Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cyklistické žně: ČT odvysílá z Tour 87 hodin, poprvé s reportérem na místě

Praha – Tour de France, která startuje už 5. července, po sedmi letech opět zavítá do Velké Británie. Trať zavede závodníky i na kostky do Belgie, kde se bude mimo jiné připomínat 100 let od začátku první světové války. Legendární cyklistický závod, v jehož startovní listině budou tentokrát tři Češi, odvysílá ČT sport a náš web živě. Poprvé v historii bude mít navíc ČT přímo na místě svého reportéra. "Letošní Tour bude jednoznačně dramatičtější než loňská," láká diváky komentátor Tomáš Jílek.

Ještě před Tour de France nabízí ČT sport přímé přenosy závodu Kolem Švýcarska, který vrcholí právě o tomto víkendu. "Je to taková čtyřka ve světovém kalendáři. Závod má ale obrovskou tradici, jede se už po 78. a z českého pohledu se tam vždycky dařilo Romanu Kreuzigerovi. Ten ve Švýcarsku vyrůstal, hned při své premiéře v roce 2008 tam zvítězil a letos obhajuje třetí místo. O to zajímavější je sledovat, jak si na švýcarských silnicích vede," řekl Jílek.

Ten si od dalšího ročníku Tour slibuje velkou show. "Bude, a to si troufnu tipovat, mnohem vyrovnanější než loňský ročník. Obhájce titulu Chris Froome není zdaleka tak suverénní, Alberto Contador je v daleko lepší formě, bude tam Joaquin Rodríguez, ale i Vincenzo Nibali, který loni nejel, neukazuje tak velkou formu, ale ne náhodou má přezdívku Žralok ze Sicílie, takže to je další útočný jezdec," nastínil Jílek. "Bude tam i Alejandro Valverde, i když ten je teď trochu skrytý."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Komentátor Tomáš Jílek o TdF

Česká televize nabídne z Tour obrovskou porci 87 vysílacích hodin a poprvé bude mít na místě svůj štáb. Ivan Mejtský bude natáčet rozhovory a reportáže ze zákulisí. Chybět nebudou ani experti ve studiu. Jílek jich slibuje zhruba deset. "Je to naše osvědčená skupina jezdců, z nichž někteří zažili Tour na vlastní kůži – např. Tomáš Konečný, Pavel Padrnos, René Andrle. Zatím nepotvrzená je účast Zdeňka Štybara a nebudou chybět další jména," slíbil Jílek, podle kterého přijde i nejupovídanější ze všech expertů – otec Kreuzigera. "On je někdejší skvělý cyklista a jeho účast ve studiu je vždycky velkým oživením," dodal.

Ve startovní listině Tour budou také Jan Bárta, Roman Kreuziger a Leopold König. "Všichni mají šanci zazářit. Jestli Kreuziger dokáže zopakovat to, co loni, kdy pomáhal Contadorovi, a přesto dojel pátý, to by byl skvělý výsledek," uvedl Jílek. König bude jako první Čech v historii jasný leader svého týmu NetApp.

Chris Froome
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Jílek zve všechny diváky a fanoušky hlavně na start ve Velké Británii. "Vypadá to, že ostrovy jsou teď hlavní zemí cyklistiky, letošní Giro začínalo v Irsku. Je tam spousta příběhů, třeba první etapa končí téměř před rodným domem Marka Cavendishe. Jezdci se děsí páté etapy, kde se pojede přes devět sektorů po kostkách, to bude masakr, který může leckterého favorita vyřadit úplně ze hry. A samozřejmě klasické kopce."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články