Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tour se přes noc přesunula do Francie a chystá se do Lille

Peloton se po britských etapách přes noc přesunul do severní Francie, kde se budou jezdci několik příštích etap pohybovat. Příjdou rovinaté finiše, průjezdy kolem památníků první světové války, kmitání po belgicko-francouzské hranici i pavé úseky vyňaté z trasy závodu Paříž-Roubaix. V dnešní čtvrté etapě by však ještě měli mít navrch sprinteři. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a našem webu, komentují Tomáš Jílek s Františkem Raboněm a Reném Andrle.

Profil čtvrté etapy Tour de France Le Touquet-Paris-Plage – Lille
zdroj: letour.fr

Jezdci zahájí dnešní etapu v pobřežním letovisku Le Toucquet-Paris-Plage a nebudou se zprvu muset příliš namáhat – alespoň co se týče výškových metrů. Závod se začne ubírat severovýchodním směrem a v první části dne bude největším problémem zdolání Cote de Champagnette (1 km/6,5 %). Přijde přijde rychlostní prémie, která je vytyčena na Mount Cassel – slavném bodu z klasiky Gent-Wevelgem. Na prémii se bude stoupat tři kilometry, a nelze tedy čekat žádný souboj čistokrevných sprinterů.

Je to ale poslední (možná spíše jediný okamžik), kdy se v této etapě nebude vše točit kolem sprinterů. Ve zbývajících kilometrech zdolají už jen vrcholek čtvrté kategorie Mont Noir (1,3 km/5,7 %) a vydají se vstříc posledním 50, zcela plochým a rovinatým, kilometrům. Trasa se překlene zpět a týmy se začnou přetahovat o pozice pro finiš v Lille.

Profil finiše čtvrté etapy Tour de France Le Touquet-Paris-Plage – Lille
zdroj: letour.fr

Závěrečných pět kilometrů je spíše techničtějšího než čistě silového ražení. Na trati je několik ostřejších zatáček, také nejde o zcela plochý finiš – poslední tisícovka metrů z větší části stoupá až ke dvěma procentům. Posledních 300 metrů je nicméně už přímých a spurtery by nemělo nic (ostrůvek, ztočení trati) rozhodit.

Sprinterské týmy se musí snažit ukořistit co nejvíce v prvním týdnu, neboť v těch následujících dvou mít mnoho příležitostí nebudou – a dnešek je ideální příležitostí. Už vzhledem k následující etapě vedoucí přes staletí staré kostky bude velmi náročná a týmy mající jiné než spurterské ambice budou spíše chtít šetřit síly, tudíž se dá očekávat určitý konsenzus směřující k hromadnému finiši. Kdo v něm? Kupříkladu Arnaud Démare je poprvé na Tour a dnes to pro něho bude premiéra na domácím, francouzském území.

**** Marcel Kittel
**  Arnaud Démare, Peter Sagan, André Greipel
*   Alexander Kristoff

Je nám líto, video expirovalo.
Představení čtvrté etapy Tour de France Le Touquet–Lille

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články