Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kurážná jízda vynesla do žlutého Van Avermaeta, Contador znovu ztratil

Limoges (Francie) - Belgičan Greg Van Avermaet vyhrál z úniku pátou etapu Tour de France, po níž se stal průběžným lídrem závodu s výrazným náskokem pěti minut. Vedení přebírá od Petera Sagana, který se v kopcích neudržel nejlepších. V závěru dalších několik desítek vteřin ztratil Alberto Contador, drobnou mezeru měl na nejlepší i Roman Kreuziger.

Na letošní Tour de France se zatím mnoho namluvilo o úspěšnosti úniků. V první čtyřech etapách neuspěl žádný, přičemž pokus Arminda Fonseky ve třetí etapě vypadal až politováníhodně - francouzský závodník se na čele po většinu dne osamoceně trápil bez žádné, byť sebemenší vyhlídky na úspěch. Pátý den byl ovšem úplně jiným příběhem. Dopředu vyrazila hned devítka jezdců (mezi nimi i Rafal Majka nebo Greg Van Avermaet) a okamžitě začala pracovat na tom, aby tentokrát uprchlíci byli úspěšní.

Její náskok šel strmě nahoru a brzy šplhal k deseti minutám (nejvýše se dostal až na šestnáct minut). To už ale na samém čele nejelo devět závodníků, ale jen tři - Van Avermaet, Andrej Grivko a Thomas De Gendt ostatním odjeli a pokračovali jen v této sestavě. Jejich neupadající tempo s postupem kilometrů nenechalo nikoho na pochybách o tom, že vítěz etapy vzejde právě z jejich středu. Začaly se tak jet dva závody - o etapové vítězství a pozice v celkovém pořadí.

Van Avermaet na čele dokázal, že má v kopcích více sil než jeho kolegové a dvacet kilometrů před cílem jel už sám. Belgický jezdec měl ještě jednu zvláštní motivaci - díky své zatím relativně nízké ztrátě útočil na žlutý dres. Ten poté, co jako první projel cílem, skutečně získal a přebral tak vedení od Petera Sagana. Vítěz letošního ročníku Tirreno-Adriatico už na Tour jednu etapu vyhrál loni, zisk žlutého dresu je ale největším úspěchem jeho dosavadní kariéry. Na druhé příčce za ním dorazil De Gendt, který může jako útěchu brát vrchařský dres.

Movistar roztrhal peloton, Contador ztratil v závěru

V pelotonu jako by nikdo jet nechtěl nebo nepotřeboval, všichni favorité šetřili síly, což se změnilo až na Pas de Peyrol, kde začal diktovat tempo tým Movistar a radikálně zredukoval hlavní skupinu - z ní odpadl Peter Sagan nebo Vincenzo Nibali. Španělský tým zařadil skutečně hodně tvrdé tempo a osekal hlavní skupinu zhruba na třicet nejsilnějších.

Z ní se rozhodovalo na posledním kopci. Nástup Romaina Bardota rozpoutal první vrchařskou bitvu ročníku, jíž se odpočátku neúčastnil Alberto Contador, který zjevně není v pořádku po dvou absolvovaných pádech z úvodu Tour. V cíli ztratil půlminutu na pole hlavních favoritů a dále tak prohloubil svou ztrátu. Spekulace o tom, zda raději ze závodu neodstoupí, tak mohou o to více pokračovat. Ostatní favorité dorazili pospolu a ztrácí tak shodně něco málo přes pět minut na hrdinu etapy Van Avermaeta. Roman Kreuziger na posledních stovkách metrů ztratil jedenáct vteřin, je ale nejlépe postaveným závodníkem stáje Tinkoff.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa: Limoges - Le Lioran (216 km):

1. Van Avermaet (Belg./BMC) 5:31:36, 2. De Gendt (Belg./Lotto) -2:34, 3. Majka (Pol./Tinkoff), 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -5:04, 5. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 6. Huzarski (Pol./Bora Argon), 7. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step), 8. Yates (Brit./Orica), 9. Froome (Brit./Sky), 10. Van Garderen (USA/BMC) všichni -5:07, ...25. Kreuziger (Tinkoff) -5:18.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet 25:34:46, 2. Alaphilippe -5:11, 3. Valverde (Šp./Movistar) -5:13, 4. Rodríguez -5:14, 5. Froome, 6. Barguil (Fr./Giant), 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Aru (It./Astana), 9. Rolland (Fr./Cannondale), 10. Martin všichni -5:17, ...18. Kreuziger -5:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články