Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Úspěšný útok provedl ve stoupání na Risoul Majka, König devátý

Grenoble – Rafal Majka si v královské alpské etapě dojel pro etapové vítězství a skvělým způsobem navázal na své včerejší druhé místo. Za ním spolu dorazili Vincenzo Nibali s Jeanem-Christophem Péraudem, Leopold König skončil na výtečném devátém místě se ztrátou 1:20 a poskočil v celkovém pořadí na osmou příčku.

Čtrnáctá etapa začala sérií menších úniků, jelo se agresivně a rychle, jezdci padali za hlavní skupinu hned od počátku. Tři veliké horské prémie nebránily závodníkům v přetahování se o pozice – nakonec se především díky iniciativě Cannondalu utvořila sedmnáctičlenná skupina s hlavními jmény Rodríguez, Majka, Nieve, Roche. V takovémto složení pak začali jezdci stoupat na první vrchol dne, 34 km dlouhý Col du Lautaret. Na jeho vrchol posléze po takřka devadesáti kilometrech dorazili pět minut před pelotonem, nejvíce bodů na vrchařské prémii sebral Rodríguez a přiblížil se v soutěži o krále hor Nibalimu.

Po sjezdu, kde nejrychlejší z jezdců překonávali i 100 km/h, se závodní pole přes krátkou rovinatou pasáž dostalo na úpatí Col d’Izoard – překvapivě táhla stáj NetApp-Endura, se včerejším úspěchem Königa na pohled stále sebevědomější. Ve své aktivitě pokračovali závodníci německého týmu i v začátku stoupání, a přestože procentuálně nebyly první kilometry na Izoard nejstrmější, odpárávali slabší jezdce a drželi odstup za vedoucí skupinou zhruba na třech minutách.

Tunel ve stoupání na Col de Lautaret
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Iniciativu poté převzala Astana či Ag2r a značně zredukovaná skupina, kde už odpadli Horner či Kwiatkowski, vyjížděla poslední metry stoupání. Ve výšce 2 360 m, vůbec nejvíce na letošní Tour, byl však první člen přední skupiny Joaquím Rodríguez, který se přes vrchol přehoupl jako první – patřily mu body do klasifikace i cena Henriho Desgrange. Kolem skalních masivů, tzv. Casse Déserte, se poté sjíždělo dolů před výstup na Risoul.

Ve sjezdu zaútočil překvapivě Bardet, za kterým se pustili Nibali s Pinotem, společně odjížděli ostatním – včetně Königa, van Garderana nebo Van Den Bröcka, kteří byli ve skupině třicet sekund pozadu. Ještě před Risoul se však obě skupiny stačily spojit a začínalo se stoupat pospolu, zhruba minutu za čelem. Ďábelské tempo rozjel pro Ag2r Riblon a ze skupiny brzy odpadl Costa s Van Den Bröckem, na úplném čele zůstal Majka.

Zaútočil stejně jako v minulých etapách Nibali, naopak König se po včerejšku spíše trápil a visel za ostatními. Nakonec však ani Nibali nedojel Majku, který si po včerejším druhém místě dojel pro prémiérové etapové vítězství na Tour. Nibali za ním spolu s Péraudem byli o 22 vteřin, Leopold König dojel devátý ještě kupříkladu před Valverdem, který ztratil poměrně už dost času a v celkové klasifikaci se k němu blíží třetí Bardet a čtvrtý Pinot.

"Já se sice na Izoardu cítil špatně a říkal si, že nastavím jen mód přežití, abych v posledním kopci ztratil co nejméně. Nohy mě ale mile překvapily. Nakonec jsem rád za ten výkon, co jsem v Alpách předvedl, strašně rád. Tým pracoval úplně úžasně, takže já Alpy hodnotím na jedničku," uvedl König.

  • "Tohle je moje první vítězství v kariéře. Dosud jsem byl pořád druhý, třetí. Věděl jsem, že musím ujet, protože jinak by mě ostatní v závěru porazili. Potřeboval jsem zaútočit včas a povedlo se," řekl v cíli vyčerpaný Majka.
Vyčerpaný Rafal Majka v cíli čtrnácté etapy
zdroj: ČTK/BELGA autor: Eric Lalmand

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa: Grenoble - Risoul (177 km):

1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 5:08:28, 2. Nibali (It./Astana) -24, 3. Péraud (Fr./AG2R) -26, 4. Pinot (Fr./FDJ.fr), 5. Bardet (Fr./AG2R) oba -50, 6. Van Garderen (USA/BMC) -54, 7. F. Schleck (Luc./Trek) -1:01, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:07, 9. König (NetApp) -1:20, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:24, ...76. Bárta (NetApp) -18:25.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 61:52:54, 2. Valverde -4:37, 3. Bardet -4:50, 4. Pinot -5:06, 5. Van Garderen -5:49, 6. Péraud -6:08, 7. Mollema (Niz./Belkin) -8:33, 8. König -9:32, 9. Ten Dam -10:01, 10. Rolland (Fr./Europcar) -10:48, ...73. Bárta -2:07:21. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články