Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Co jsme nečekali: 10 největších překvapení letošní Tour de France

Praha - V pořadí už 102. ročník Tour de France je za námi. Žlutý trikot získal jeden z favoritů Chris Froome a do zeleného se na Champs-Élysées už počtvrté v řadě oblékl slovenský "Tourminátor" Peter Sagan. Přesto letošní ročník rozhodně nebyl chudý na překvapení. Jaké jsou ty největší?

Tour de France 2015
zdroj: REUTERS/Eric Gaillard

#1 FROOMŮV SKVĚLÝ PRVNÍ TÝDEN

Poprvé po deseti letech nezařadili organizátoři do prvního týdne Tour žádné hory, o to zákeřnější etapy ale na jezdce čekaly. Ve druhé vedoucí podél nizozemského pobřeží závodníky přivítal nejen vítr, ale i prudký déšť. Ve čtvrté etapě zase strašily jezdce kostky, které se loni staly Chrisi Froomovi osudnými.

Lídr týmu Sky bývá považován za jednoho z méně technických jezdců v pelotonu a první týden letošní Tour mu tak měl podle předpokladů dělat obtíže. Čekalo se, že Froome v úvodu ztratí a náskok soupeřů bude dotahovat v horách. Ovšem opak byl pravdou. Froome nejen že neztrácel, ale na své rivaly v úvodním týdnu dokonce získal a oblékl se do žlutého trikotu, který udržel jak v Pyrenejích, tak následně i v Alpách.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečné stoupání 3. etapy na Mur de Huy

#2 UMÍSTĚNÍ JANA BÁRTY

Do letošní Tour vstoupil nejhůře, jak mohl. Na úvod byla na programu jeho oblíbená disciplína časovka a Jan Bárta si věřil, že by v první etapě nejtěžšího závodu světa mohl skončit do první patnáctky. V Utrechtu ale český cyklista neměl svůj den. Spadl, nabral ztrátu přes minutu a půl a místo skvělého startu z toho bylo 148. místo.

Bárta se ovšem nevzdal. Bojoval. Tak jak ho známe, se pouštěl do úniků, poprvé ze svých čtyřech účastí na Grand Tour ale vydržel s nejlepšími i v horách. Ač jezdec prokontinetální stáje Bora-Argon nepřijel na "Starou dámu" bojovat o umístění v celkovém pořadí, radoval se v cíli ze skvělé 25. příčky v konečném hodnocení. Z českých závodníků dokázali v historii skončit lépe jen Roman Kreuziger a Leopold König. 

#3 SAGANOVY ÚNIKY

Hned tři vrchařské prémie druhé a třetí kategorie čekaly na peloton na prvních stech kilometrech 17. etapy, klasičtí spurtéři se připravovali další den na chvostu závodního. Nikoliv však Petr Sagan. Jednoznačný vládce bodovací soutěže na Tour posledních let se vydal do úniku. Opět. Už čtvrtou etapu v řadě a předvedl tak výkon, na který si netroufnou ani tradiční "uprchlíci" a specialisté na tuto disciplínu. Mrzet může slovenského rychlíka, že jeho snaha nevedla k etapovému vítězství, ale "jen" k pěti druhým místům.  

#4 THOMASOVY VÝKONY

Geraint Thomas rozhodně nepatřil mezi adepty na zisk žlutého trikotu. Nepatřil ani do okruhu širších favoritů na umístění v první desítce celkového pořadí. Zlatý olympijský medailista z týmové stíhačky na dráze měl být podle očekávání fanoušků jen jedním z pomocníků Chrise Frooma a zůstat měl i ve stínů Froomových superdomestiků Richieho Porteho a Leopolda Königa.

Jenže chyba lávky. Thomas, specialista na jarní klasiky, byl k ruce svému lídrovi v nejtěžších stoupáních a bez obtíží konkuroval i nejlepším vrchařům v pelotonu Tour. Bývalý dráhař ještě tři etapy před cílem držel průběžnou čtvrtou příčku v celkovém pořadí. Nakonec však nastolené tempo přeci jen neudržel, ztratil v Alpách a skončil 15.

#5 NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPURTÉR SEZONY KRISTOFF ZVADNUL

Měl sbírat etapová vítězství a mířit za zeleným trikotem. Žádný jiný spurtér neměl v letošní sezoně takovou fazónu. Alexander Kristoff, norský jezdec v dresu ruské Kaťusy sbíral jeden vítězný vavřín za druhým a s 18 triumfy byl jasně nejúspěšnějším závodníkem v letošním světovém pelotonu. Sklonit se před norským expresem měl i vládce posledních tří ročníků bodovací soutěže Tour Peter Sagan.

Už první rovinatá etapa ale naznačila, že Kristoff nepřijel na Tour zdaleka v takové formě, v jaké se prezentoval v předešlých měsících. Zatímco André Greipel a Marc Cavendish se ve finiši v Zélandu přetahovali se Saganem o vítězství, norský jezdec dojel až na 54. místě. Nakonec se Kristoff dostal do spurtu jen třikrát, nejlepší umístění si připsal na samotný závěr na Champs-Élysées, kdy skončil třetí. Špatný dojem z letošního účinkování na "Staré dámě" už ale nevylepšil.

#6 VÝPADKY NIBALIHO (A CONTADORA)

Letos měla být Tour pořádně napínavá, nejnapínavější za poslední léta. Na start se postavila kompletní velká čtyřka – Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali a Nairo Quintana. Patrně čtyři nejlepší silniční cyklisté současnosti a vítězové pěti z poslední šesti podniků Grand Tour.

