Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Boom, za ním Nibali. Obhájce Froome vzdal ještě před pavé po dalším pádu

Ypres – Lars Boom zvítězil v páté etapě Tour poté, co nastoupil na posledním ze sedmi pavé úseků dvojici závodníků Astany Vincenzo Nibali a Jakob Fuglsang. Byl to nicméně lídr kazašské stáje Nibali, který se dá brát jako hlavní vítěz dne – najel více než dvě minuty na svého nyní největšího konkurenta Alberta Contadora. Extrémní etapě dominovala ovšem také jiná zpráva – Chris Froome po svém druhém dnešním pádu odstoupil z Tour. Leopold König dorazil do cíle v Arenbergu čtyřicátýpátý se ztrátou 3:46 na vítěze.

Vincenzo Nibali: "Byl to neskutečný den. Jel jsem hodně na riziko a málem jsem v jednu chvíli spadl. Každopádně mi to vyšlo skvěle. Teď už nemusím tolik riskovat, Alberto po mně určitě půjde, to je jasné. Pořád se držím nohama na zemi."

Lars Boom: "To byla epochální etapa a moje nejkrásnější vítězství. Celý den lilo a extrémně to klouzalo. Bylo to bláznivé se všemi těmi pády, ale já se držel vpředu a vyvaroval se problémů. Když se na kostkách roztrhal peloton, říkal jsem kolegovi Sepu Vanmarckemu, aby za to vzal a ještě víc to roztrhal. Oba jsme do toho šlapali, ale Nibali na tom byl výborně." 

Organizátoři ještě před začátkem závodu zredukovali počet pavé úseků z devíti na sedm – kolovaly obrázky sektorů s obrovskými kalužemi vody na nich a skupina ASO, která Tour pořádá, se chtěla vyhnout těmi nejhoršími z nich. Déšť opravdu jezdce od začátku nešetřil, závodníci vyrazili z Ypres vybaveni pláštěnkami i návleky na rukou. Silný byl i boční vítr, který sahal až k 30 km/h a podstatně znepříjemňoval situaci.

Dopředu brzy vyrazila devítka závodníků, nejvýznamnější byli Martin, Gallopin, Taaramae a Westra, který "scoutoval" situaci pro lídra své stáje Astana Nibaliho. Brzy pak přišly první pády – znovu, stejně jako ve včerejší etapě, šel k zemi Chris Froome a Sky ho složitě dostávalo zpět do hlavního pole. Kolo měnil Kristoff, dolů šli Greipel s Kittelem – a to je jen částečný výčet.

Ještě před prvním sektorem Carrefour de l’Arbrepak došlo k dalšímu pádu Frooma – a jeho konci na Tour. Brit nasedl do auta a obrázky to nebyly vůbec veselé, závod pro něho skončil ještě před prvními horami; v etapě, kterou toužil přežít beze ztráty. Obhájce titulu vzdal Tour de France poprvé od roku 1980, kdy závod nedokončil pětinásobný vítěz Francouz Bernard Hinault. 

Chris Froome na Twitteru: Jsem zničený, že jsem musel odstoupit z letošní Tour. Kvůli zraněnému zápěstí a těžkým podmínkám ale bylo takřka nemožné kolo kontrolovat. 

Peloton se rozdělil ve dvě části, v té druhé se ocitli Valverde s van Garderenem. Dotáhnout se zpět bylo obrovským úkolem i za podpory takřka celého Movistaru, nakonec se však obě skupiny znovu spojily. Trhliny se ovšem objevily hned s dalším sektorem, který zvládla ideálně Astana a odjížděla v první skupince všem – Contador s Valverdem nebyli tak dobří a dotahovali ztrátu zprvu 40 vteřin.

Na třetím úseku pak nevybral ostrou zatáčku lídr Lotto-Belisol Van Den Bröck a letěl přes řidítka, v té samé zatáčce také do škarpy spadl Talansy. Podstatný byl okamžitý náskok dvojice stáje Belkin Boom, Vanmarcke – specialisté na klasiky vypálili a snažili si vypracovat odstup, avšak Nibaliho skupina je o pár kilometrů dále dojela. 30 km před cílem byl Nibali (s ním Cancellara, Kwiatkowski a Sagan) 1:15 před Contadorem a Valverdem, s nimiž se pospolu nacházel i Leopold König.

UDÁLOSTI ČTVRTÉ ETAPY: Pád Chrise Frooma, únik Thomase Voecklera a těsný finiš na předměstí Lille, to byly důležité body čtvrté etapy. Marcel Kittel nakonec na čáře přetlačil Alexandera Kristoffa (ten poté jen vztekle bouchal do řidítek) i Arnauda Démara. Více o průběhu čtvrté etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279578-kittel-v-zatim-nejtesnejsim-finisi-pretlacil-kristoffa-s-demarem/).

Po dalším pavé sektoru už manko Contadorovy skupiny čnělo ke dvěma minutám a Nibali s ostatními pokračovali v navyšování časového odstupu. Čekalo se na atak Cancellary – místo něho ale graduální tempo Westry na čele vláčku Astany roztrhalo skupinu. Kdo by čekal kazašskou stáj jako dominantní ekipu etapy. Spolu s trojicí jezdců této stáje se udržel jen Boom a spolu vjížděli na poslední kilometry.

Byl to ale Boom, kdo ukázal nejvíce sil v závěru – nastoupil na posledním pavé úseku a sólo jízdu posledních pěti kilometrů už zvládl na jedničku. Za ním se přiřítil Nibali, jehož Astana slaví velký úspěch. Najela totiž velký náskok na nyní největšího konkurenta Contadora, který na italského lídra závodu ztratil více než dvě minuty. "Byla to složitá etapa. Nabrali jsme ztrátu, kterou se v dalších dnech budeme snažit dohnat. Ale hlavní je, že jsme to zvládli bez pádu," konstatoval Contador. 

Lépe na tom byli Kwiatkowski, Talansky či Porte. Etapa však nicméně zůstane spojena hlavně s odstoupením Chrise Frooma. Právě Australan Richie Porte, který na osmé příčce zaostává za Nibalim o minutu a 54 sekund, se bude muset pokusit nahradit v roli lídra týmu Sky Frooma. "Přijel sem jako dvojka týmu a na kostkách se dnes ukázal ve výborném světle," řekl manažer Sky Dave Brailsford.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články