Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V cíli v Ajacciu překvapivě kraloval Bakelants a jde do žlutého

Bastia - Peloton pokračoval po včerejším dramatu další etapou, která však byla o poznání kopcovatější, což se brzy ukázalo. Sprinterská skupina včetně držitele žlutého dresu po prvním dnu Marcela Kittela začala při výjezdech na vrchařské prémie ztrácet a nakonec dojela takřka deset minut za hlavním polem. Naopak na čele to při příjezdu do finiše v Ajacciu vřelo a jezdci střídavě nastupovali, nakonec však nikdo neměl na vítězného jezdce RadioShacku Jana Bakelantse, který se díky triumfu obléká do žlutého. Druhý skončil Peter Sagan, Roman Kreuziger dojel v hlavní skupině na 51. místě.

Jan Bakelants
zdroj: AP Photo autor: Laurent Cipriani

Jan Bakelants z RadioShacku využil zaváhání pelotonu, který špatně odhadl jeho náskok a ve finiši již přes veškerou snahu Petera Sagana nedokázal zareagovat. Sagan nakonec skončil druhý se ztrátou jedné sekundy na vítězného Belgičana. Ten se po největším úspěchu své kariéry obléká do žlutého trikotu, který bude hájit v příští etapě. Vítěz Bakelants přitom na Tour málem nestartoval, do nominace se vešel na poslední chvíli. V průběžném pořadí nyní vede před Davidem Millarem a Julienem Simonem, Roman Kreuziger je celkově devatenáctý.

Jan Bakelants:

"Letos už jsem absolvoval operaci kolena a při návratu v Romandii se mi koleno zanítilo. Musel jsem odstoupit a nemohl jsem jet na Critérium du Dauphiné. Ale poté, co jsem byl třetí na závodě Kolem Lucemburska, tým zariskoval a vzal mě na Tour. A teď zažívám nejkrásnější den kariéry."

Spolu s Kreuzigerem dokončil etapu v pelotonu i kapitán jeho týmu Saxo-Tinkoff Alberto Contador, jenž se jako jeden z mnoha potloukl při hromadném pádu v první etapě. Dnes však favorizovaný Španěl vypadal na kole bez větších potíží.

Dvojnásobný mistr světa v časovce Tony Martin, jenž pokračuje v závodě navzdory hluboké ráně v lokti, odřeninám a pohmožděným plícím, byl ve velké skupině 17 a půl minuty za nejlepšími. Společně s ním dojeli mimo jiné spurtéři Mark Cavendish a Kittel, jenž si tak žlutý trikot užil pouze jeden den.

Marcel Kittel:

"Byla to těžká etapa a já jsem spurtér, takže jsem trpěl. Čekali jsme, že o žlutý trikot přijdeme. Ale když jsem stoupal na kopec, měl jsem husí kůži. Tolik lidí volalo mé jméno."

Jezdci při posledním stoupání již u mořského pobřeží začali s nástupy, do jednoho se překvapivě pustil i spolufavorit Tour Chris Froome. I on však byl brzy pohlcen, a tak se nejprve zdálo, že podobný osud musí potkat i Jana Bakelantse. Ten vystartoval společně se skupinkou uprchlíků, kteří však postupně až na něho odpadli. Na posledním kilometru vedoucím po přímořském bulváru v Ajacciu už počítal poslední stovky metrů, aby ho peloton nakonec přece jen nepohltil. Nakonec se tak i přes Saganovu snahu nestalo a jezdec RadioShacku slaví svůj životní úspěch.

Roman Kreuziger:

"Alberto [Contador] se po pádu z první etapy cítil celkem fajn, jen ho trochu bolí záda. Já jsem taky v pohodě, pomalu se rozjíždím."

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa: Bastia - Ajaccio (154 km):

1. Bakelants (Belg./RadioShack) 3:43:11, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 4. Cimolai (It./Lampre), 5. Boasson Hagen (Nor./Sky), 6. Simon (Fr./Sojasun), 7. Gavazzi (It./Astana), 8. Impey (JAR/Orica), 9. Bennati (It./Saxo-Tinkoff), 10. Lagutin (Uzb./Vacansoleil), ...51. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni -1.

Průběžné pořadí: 1. Bakelants 8:04:03, 2. Millar (Brit./Garmin-Sharp), 3. Simon, 4. Impey, 5. Boasson Hagen, 6. Gerrans (Austr./Orica), 7. Kwiatkowski, 8. Lagutin, 9. Riblon (Fr./AG2R), ...19. Kreuziger všichni -1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články