Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Další únik přinesl vítězství. Sagana v závěru přesprintoval Matthews

Revel (Francie) ‒ Očekával se závěr s dalším soubojem sprinterů, desátá etapa však skončila jiným průběhem. Z vítězství se radoval po dlouhém úniku Michael Matthews, jenž o triumfu rozhodl v závěrečném spurtu. Alespoň částečnou radost mohl mít i druhý Peter Sagan, jenž si vzal zpět zelený trikot. Hlavní favorité v čele se žlutým Chrisem Froomem dojeli se ztrátou více než devíti minut

Už předchozí královská etapa se stala kořistí jednoho z uprchlíků a stejný scénář se opakoval také po dni volna. Zatímco však v pyrenejských kopcích rozhodl Tom Dumoulin nástupem pár kilometrů před cílem, tentokrát se vše vykrystalizovalo až v závěrečných stovkách metrů.

Do nich se dostalo hned šest cyklistů v čele s Peterem Saganem, Edvaldem Boassonem Hagenem a Michaelem Matthewsem, kteří peletonu ujeli ve velké skupině už po startu, a třetí jmenovaný ukázal v závěru, že mu zůstalo nejvíce sil. Australský závodník si počkal na spravný moment a přespurtoval všechny konkurenty. Cílem tak mohl projet radostně s rukama nahoře.

Matthews z týmu Orica-BikeExchange tak uzavřel svoji sbírku na Grand Tours. Po třech vítězstvích na Vueltě, dvou na Giru se premiérově radoval také na Staré dámě. Zároveň si spravil chuť po posledních dvou Tour, které mu nevycházely. Loni se po pádu trápil až do Paříže a v roce 2014 o účast přišel kvůli zraněním z tréninku.

"Je to něco neuvěřitelného. Až teď mi teprve dochází, že jsem vyhrál etapu. Měl jsem za sebou dva špatné roky ve spojitosti s Tour a občas už jsem si říkal, jestli to nevzdat a jestli není pro mě tento závod prokletý. Dnes se mi ale splnil sen," řekl šťastný Matthews po závodě.

Těsně za ním dojel druhý Sagan, pro kterého mohl být útěchou opětovný zisk zeleného dresu pro lídra bodování. Třetí dojel Boasson Hagen.

Další pozice obsadili ostatní členové ujeté skupiny Greg Van Avermaet, Sam Dumoulin a Daryl Impey. Peloton na tuto šestici ztratil přes devět minut, ovšem pro přední příčky v celkovém pořadí únik nic neznamenal. V čele zůstává stále Chris Froome před Adamem Yatesem, Danem Martinem a Nairem Quintanou. Roman Kreuziger je nadále dvanáctý.

K vítězství nasměrovalo už první stoupání

Hlavní favorité v desáté etapě měřící 197 kilometrů, která peleton zavedla do francouzského Revalu, příliš vidět nebyli. Naopak hlavní slovo si vzali podruhé v řadě uprchlíci, kteří o svém triumfu rozhodli už v úvodním stoupání první kategorie na Port d´Envalira, které cyklisty dostalo až do výšky 2408 metrů.

V něm ujela zhruba třicetičlenná skupina plná velkých jmen. Mezi uprchlíky byli Sagan, Nibali, Costa, Landa, Matthews, Izagirre či Cummings, kteří si na peloton vytvořili náskok, jež se s přibývajícími kilometry dostal přes šest minut.

To už skupina přišla asi o polovinu členů a vykrystalizoval se balík patnácti jezdců, který se snažil svůj náskok držet. Peloton na rozestup sice reagoval a hodně práce odvedla zejména stáje Direct Énergie a IAM Cycling, jenže dvacet kilometrů před koncem povolily a nechaly se o triumf poprat uprchlíky.

Ve vedoucí skupině došlo v té době k dalšímu dělení. Sagan využil dobrého větru a očesal asi polovinu soupeřů. Do závěrečných kilometrů se tak vydala šestice. Společnost slovenskému cyklistovi dělali Dumoulin, Van Avermaet, Boasson Hagen a dvojice z Oricy Matthews a Impey.

I přes následné pokusy o únik se etapa nakonec dostala do sprintu, v němž brzo vystartoval Sagan. Druhého triumfu na letošním ročníku Staré dámy se ovšem nedočkal. Nad jeho síly byl Matthews, jenž už pár metrů před čárou zvedal ruce do nebe a společně s ním slavil i týmový kolega Impey.

"Nebyl plán dostat se do úniku v takovém počtu. Spoléhali jsme na hromadný finiš, ale máme tady silný tým a dnes jsme ukázali skvělou týmovou práci. Kluci se pro mě obětovali," pochválil týmovou práci vítěz.

Slovenský fenomén dojel hned za ním a připsal si třicáté umístění na stupních vítězů na Tour de France. Šestadvacetiletý jezdec stáje Tinkoff byl v cíli hodně zklamaný, jistou útěchu však může hledat v opětovném zisku zeleného trikotu, který si vzal zpět od Marka Cavendishe.

Britský vítěz tří etap z probíhajícího ročníku během desátého dne příliš vidět nebyl. Pozornost si vysloužil pouze v momentu, kdy se schovával za doprovodným vozem při snaze stáhnout peloton. V momentu, kdy uviděl kameramana, zasypal ho sprškou vulgárních slov. Do cíle Cavendish dorazil v hlavním poli i s českou trojicí Roman Kreuziger, Petr Vakoč a Jan Bárta se ztrátou 9:39 minuty.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa: Escaldes-Engordany - Revel (197 km):

1. Matthews (Austr./Orica) 4:22:38, 2. P. Sagan (SR/Tinkoff), 3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Dumoulin (Fr./AG2R) všichni stejný čas, 6. Impey (JAR/Orica) -2, 7. Durbridge (Austr./Orica) -1:10, 8. Caruso (It./BMC) -3:01, 9. Izagirre (Šp./Movistar), 10. Gallopin (Fr./Lotto) oba -3:10, ...60. Kreuziger (ČR/Tinkoff), 88. Bárta (ČR/Bora-Argon), 89. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) všichni -9:39.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 49:08:20, 2. Yates (Brit./Orica) -16, 3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -19, 4. Quintana (Kol./Movistar) -23, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -37, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Bardet (Fr./AG2R), 8. Henao (Kol./Sky) všichni -44, 9. Meintjes (JAR/Lampre) -55, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:01, ...12. Kreuziger -1:16, 101. Bárta -1:25:19, 141. Vakoč -1:44:03.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články