Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Konečně úspěšný únik. První horskou etapu ovládl Majka

Cauterets Vallee de Saint-Savin – Deset etap se na Tour de France čekalo na úspěšný únik, v té jedenácté se už ale radoval jeden z uprchlíků. První horskou etapu na letošním programu ovládl loňský král hor Rafal Majka, který jako první vystoupal na slavný vrchol Tourmalet a vedení udržel až do cíle. Adepti na zisk žlutého trikotu šetřili síly na zítra a na čele celkového pořadí tak dnešní etapa takřka nic nezměnila, opět ztratil jen obhájce triumfu Vincenzo Nibali. 

Jezdce čekala první skutečně horská etapa letošního programu Tour. Během 188 kilometrů z Pau do Cauterets Vallee de Saint-Savin museli zdolat hned šest vrchařských prémií, z toho jednu mimořádné kategorie na slavném vršku Col du Tourmalet. Všeobecně se očekávalo, že cyklisté jedoucí na celkové pořadí budou šetřit síly na ještě o poznání náročnější zítřejší etapu a slavit by tak poprvé na letošní Staré dámě mohl úspěšný únik.

Tomu odpovídala i aktivita pelotonu. Od samého začátku se jelo hodně aktivně a řada jezdců se pokoušela o únik. Vzrušení, stejně jako o den dříve, přinesla v úvodu etapy sprinterská prémie. Tentokrát neponechal nic náhodě Peter Sagan, který si dojel pro druhé místo, a vzal si zpět zelený dres pro lídra bodovací soutěže od André Greipela, který proťal prémii až jako devátý.

Před začátkem stoupání na druhý největší vrchol dne Col d'Aspin se vpředu zformovala skupinka uprchlíků, v níž nechyběla velká jména jako Thomas Voeckler či Rafael Majka a Dan Martin. Tedy cyklisté, kteří už dříve ukázali, že vědí, jak vyhrát etapu na Grand Tour. Na vršku Col d'Aspin, kam dosprintoval jako první Martin, už měla skupina na čele náskok více jak sedmi minut na hlavní pole, které v poklidu režíroval tým Sky, a stejný rozdíl panoval i na úpatí Tourmaletu.

Pak ale začala v pelotonu udávat tempo Astana Vincenza Nibaliho, náskok uprchlíků najednou klesal a z hlavního pole odpadal jeden jezdec za druhým. Hlavní favorité včetně Chrise Frooma, Alberta Contadora a Naira Quintany se však dál vzájemně hlídali a nikdo z nich neztrácel.

Netrvalo dlouho a roztrhala se i skupinka, jež byla v úniku. Náskok před ostatními si vypracoval loňský král hor Rafal Majka, který také jako první vyjel na vrchol Tourmalet. Ani následný třicetikilometrový sjezd nic nezměnil na Majkově vedení, polský jezdec udržel první místo i v závěrečném stoupání do Cauterets Vallee de Saint-Savin a opět po roce slavil etapové vítězství na Tour de France. Druhý dojel další z uprchlíků Dan Martin, třetí skončil Emanuel Buchmann ze stáje Bora-Argon.

Ještě předtím se na čelo pelotonu vrátil tým Sky, jenž chtěl kontrolovat průběh závodu. To vyhovovalo ostatním celkům, jenž očividně doufaly, že Sky by vynaložené síly mohly chybět v příštích etapách. V samém závěru etapy ze skupiny největších favoritů nastoupil Bauke Mollema, který si vypracoval drobný náskok. V tu chvíli začal stejně jako v předchozí etapě ztrácet obhájce vítězství Nibali. Nizozemský lídr stáje Trek najel na ostatní adepty na celkové vítězství 10 sekund a v první desítce celkového pořadí nahradil Nibaliho, jenž nakonec poztrácel na Frooma, Contadora a spol. celých 50 vteřin.

"Tu včerejší etapu jsem já stejně jako hodně dalších kluků cítil v nohách. Také jsme nepouštěli ze zřetele, že těžká etapa nás čeká i zítra. Velký faktor bylo i horko," komentoval Froome etapu, jež se jela v teplotách kolem 35 stupňů Celsia. Rodák z keňského Nairobi narážel na fakt, že také ve čtvrtek čeká peloton perný den v horách, který zakončí náročné stoupání na Plateau de Beille. "Očekáváme zítra velkou bitvu," řekl Froome. "Pro mě rozhodně nemá v současné situaci smysl, abych útočil. Budu si hlídat soupeře," dodal vítěz Tour z roku 2013. 

Froomeův pomocník z týmu Sky Leopold König si "vystoupil" ze skupiny favoritů už ve stoupání na Tourmalet 47 km před cílem a dojel na 58. pozici. Nejlepší z Čechů byl 40. Kreuziger, jenž stejně jako 42. Jan Bárta protnul cíl ve skupině se ztrátou 15:54 minuty. Kreuzigerovi patří celkově 21. příčka. 

Tour de France - 11. etapa: Pau - Cauterets (188 km):

1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 5:02:01, 2. Martin (Ir./Cannondale) -1:00, 3. Buchmann (Něm./Bora-Argon) -1:23, 4. Pauwels (Belg./MTN Qhubeka) -2:08, 5. Voeckler (Fr./Europcar), 6. Simon (Fr./Cofidis) oba -3:34, 7. Mollema (Niz./Trek) -5:11, 8. Valverde (Šp./Movistar) -5:19, 9. Froome (Brit./Sky), 10. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) oba -5:21, ...40. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo), 42. Bárta (ČR/Bora-Argon) oba -15:54, 58. König (ČR/Sky) -17:47, 117. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -31:21.

Průběžné pořadí:

1. Froome 41:03:31, 2. Van Garderen (USA/BMC) -2:52, 3. Quintana (Kol./Movistar) -3:09, 4. Valverde -3:59, 5. Thomas (Brit./Sky) -4:03, 6. Contador -4:04, 7. Gallopin (Fr./Lotto) -4:33, 8. Gesink (Niz./LottoNL) -4:35, 9. Barguil (Fr./Giant) -6:44, 10. Mollema -7:05, ...21. Kreuziger -23:04, 54. Štybar -51:50, 59. Bárta -54:40, 82. König -1:07:19. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články