Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Gap patří Plazovi, Sagan ho ve sjezdu dojet nestihl

Gap (Francie) - Rubén Plaza ze stáje Lampre-Merida dotáhl úspěšně svůj nástup v rozhodujícím stoupání a slaví vítězství v klasické etapě do Gapu. Pro druhé místo si ze skupiny pronásledovatelů dojel Peter Sagan, který Plazu ve sjezdu do cílového města už nestihl stáhnout. Třetí skončil Jarlinson Pantano. Favorité dojeli v jedné skupině, žlutý dres zůstává v držení Chrise Frooma.

Rubén Plaza
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Peloton šestnáctou etapu "věnoval" uprchlíkům, kterých bylo více než dvacet. Ze známých jmen se na čele závodu objevil Peter Sagan (již poněkolikáté), Edvald Boasson Hagen, Thomas Voeckler či Simon Geschke. Odstup od hlavního pole byl od počátku značný a třicet kilometrů před cílem v Gapu se vyšplhal už na osmnáct minut. Před druhou vrchařskou prémií, Col de Manse, se ze skupiny oddělili Adam Hansen s Markem Hallerem, kteří se drželi o necelou minutu ještě před únikem.

Ve stoupání se začalo nastupovat - zkoušel to Simon Geschke, Christophe Riblon nebo nejvýrazněji Ruben Plaza Molina. Ten se dokázal odpoutat a v průběhu stoupání si vypracoval až minutový náskok. Soupeři ve skupině pronásledovatelů jako by se více než na stahování soustředili na hlídání Petera Sagana, a tak se Plaza dostával stále více a více z jejich dosahu. Přes vrchol přejel s minutovým odstupem a bylo před ním už jen dlouhé klesání do Gapu.

V něm Sagan sjížděl na hraně rizika a navzdory tomu, že občas podbrzdil zatáčku, stahoval výrazné množsví času. Minutové zpoždění se ale nakonec ukázalo jako přílišné a Sagan, ačkoliv se Plazovi výrazně přiblížil, soupeře dotáhnout nestihl. Slovenský závodník tak skončil popáté letos druhý, Plaza naopak slaví premiérový triumf.

V pelotonu se pokusilo Tinkoff-Saxo dostat pod tlak Chrise Frooma - pro Contadora rozjížděl Roman Kreuziger a postupně osekával skupinu. Španěl posléze i dvakrát nastoupil, žádného z konkurentů ale neurval. Naopak nástup Vincenza Nibaliho uspěl a Ital si vytvořil mírný náskok. Tento jeho úspěch byl ale možná více než svou razancí dán tím, že Nibali už pro ty největší favority neznamená větší hrozbu.

Nebezpečnost sjezdu do Gapu poté nechtěně potvrdil Geraint Thomas, kterého v zatáčce poslal do telegrafního sloupu a následně ze stráně Warren Barguil. K další kolizi poté naštěstí už nedošlo a kromě Nibaliho, který si dokázal vydobýt mírný náskok zhruba dvaceti vteřin, dojeli favorité společně. Ztratil jen Tony Gallopin, který se neudržel čela a vypadl z elitní desítky celkového pořadí.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 16. etapa: Bourg-de-Péage - Gap (201 km):

1. Plaza (Šp./Lampre) 4:30:10, 2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) -30, 3. Pantano (Kol./IAM) -36, 4. Geschke (Něm./Giant), 5. Jungels (Luc./Trek), 6. Riblon (Fr./AG2R) všichni -40, 7. Teklehaimanot (Erit./MTN) -53, 8. De Gendt (Belg./Lotto) -1:00, 9. Maté (Šp./Cofidis), 10. Voeckler (Fr./Europcar) oba -1:22, ...40. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -19:09, 47. Bárta (ČR/Bora-Argon) -21:05, 94. König (ČR/Sky) -24:58, 127. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -30:36.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 64:47:16, 2. Quintana (Kol./Movistar) -3:10, 3. Van Garderen (USA/BMC) -3:32, 4. Valverde (Šp./Movistar) 4:02, 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -4:23, 6. Thomas (Brit./Sky) -5:32, 7. Gesink (Niz./LottoNL) -6:23, 8. Nibali (It./Astana) -7:49, 9. Mollema (Niz./Trek) -8:53, 10. Barguil (Fr./Giant) -11:03, ...23. Kreuziger -39:34, 33. Bárta -1:01:30, 73. Štybar -1:44:25, 91. König -1:52:51.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články