Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Matthews se i s dvěma zlomenými žebry drží. V Paříži bych chtěl vyhrát, říká

Gap - O cyklistech se říká, že jejich práh bolesti je posunut o hodně dál než u většiny lidí. Jedním takovým, které toto tvrzení potvrzují, je Michael Matthews. Australský jezdec už od třetí etapy jede s dvěma zlomenými žebry a i přes bolest hodlá dojet až do Paříže. "Doufám, že Alpy zvládnu a budu moci zabojovat o vítězství na Champs-Élysées," říká odhodlaně jezdec týmu Orica.

Michael Matthews s červeným číslem pro největšího bojovníka etapy na Tour de France
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Kolem dvou desítek jezdců leželo na silnici anebo v příkopu vedle ní. Kolem nich se povalovaly kola, bidony a další cyklistické vybavení. Vážný pád ve třetí etapě letošní Tour, po kterém musel odstoupit třeba tehdy ve žlutém jedoucí Fabian Cancellara a po němž se závod na pár minut dokonce zastavil, zůstává jedním z nejdramatičtějších momentů průběhu slavného závodu.

Jedním ze závodníků, který se do něj také připletl, byl právě Michael Matthews, který etapu dojel se sebezapřením. Měl celá sedřená a zakrvácená záda a v cíli mu doktoři odhalili, že má dvě zlomená žebra. Přesto se nevzdal a pokračoval. "Není to nic snadného. Můžu dýchat jen napůl, takže nejsem schopný poslat tolik energie do nohou," prozradil Matthews. 

Že se dokáže i přes bolest blýsknout skvělým výkonem, ukázal Australan už v páté etapě, kde si vysloužil červené číslo pro největšího bojovníka dne. Přesto uznává, že až do Paříže to pro něj bude pořádný boj. "Je to pro mě skutečně velmi obtížné. Od svého pádu se ale snažím pomalu stoupat pořadím a už se ve sprintu dokáži držet mezi nejlepšími," řekl závodník, jenž na letošním Giru několik etap vezl růžový dres, ale kvůli šetření sil právě na Tour ze závodu nakonec odstoupil.

Je nám líto, video expirovalo.
Matthews: Kvůli zlomeným žebrům můžu dýchat jen napůl a nejede mi to tolik

Matthewse však nečeká lehký úkol, tedy dostat se až na Champs-Élysées. Peloton se totiž již v úterý přesune do Alp, kde na všechny účastníky závodu čeká zkouška v podobě čtyř horských etap se spoustou náročných stoupání.

"V horách to bude na krev, ale myslím, že spousta jezdců je na tom podobně. Mnoho z nás už utržilo nějaké šrámy. Nebudu jediný, kdo bude v Alpách trpět, ale snad to zvládnu," prozradil Matthews, jenž prozradil, že pokud kopce překoná, v Paříži by rád zabojoval o etapový vavřín. "Doufám, že Alpy zvládnu a budu moci zabojovat o vítězství ve sprintu na Champs-Élysées," dodal.

Kromě touhy za triumfem ho do cíle žene i motivace v podobě blížící se svatby, kdy si čtrnáct dní po Tour bude brát svoji slovenskou snoubenku. A právě triumf v závěrečné etapě by byl pro Matthewse předčasný svatební dar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články