Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Froome, Quintana, Contador či Aru změří síly na Col d'Aspin

L'Isle-Jourdain (Francie) - Letošní ročník v sedmé etapě poprvé spatří, jak jsou na tom hlavní favorité. Chris Froome, Nairo Quintana či Fabio Aru se na Col d'Aspin utkají v prvním skutečně horském testu. Žlutý dres před nimi bude hájit Greg Van Avermaet. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují Ján Svorada a René Andrle.

Profil 7. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Šest dnů se k tomu schylovalo, nyní se jezdci poprvé pustí do těch pravých vrchařských stoupání. Závod se po předchozí ryze tranzitní sprinterské etapě přesunul do Pyrenejí, kde ho nyní čekají tři intenzivní vrchařské testy. Ten první povede přes známý Col d'Aspin, skončí však ještě o sedm kilometrů dále v Lac de Payolle.

Profil dne přitom zpočátku rozhodně nebude napovídat, že se závod ocitl v Pyrenejích. Prvních sto kilometrů totiž bude po stejné rovině, jako se jezdci pohybovali v etapě číslo šest. Poté přijde Cote de Capven, které ale ještě se svým průměrem jen lehce nad tři procenta nic nevyřeší. 

Po značce 140 km už přijde vrchol dne a první skutečný test hlavních favoritů Col d'Aspin začíná zvolna na prvních čtyřech kilometrech, pak se ale stoupání zlomí a po zbylých osm kilometrů se procenta zvednou v průměru až na 7,5. Na vrcholu však ještě etapa neskončí, na jezdce čeká ještě sedm kilometrů sjezdu až do cílového Lac de Payolle. Jde o trend letošní Tour, která v několika případech nechává cíl etapy až po závěrečném sjezdu.

Podobu etapy výrazně ovlivní složení úniku dne. Pokud se stejně jako například v páté etapě najde silná skupina jezdců, může svou snahu dotáhnout až do konce. Jde nicméně o první horský test a ani celkoví favorité se nebudou chtít vzdát možnosti cenné výhry. Kvality Chrise Froome, Naira Quintany, Fabia Arua ani Thibauta Pinota zatím otestovány nebyly a těžko tak předvídat, jak na tom ten který závodník je. Toto však neplatí v případě Alberta Contadora, jehož bude bezesporu čekat složitý den.

*** Chris Froome, Nairo Quintana** Fabio Aru, Romain Bardet, Thibaut Pinot* Warren Barguil, Mikel Landa, Rafal Majka, Louis Meintjes 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články