přes zdravotní problémy skvěle prezentoval při své premiéře na podniku Grand Tour, Vueltě, kde obsadil celkově deváté místo a ovládl jednu etapu. Právě tento výsledek pomohl německému týmu k zisku divoké karty pro Tour.

Vzrůstající renomé si výborný vrchař vylepšil i letos, a to i přes fakt, že vynechal začátek sezony kvůli problémům s kolenem. Na závodě Kolem Bavorska obsadil čtvrté místo, ale jeho největší letošní úspěch přišel na Dauphiné Libéré. V podniku, na němž startovaly hvězdy typu Chrise Frooma či Alberta Contadora, obsadil celkově jedenácté místo a v kopcích ukazoval, že dokáže sekundovat i těm nejlepším.

Bárta by rád zabojoval o etapový triumf

Členem devítičlenné sestavy německého týmu bude i druhý Čech na Tour Jan Bárta. Jeho primárním úkolem sice bude "černá" práce pro Königa, avšak devětadvacetiletý cyklista pokukuje i po vlastním úspěchu. "Celkové umístění pro mě není důležité. Na to pojede Leo König. Jde hlavně o to, abych pomohl týmu, ale když dostanu v nějaké etapě šanci, zkusím ji třeba vyhrát," prozradil.

Jan Bárta
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Že jeho slova nejsou pouze mlácením prázdné slámy se ukázalo před dvěma lety, kdy na italském Giru v jedné z horských etap po dlouhém úniku obsadil druhé místo. Bártovou silnou stránkou jsou také časovky, což potvrdil před pár dny na republikovém šampionátu, kde souboj s časomírou ovládl.

Na Tour de France se ale jede časovka až předposlední den, a tak o jeho nadějích bude možno říct více až v průběhu závodu. "Člověk bude mít již v nohách spoustu kilometrů. Většina časovkářů je hodně unavená. Záleží na tom, komu zbylo po horách nejvíc sil," uznal Bárta, který se účastí na "Staré dámě" stane šestým českým cyklistou, jenž absolvoval všechny tři podniky Grand Tour.

Zda se to Bártovi podaří a jestli König dosáhne svých cílů, však ukáží až další dny a týdny, které jejich připravenost prověří na 100 % a možná i více.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz, Denik.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články