Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kittel přespurtoval Cavendishe a má třetí etapový triumf

Tours - Etapa s cílem v Tours nabízela jednu z posledních možností pro Marka Cavendishe rozšířit svoji sbírku etapových triumfů na letošní Tour. Ambiciózní Brit měl před 12. etapou na kontě "jen" jedno, další ale přidat nedokázal. Přestože do cílové rovinky najížděl Cavendish v nejlepší pozici, na posledních metrech ho dokázal přespurtovat Marcel Kittel a připsal si tak už třetí vítězství na letošní Tour. Roman Kreuziger spolu s ostatními favority dojel ve stejném čase jako vítěz. 

Marcel Kittel dokázal přespurtovat Marka Cavendishe a slaví třetí vítězství na letošní Tour
zdroj: ČTK/AP

Rovinatá etapa z Fougeres do Tours, která měřila 218 kilometrů, podle očekávání nabídla hromadný spurtérský finiš. Ačkoliv většinu času strávila před pelotonem čtveřice uprchlíků, i posledního z nich Juana Antonia Flechu nakonec dostihlo hlavní pole několik kilometrů před cílem.

Poslední kilometry byly v režii týmů Argos Shimano a Omega Pharma – QuickStep. Tradičně osamocen se do cílového souboje řítil vedoucí jezdec bodovací soutěže Peter Sagan. V závěrečných desítkách metrů měl navrch britský jezdec Mark Cavendish, kterého na čelo vyvezli jeho týmoví kolegové. O 25. etapové prvenství na Tour ho v samém závěru připravil Kittel tak těsně, že o vítězi musela rozhodovat cílová fotografie. Třetí místo nakonec získal Peter Sagan.

Marcel Kittel: "Jak se říká v Německu, dobré věci přicházejí po třech. Bylo to skutečně těsné, opravdový sprint, proto jsem tak šťastný."

Roman Kreuziger: "Etapa byla dost dlouhá, únik skupiny krátce po startu přišel všem vhod, protože jsme si mohli trochu srovnat nohy po časovce. Únik kontrolovaly a sjížděly hlavně týmy, které tam mají sprintery. My jsme se snažili jet vpřed posledních 60 kilometrů, protože dost foukalo, a přečkali jsme to tak nějak v klidu."

Tři kilometry před cílem došlo k hromadnému pádu dvacítky jezdců, do kterého se připletl i jeden z favoritů sprintu Němec André Greipel, vítěz šesté etapy. Německo v letošním programu po dnešku získalo už pět etapových prvenství, což je národní rekord. Kromě Kittela a Greipela se jednou radoval i Tony Martin.

Na zemi skončil i Edvald Boasson Hagen, který vypadal nejvíc otřeseně a při průjezdu cílem se držel za rameno. Vítěz dvou etap z roku 2011 a důležitý člen týmu Sky nakonec musel kvůli zlomenině lopatky ze závodu odstoupit. Zranění si nevyžádá operaci, cyklista se ale vydá domů do Norska na další vyšetření.

"Je to ohromná škoda pro Edvalda. I pro tým není jednoduché ztratit jezdce jeho schopností, ale stále si věříme. Naším cílem je i nadále dělat všechno pro to, abychom podpořili Chrise Frooma," uvedl na webových stránkách Sky manažer týmu Dave Brailsford.

Kreuziger dokončil etapu na 19. příčce ve stejném čase jako Kittel a Froome. V celkovém pořadí ztrácí na vedoucího Brita 3:57. Druhý Španěl Alejandro Valverde má na lídra manko 3:25.

12. etapa: Fougeres - Tours (218 km):

1. Kittel (Něm./Argos) 4:49:49, 2. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 3. Sagan (SR/Cannondale), 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Ferrari (It./Lampre), 6. Impey (JAR/Orica GreenEdge), 7. Rojas (Šp./Movistar), 8. Gene (Fr./Europcar), 9. Lobato (Šp./Euskaltel), 10. Dumoulin (Fr./AG2R), ...19. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Froome (Brit./Sky) 47:19:13, 2. Valverde (Šp./Movistar) -3:25, 3. Mollema (Niz./Belkin) -3:37, 4. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -3:54, 5. Kreuziger -3:57, 6. Ten Dam (Niz./Belkin) -4:10, 7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -4:44, 8. Quintana (Kol./Movistar) -5:18, 9. Costa (Portug./Movistar) -5:37, 10. Péraud (Fr./AG2R) -5:39. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články