Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Třináctá etapa prověřuje časovkářské schopnosti, start proběhl po minutě ticha

Bourg-Saint-Andéol (Francie) Již několikrát se čekalo, že se pole hlavních favoritů roztrhá a dojde na velké rozestupy. To se však nestalo na Col d'Aspin, Tourmaletu ani Mont Ventoux, a tak největší rozdíly přijdou až ve třinácté etapě. 37kilometrová časovka ukáže časovkářské schopnosti závodníků, není však pouze klasickou rovinatou jízdou proti chronometru. Etapa zároveň probíhá za zvýšených bezpečnostních opatření po útocích v Nice, jezdci uctili památku obětí minutou ticha před startem. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a František Raboň.

Profil 13. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Pořadatelé po čtvrteční tragédii v Nice uvažovali i o možném zrušení etapy. "Jednali jsme s prefektem a policií a shodli jsme se, že závod musí pokračovat. Etapa se pojede a chceme v ní vzdát čest obětem útoku," řekl ředitel Tour Christian Prudhomme.

Po závěrečném dramatu z dvanácté etapy zřejmě všichni přivítají den, kdy budou rozhodovat pouze jezdecké schopnosti. Nadcházející časovka je první ze dvou v tomto ročníku a odpovídá trendu, který pořadatelé z ASO v posledních letech nastavili – závod se snaží počet časovkářských kilometrů redukovat, případně profil těchto etap udělat co nejsložitější. Časovka, do níž jezdci vyrazí v Bourg-Saint-Andéol tak bude mít na programu ne zrovna málo kopcovitých úseků. 

Nebude tak ani tolik dělaná pro časovkářské specialisty typu Tonyho Martina či Fabiana Cancellara, namísto toho by se zde mohli prosadit versatilní jezdci, jimž nevadí ani mírná stoupání. Už samotný začátek se může pro jezdce na roviny ukázat jako smrtelný – úvodních sedm kilometrů má sklon těsně pod pěti procenty. Následovat bude klidnější část, aby se v závěru terén znovu zvedl. Tříkilometrové stoupání se znovu dotkne pěti procent.

Okruh favoritů je široký, přičemž velké šance se dávají například zatím prakticky neviditelnému Tomu Dumoulinovi. Profil etapy by však mohl svědčit i závodníkům, jako je Alejandro Valverde nebo Ilnur Zakarin. Z favoritů se nejvíce věří Chrisi Froomovi, jeho rival Nairo Quintana se však nemusí profilu také vůbec bát.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články