Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Christophe Riblon vybojoval první francouzské etapové vítězství letošního ročníku

Gap (Francie) - Peloton se dnes poprvé ve své stoleté historii vydal dvakrát v jedné etapě na Alpe d"Huez a pro cyklisty to byl pochopitelně veliký nápor. Ukázalo se to především při druhém výstupu - opět útočil Chris Froome, který jako již poněkolikáté utrhl dvojici ze Saxo-Tinkoff Kreuziger, Contador. Vítězství si však připsal někdo jiný a slavili především francouzští fanoušci. Christophe Riblon (AG2R) dva kilometry před cílem předstihl svého partnera z úniku Van Garderena a slaví první francouzské etapové prvenství na letošní Tour de France. Contador ztratil na Frooma další minutu, Roman Kreuziger dojel dvanáctý a v celkové klasifikaci spadl až za Quintanu na čtvrtou pozici.

Christophe Riblon
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Na čele pelotonu se na prvním výstupu na Alpe d’Huez utvořila trojice ve složení Van Garderen, Moser a Riblon. Jejich mini skupina se však v následném a velice zrádném, až nebezpečném sjezdu roztrhala a jezdec stáje Cannondale Morena Moser se na čele osamostatnil. Van Garderena totiž zradil spadlý řetěz a Christophe Riblon může posloužit za ukázku obtížnosti sestupu, když v levotočivé zatáčce nestihl dobrzdit a sjel z vozovky až do příkopu. Jezdci týmu AG2R se však naštěstí nic nestalo a pod kopcem dokonce dohnal Mosera, s nímž utvořil na čele duo.

Za nimi se pohybovali další jezdci, zhruba minutu před pelotonem klesal na Tour doposud matný Andy Schleck, útočil i Pierre Rolland či Mikel Nieve. Ve sjezdu rovněž zkoušelo štěstí Saxo-Tinkoff, když Kreuziger rozjížděl tempo pro Contadora. Oba jezdci riskovali pád, a to na rozdíl od Chrise Frooma, který je nechal odjet o nějakých dvacet sekund a sám se pohyboval v relativním poklidu za dvojicí svých týmových pomocníků. A nemusel se ani přespříliš vzrušovat, neboť v rovinatém úseku před druhým dnešním výstupem na Alpe d’Huez Španělovi uškodila výměna kola, údajně z důvodů technické kontroly v cíli - po dojezdu se kola váží a je nutné, aby vážila minimálních 6.8 kilogramu. Risk ve sjezdu tedy, ať už z jakýchkoli důvodů, neměl doufaný efekt.

Před závěrečným výstupem Van Garderen (BMC) dorazil vedoucí dvojici a všichni tři cyklisté tak do stoupání s průměrem 11 % vstupovali společně. Sice ne nadlouho, když Moser brzy odpadl, nicméně jezdec BMC měl společně s Riblonem na úpatí náskok šesti minut na peloton. V něm tempo tvořil Movistar pro Quintanu, kdo ale naopak zažíval další problémy, byl Bauke Mollema, který po včerejší pro něho hrůzné časovce opustil peloton hned v počátku druhého výstupu na ikonickou horu.

Deset kilometrů před cílem zaútočil Froome, který nejprve utrhl většinu hlavního pole bohužel včetně Romana Kreuzigera, načež ve svém útoku pokračoval. Britovu tempu tak stejně jako v nedělní etapě na Mount Ventoux zprvu stačil jen Nairo Quintana, posléze doplněn Joaquinem Rodriguezem. Trable měl Contador, jenž opuštěn svým prvním mužem Kreuzigerem vlál za zmíněnou trojicí silných vrchařů a postupně padal pořadím dolů. Naopak český cyklista znovu předvedl svůj klasický taktický manévr, kdy raději jede své tempo, než aby se "vyšťavil" při útocích soupeřů, a tak šest kilometrů před cílem byl zpátky se svým lídrem.

Na čele však byl někdo jiný - Tejay Van Garderen pořád držel svůj těžce vybojovaný náskok, jenž sice klesal, nikoliv však rapidně a problémem pro něho mohl být snad jen Christophe Riblon pár desítek sekund za ním. A problémy měl mezitím někdo nečekaný - Chris Froome čtyři kilometry před cílem odpadl ze skupiny s Rodriguezem a Quintanou. Vypadalo to na problémy s doplňováním energie, když Brit polykal výživové gely.

Riblon z AG2R se přibližoval Van Garderenovi, kterého při dojezdu do alpského střediska již viděl před sebou. A francouzský hrdina nečekal - okamžitě šel před Američana, za nímž se jen letmo ohlédl přes rameno. Christopha Riblona pak už od etapového vítězství, prvního pro francouzské cyklisty na letošné Tour, dělilo jen pár stovek metrů. Druhý byl v cíli "nešťastný" Van Garderen, třetí další z uprchlíků Moreno. "Zvednout ruce tady na Alpe-d'Huez je úžasné, přitom pět kilometrů před cílem jsem si myslel, že jsem prohrál," říkal v cíli šťastný Riblon.

Sport
zdroj: ČT4

Za nimi již dojeli Quintana s Rodriguezem, za další minutu pak do Alpe d'Huez dorazil Chris Froome se svým kolegou ze Sky Richiem Portem. Alberto Contador na něho po dojezdu ztratil dalších 60 sekund. Roman Kreuziger nakonec skončil dvanáctý se ztrátou 4:31 a klesl v celkovém pořadí až za Quintanu na čtvrtou příčku.

Po skončení etapy přišla zpráva, že Chris Froome dostal penalizaci 20 sekund, a to z důvodu konzumace jednoho z výživových gelů v posledních pěti kilometrech etapy. Na jeho vedení to však pochopitelně žádný vliv nemá. "Potřeboval jsem cukr, jet dvakrát na Alpe-d'Huez je náročné," vysvětlil Froome. Dvacetivteřinový trest dostal od organizátorů i Richie Porte.

Tour de France - 18. etapa: Gap - Alpe-d'Huez (172,5 km):

1. Riblon (Fr./AG2R) 4:51:32, 2. Van Garderen (USA/BMC) -59, 3. Moser (It./Cannondale) -1:27, 4. Quintana (Kol./Movistar) -2:12, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:15, 6. Porte (Austr./Sky), 7. Froome (Brit./Sky) oba -3:18, 8. Valverde (Šp./Movistar) -3:22, 9. Nieve (Šp./Euskaltel), 10. Fuglsang (Dán./Astana) oba -4:15, ...12. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -4:31.

Průběžné pořadí: 1. Froome 71:02:19, 2. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -4:51, 3. Quintana -5:12, 4. Kreuziger -5:24, 5. Rodríguez -5:38, 6. Mollema (Niz./Belkin) -8:38, 7. Fuglsang -9:13, 8. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff) -14:06, 9. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -14:18, 10. Valverde -14:36.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články