Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Alpy. Jezdci v první skutečně horské etapě vystoupají na Chamrousse

Praha - 197,5 km západním směrem, ze Saint-Étienne na Chamrousse. První alpská etapa letošní Tour buď potvrdí, nebo vyvrátí zatím nastřádané poznatky z jezdeckých výkonů – bude Vincenzo Nibali znovu tak dominantní, anebo ho v závěrečném osmnáctikilometrovém stoupání předčí někdo z dalších jezdců?

Profil třinácté etapy Tour de France Saint-Étienne – Chamrousse
zdroj: letour.fr

Prvních 135 kilometrů je přitom ještě poměrně snadnou záležitostí – prakticky se nestoupá a jedinou obtíží je nepříliš strmá trojka Col de la Croix de Montvieux (8 km/4,1 %). Ta navíc přijde ještě brzy po Saint-Étienne, závodníci tak budou stále čerství a vše by se mělo odehrát v pomalejším tempu. Navíc, kdo na zmíněném výstupu nabere časovou ztrátu, na následné rovině by ji měl dohnat. První problémy tak přijdou až na kilometru číslo 135.

Tehdy jezdci dorazí na úpatí Col de Palaquit (14,1 km/6,1 %), který je v itineráři označen jedničkovou obtížností. Průměr stoupání je přitom matoucí, najdou se zde dlouhé pasáže s více než 10% stoupáním, zvolní se až na posledních dvou kilometrech. 

Profil závěrečného stoupání třinácté etapy Saint-Étienne – Chamrousse
zdroj: letour.fr

Pak už přijde první prémie hors catégorie, 18kilometrový výstup na Chamrousse (18,2 km/ 7,3 %). Stejně jako na předchozí prémie přijde nejstrmější část hned na začátku, pak se trochu vozovka narovná a na posledních jedenácti kilometrech se bude pohybovat mezi 5 až 8 procenty s tím, že závěrečný kilometr jen lehce přesáhne tři procenta. Toto je však dlouhý výstup, daleko delší než kterýkoliv z dosud absolvovaných, navíc podle předpovědi bude panovat poměrně vysoké vedro a i to bude stěžovat situaci.

Očekává se souboj favoritů, kteří na Chamrousse pohltí případný únik. Útočit musí mnozí, Nibalimu stačí hájit své pozice – jeho náskok je komfortní a zatím nikdo ze soupeřů nenaznačil, že měl italskému jezdci způsobit potíže.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 13. etapy Tour de France

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články