Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sagan to dokázal, konečně si letos dospurtoval pro vítězství

Albi - Očekávalo se, že 7. etapa bude jen "přejezdovou", peloton si odpočine před zítřejším přesunem do Pyrenejí a o vítězství se poperou spurteři. Jenže chyba lávky. Tým Petera Sagana Cannodale nenechal nic náhodě, od poloviny etapy nasadil ďábelské tempo, na několika stoupáních setřásl ostatní sprintery v čele s Markem Cavendishem a dovezl letos už třikrát druhého Sagana konečně k vítězství. 

Peter Sagan se raduje z vítězství v 7. etapě
zdroj: ČTK/AP

Už na jedenáctém kilometru musel po hromadném pádu odstoupit ze závodu jeden z lídrů stáje Garmin-Sharp Christian Vande. Pak se do úniku spolu s Blelem Kadrim vydal nejstarší účastník celé Tour Jens Voigt. Populární Němec si ve dvojici s jezdcem stáje AG2R vyjel na peloton až pětiminutový náskok. Bohužel pro Voigta s Kadrim se tým Petera Sagana Cannodale rozhodl ujet ve stoupání všem spurterům a dostat slovenského lídra bodovací soutěže do finiše osamoceného.

Na devadesátém kilometru nasadil Cannodale ostré tempo a peloton nejenže rychle pohltil Voigtův únik, ale najel si takřka tříminutový náskok na skupinku nejlepších spurterů a hlavních konkurentů Sagana v případném cílovém spurtu. Skupina s Cavendishem, Kittelem a Greipelem zůstala daleko za pelotonem, a tak se stáje Lotto-Belisol, Omega Pharma-Quick Step a Argos-Shimano snažily dotáhnout své hvězdy zpět na dohled Saganovi. Rozdíl se jim však nedařilo snížit a zhruba 40 kilometrů před cílem pronásledovatelé na svou snahu rezignovali a rozhodli se šetřit síly na další dny.

Poté se ale od čelné skupiny oddělila skupina uprchlíků, ve které byl i vítěz druhé etapy Jan Bakelants z Radioshacku. Únik nabral až minutový náskok a v té chvíli jel dokonce Bakelants virtuálně ve žlutém. Cannodale ale poté, co odtáhl většinu etapy, nehodlal darovat vítězství jezdcům, kteří v dosavadním průběhu jen odpočívali za italskou stájí. Na pomoc se jim v závěrečných kilometrech vydala i stáj Orica GreenEdge, která hlídala žlutý dres Jihoafričana Daryla Impeye.

Skupinka uprchlíků byla nakonec dostižena necelé tři kilometry před cílem a na závodníky čekala dosud nejdelší cílová rovinka na Tour. Ve spurtu chyběla největší esa Cavendish a Greipel, kteří byli v té době skoro čtvrt hodiny za pelotonem. Peter Sagan dokázal dotáhnout úsilí svého týmu do konce. Ač už to chvíli vypadalo, že by ho jeden ze soupeřů mohl zavřít u krajních zábran, Sagan ukázal svou sílu a ve finiši nedal nikomu šanci.

Peter Sagan: "Fanoušci jsou od toho, aby fandili, na kritiku máme sportovní ředitele. My nemáme tým, aby nám rozjížděl spurty jako Greipelovi a Cavendishovi. Dneska se ukázalo, že ostatní nezvládli etapu tak, jak jsme ji rozjeli. Musím poděkovat v první řadě týmu, jsem rád, že to konečně přišlo. Po prvním pádu jsem se necítil dobře, protože jsem měl zranění a tak, ale začíná se to zlepšovat. Dneska mi to rozjel tým z druhého kopce až do cíle, byl to neuvěřitelný výkon kluků, dnešní etapa vyšla na 110 procent." 

Po třech druhých a jednom třetím místu si Sagan konečně připsal na letošní Tour i vítězství. Mimoto zvětšil svůj náskok v čele bodovací soutěže. Za Saganem dojel druhý z elitních sprinterů Argos-Shimano John Degenkolb, třetí skončil sprinter stáje Saxo-Tinkoff Daniele Benatti.

Roman Kreuziger: "Myslím, že spousta lidí tuhle etapu podcenila. Bylo to fakt těžké, pořád nahoru, dolů. Přesně na Petera. Nejlepší sprinteři kopce nepřejeli, on jo. Jeho tým Cannondale opravdu excelentně pracoval, klobouk dolů. Šli vítězství naproti a zasloužili si ho. Myslím, že překvapili, jak ostře jeli ten nejtěžší kopec. Podle mě tahle etapa stála hodně lidí spoustu sil a zítra to v horách někdo určitě zaplatí."

Žlutý trikot udržel Jihoafričan Daryl Impey. Roman Kreuziger stejně jako Alberto Contador dojel ve stejném čase jako vítěz a dál ztrácí zanedbatelných 14 vteřin. Chris Froome je o šest vteřin před dvojicí Saxo–Tinkoffu. První skutečný test pro jezdce bojující o celkový triumf ale přijde až v osmé etapě, která peloton zavede do Pyrenejí. "Čekají nás dvě těžké etapy. Hlavně ta sobotní bude hodně náročná, protože je cíl na kopci. Uvidíme, jak to dopadne, každý den se tu jede nadoraz. Já se samozřejmě budu snažit co nejvíc pomoci Albertovi (Contadorovi) a vydržet s ním co nejdéle," prohlásil Roman Kreuziger.

Přímý přenos 8. etapy z Castres do Ax 3 Domaines sledujte v sobotu od 14:10 na ČT sport a našem webu.

Tour de France - 7. etapa: Montpellier - Albi (205 km):

1. Sagan (SR/Cannondale) 4:54:12, 2. Degenkolb (Něm./Argos), 3. Bennati (It./Saxo-Tinkoff), 4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Boasson Hagen (Nor./Sky), 6. Gavazzi (It./Astana), 7. Gallopin (Fr./RadioShack), 8. Vichot (Fr./FDJ), 9. Mori (It./Lampre), 10. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step), ...30. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Impey (JAR/Orica GreenEdge) 27:12:29, 2. Boasson Hagen -3, 3. Gerrans (Austr./Orica GreenEdge), 4. Albasini (Švýc./Orica GreenEdge) oba -5, 5. Kwiatkowski, 6. Chavanel oba -6, 7. Froome (Brit./Sky), 8. Porte (Austr./Sky) oba -8, 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Kreuziger oba -14. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články