Zatímco Froome s Quintanou nezklamali, o zbylých dvou jmenovaných se to samé říci nedá. Contador jako jediný z "velké čtyřky" absolvoval letos i italské Giro, a tak ho již s předstihem většina expertů odepisovala. Během závodu se skutečně ukázalo, že španělský jezdec měl do výkonnosti svých soupeřů daleko a od prvních stoupání za nejlepšími zaostával.

Ještě hůře si zprvu ale vedl Nibali, který se v úvodních dvou týdnech s formou rozhodně nepotkal. Hned v prvním horském dojezdu ztratil 4:25 minuty na vítězného Frooma a v dalších dnech se propadl dokonce až do druhé desítky průběžného pořadí. V Alpách však obhájce prvenství popadl druhý dech a vyšplhal se na solidní čtvrtou příčku právě před Contadora.

#7 PROKLETÝ ŽLUTÝ DRES

Jen málokdy přináší žlutý dres svému nositeli tolik smůly jako letos. Chrisi Froomovi, který v něm strávil nejvíce času a dovezl ho až do Paříže pod Vítězný oblouk, se sice vyhnula, Tony Martin s Fabienem Cancellarou by ale mohli vyprávět. Švýcarský veterán vezl "žluťáka" ve třetí etapě, přimotal se ale do hromadného pádu, zlomil si dva bederní obratle a ze závodu musel odstoupit.

A podobně se vedlo i Martinovi jen o tři etapy později. Německý specialista na časovku jel ve žlutém a do cíle zbývalo jen pár stovek metrů, když vlastní chybou zavadil o kolo soupeře, spadl a zlomil si klíční kost. Jelikož Martin i přes pád udržel celkové vedení, chyběl následující den v pelotonu žlutý dres.

#8 VAN GARDEREN A VALVERDE MEZI VELKOU ČTYŘKOU

Hodně se toho před závodem namluvilo o "velké čtyřce". Samotný průběh Tour ale ukázal, že (přinejmenším) o pódium mohou bojovat i další jezdci. Největším konkurentem Chrise Frooma dlouho byl Tejay van Garderen z BMC. Americký závodník sice patřil do okruhu širších favoritů, že by se ale měl v nabité konkurenci držet ještě v 16. etapě na třetím místě, mnoho lidí asi nečekalo. Van Garderenovi se paradoxně nakonec stal osudným volný den. Do 17. etapy vstoupil s žaludečními potížemi, od začátku ztrácel a nakonec mu nezbylo než v slzách odstoupit.

Třetí místo tak zabral další jezdec, se kterým se moc nepočítalo – Alejandro Valverde. Španělský cyklista sice v dřívějších letech patříval k adeptům na zisk žlutého trikotu, nikdy se však nedostal ani na podium a letos navíc přijížděl v roli pomocníka Naira Quintany. I přesto nakonec Valverde udržel třetí příčku až do Paříže s odstupem čtyř minut za svým kolumbijským kolegou ze stáje Movistar.

#9 NENÁVIST VŮČI SKY

Být suverénní ve sportu, jež byl léta prolezlý dopingem tak zhusta jako cyklistika, se zkrátka nevyplácí. Tým Sky dominoval Tour v prvních dvou týdnech takovým způsobem, že je z užívání nedovolených látek podezíral kde kdo. A reakce fanoušků u trati na kralování Sky na sebe nenechala dlouho čekat.

Na Chrise Frooma chrstl jeden z diváků moč a křičel, že lídr Sky dopuje. Richieho Porta v závěru první pyrenejské etapy udeřil další z fanoušků do břicha, na Leoppolda Königa a další se bučelo. K respektu k muži ve žlutém a jeho celku tak muselo vyzvat vedení závodu ústy ředitele Tour Christiana Prudhomma.

"Chování části diváků, byť jde o minoritu, je netolerovatelné," prohlásil ředitel Tour. "Inzultování muže ve žlutém trikotu nemůžeme akceptovat. Vím, že nejlepší jezdci nebyli v historii Tour nikdy příliš milováni. To platilo o Jacquesi Anquetilovi, o Eddy Merckxovi a opakuje se to i nyní. Ale musí se jim dostávat aspoň minimum respektu."

#10 NEUTRALIZACE

William Bonnet z domácí stáje FDJ se ve velké rychlosti poroučí k zemi a do něj naráží další více jak dvacítka jezdců. Je jasné, že na místě bude řada zraněných, v závodě dál nemůže pokračovat Tom Dumoulin jedoucí v bílém dresu, Simon Gerrans, Dmitrij Kozončuk a "viník" William Bonnet. V chumlu potlučených jezdců kamery objevují i Fabiena Cancellaru jedoucího ve žlutém. Švýcarský jezdec však po chvíli sedá na kolo a i přes bolesti, kterými viditelně trpí, pokračuje dál.

Organizátoři v čele s Christianem Proudhommem však dělají něco, co na Tour k vidění moc často není - neutralizují závod. Snaží se zastavit závodníky a startovat se bude od znovu. Komentátoři i jezdci se diví. "Zastavujeme závod, kvůli pádu muže ve žlutém? To se přeci nedělá." Později se však vysvětlilo, že pád Cancellary nebyl hlavním důvodem k restartu. Mimo záběry kamer totiž došlo k jinému hromadnému pádu a všechny sanitky byly v permanenci. Organizátoři se tak báli, že kdyby došlo k dalšímu karambolu, nebyla by k dispozici už žádná lékařská pomoc.

Je nám líto, video expirovalo.
Hromadný pád a zastavení závodu ve 3. etapě Tour de France
Zdroj
ČT sport, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články