Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vakoč: Jsem univerzální jezdec. Na Tour budu pracovat pro tým na rovině i v kopcích

Praha - Petr Vakoč ve svých 23 letech už nepatří mezi největší naděje české cyklistiky, ale může se hrdě řadit mezi nejlepší současné české cyklisty. V neděli sice neobhájil titul mistra republiky, za pár dní se ale poprvé v kariéře představí na nejprestižnějším závodě planety Tour de France, kde bude jeho úkolem především pomáhat hlavním hvězdám týmu Etixx Quick Step – Marcelu Kittelovi a Danielu Martinovi.

Sport
zdroj: ČT4

"Už mě neberou jako pomocníka nebo mladého kluka, co se učí a pořád rozkoukává," hlásí Vakoč, který jezdí v dresu belgické stáje Pro Tour už třetí sezonu. Loni poprvé absolvoval jeden ze závodů velké trojky – italské Giro – a letos se chystá i na závod nejslavnější.

"Už na konci minulé sezony jsem přišel za týmem, že bych chtěl startovat na Tour. Že to je velký cíl na tuto sezonu. Že cítím, že to zvládnu, a že bych chtěl udělat všechno pro to, abych Tour mohl jet," přiznává český cyklista.

"Tým s tím nějak souhlasil a řekli, že mě nezařadí do nominace na Giro a že to tedy bude buď Tour nebo Vuelta. Že se uvidí, že mají asi 16, 17 lidí, kteří byli na prvním seznamu na Tour," líčí Vakoč. "Ten seznam se zmenšoval a zmenšoval a někdy kolem závodu Okolo Švýcarska jsem věděl, že jsem jeden z 11 nebo 12 lidí, a že jsem tomu blízko. Finální nominace se udělala až minulý týden," dodává.

Loni Vakočův týmový kolega Zdeněk Štybar ovládl na Tour jednu z etap. Letos se však Štybar i z toho důvodu, že by musel upřednostnit týmový úspěch a v podstatě rezignovat na úspěch individuální, účasti na Tour vzdal. To Vakoč se role pomocníka nezříká.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

"Věděl jsem od začátku, že pokud Tour pojedu, tak budu v roli pomocníka. Lídři jsou jasně daní a nemám žádnou záruku, že budu mít šanci jet na výsledek. Může se to stát. Může tam být příležitost jít do úniku, ale radši s tím moc nepočítám," přiznává otevřeně český cyklista.

V rovinatých etapách by měl být Vakoč k ruce především Marcelu Kittelovi, jednomu z nejlepších spurtérů současnosti, zatímco v těch horských pojede tým Etixx Quick Step především na Daniela Martina.

"Zejména v rovinatých etapách se bude očekávat od nás (týmu Etixx Quick Step – pozn. red.), že odvedeme většinu práce. Může se stát, že ostatní týmy to nechají jen na nás, pokud Marcel bude ve výborné formě a bude etapy vyhrávat," tuší Vakoč.

"Naše práce začíná hnedka na začátku, kdy musíme pohlídat, aby neodjela moc velká skupina a abychom potom měli šanci závod kontrolovat, držet náskok na přijatelné hranici a v závěru etapy ho sjíždět," líčí Vakoč "útrapy" jezdce favorizovaného celku.

"Moje role bude takhle jet během etapy, takže mě často uvidíte na špičce. A potom i v závěru. Ne asi v posledním kilometru, ale do těch dvou tří kilometrů před cílem. Pak už tam jsou rychlí kluci, kteří by měli na to v jiných týmech jezdit na výsledky, ale tady rozjíždějí spurty Marcelu Kittelovi."

Etixx Quick Step však necílí jen na rovinaté etapy a brousí si zuby na prvenství i v horských dojezdech. "Máme Dana Martina, který by měl jet na celkové pořadí, nebo minimálně na etapové vítězství v horských etapách," osvětluje český mladík.

"Já bych s ním měl zůstat co nejdéle a pomáhat mu připravit pozici před nájezdem do důležitého kopce, nebo ho chránit před větrem. V závěru to už bude víc na něm. Já tím, že jsem dost univerzální jezdec, tak to mám o dost těžší, že budu muset pracovat jak na těch rovinatých, tak na kopcovitých etapách," stěžuje si na oko Vakoč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články