Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Peloton čeká poslední týden. Froome do něj vstupuje se čtyřmi minutami k dobru

Slova Laurenta Fignona o třetím "alpském" týdnu Tour de France příhodně rezonují s letošním ročníkem. Dvojnásobný vítěz Tour kdysi prohlásil, že o vítězi by se mělo rozhodovat až v samém závěru, a to ve třech po sobě jdoucích horských etapách. Současný ředitel závodu Christian Prudhomme si Fignonův postřeh vzal k srdci a cyklistický peloton v posledním týdnu řádně prožene. Jak si vlastně stojí stáje i jezdci před finálními stoupáními? A jakým způsobem zamíchaly události ze včerejšího výstupu na Mount Ventoux celkovým pořadím?

Peloton ve stoupání na Tour de France
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

Skutečně jde do tuhého. Zítřejší etapa do Gapu by sice snad ještě mohla být šancí na únik pro ne zcela kované vrchaře, počínaje středeční časovkou už ale jezdci jen zřídkakdy narazí byť jen na metr rovné vozovky. Právě nad středou, kdy se zbývající síly budou měřit v jízdě proti chronometru, visí otazník. Jak si povede Alberto Contador, kterému by dříve veskrze bezprecedentní profil časovky s dvěma prémiemi druhé kategorie seděl jako ulitý? Jezdec Saxo-Tinkoff však letos předvádí jaksi nevyrovnané výkony, nebo lépe řečeno – je zastíněn tím, co na kole provádí Chris Froome.

Projděme si výsledky obou hlavních favoritů v letošním ročníku. Ještě po sedmi etapách byl mezi nimi vpravdě zanedbatelný rozdíl šesti vteřin, za něž "mohl" výsledek týmové časovky. Šest sekund však opravdu nezadělává na nic, a tak se čekalo až na osmý soutěžní den – ten zavedl startovní pole do Pyrenejí, kde už se notně stoupalo. A právě závěrečný, osm kilometrů dlouhý výstup do střediska Ax-3-Domaines naznačil rozvržení sil. Z pětičlenné skupiny, v níž měl Chris Froome svého dvorního domestika Richieho Porta, se právě jezdec Sky záhy odpoutal a zahájil svou sólo jízdu. Contador naopak visel za Kreuzigerovými zády a tempu ani v náznaku nestačil. V cíli rozdíl činil minutu a čtyřicet pět sekund a víra médií i fanoušků v síly španělské hvězdy poněkud opadla.

Chris Froome po 8. etapě:

"Bylo to nervózních sedm dní, které směřovaly až k dnešku. Je úžasné, že jsem dojel první, ale také to, že Richie Porte skončil druhý. Je to splněný sen."

Brzy pro něho bylo hůře – jedenáctý den byla na programu první individuální časovka (druhá čeká cyklisty ve středu), tedy disciplína, v níž Contador před lety exceloval. A nemusíme chodit daleko - v roce 2010 v ní zničil naděje Andyho Schlecka a celou Tour vyhrál (posléze mu nicméně byl titul odňat v důsledku pozitivního dopingového nálezu).

Španěl je i nadále zdatný časovkář, výkony Chrise Frooma ho však chtě nechtě zastiňují – v cíli u Mont Saint-Michel zaostal jen za specialistou Tonym Martinem, jeho náskok na Contadora byl najednou již bezmála čtyřminutový a pomalu to vypadalo, že větším nebezpečím pro něj bude Movistar s Alejandrem Valverdem a jeho pomocníky Quintanou a Costou.

Alberto Contador po 11. etapě:

"Ještě nikdo Tour de France nevyhrál, ani neprohrál. Je pravda, že Chris Froome je ve skvělé formě a je to výborný vrchař, ale pořád zbývá ještě hodně etap."

Za dva dny ale již byla situace zase o trochu jiná, což jen ukazuje, že na tak dlouhém podniku, jakým Tour de France je, nemá nikdo nic jisté. Defekt tehdy druhého muže pořadí Valverdeho vyústil v propastnou ztrátu, když Španěla jeho pomocníci z Movistaru nedokázali dostat zpět do hlavního pole. Naopak Saxo předvedlo ukázkový útok, když se zhruba 30 kilometrů před cílem na čele seřadili jezdci této stáje a odjeli všem vyjma dvou sprinterů Sagana a Cavendishe. Velice rychlé tempo tahaly i hvězdy týmu Contador s Kreuzigerem a v cíli vše nakonec vyústilo ve více než minutové umazání ztráty na Frooma.

Ten měl jako již téměř tradičně na letošní Tour co vyčítat svým kolegům ze Sky - nechat jezdce ve žlutém samotného v pelotonu (a nestalo se to letos poprvé) je trestuhodné a zároveň překvapující, vezmeme-li v potaz dokonalý týmový výkon Sky loni. Tehdy Bradley Wiggins také držel žlutý dres po většinu závodu a vždy měl k ruce několik domestiků, a to včetně Frooma, který tehdy "jel na Wigginse". Letos situace vypadá úplně jinak a Froome je často v pelotonu opuštěn.

Ve stoupání na pověstný vrchol Mount Ventoux však Richieho Porta, kterému se přezdívá "super domestik", k ruce měl. Právě Porte mu pomáhal ve stoupání až do doby, kdy z celého pelotonu zůstal jen on, Froome a Alberto Contador. Pak už však muž ve žlutém žádnou pomoc nepotřeboval - osm kilometrů před cílem bez přehánění přepnul na vyšší rychlost a nechal svého hlavního konkurenta daleko za sebou. V cíli Contadorův odstup činil 1:40 a nyní se ukazuje, že jeho snaha o celkové vítězství je dost možná u konce.

Situace před zítřejší středně kopcovitou etapou tedy nevypadá pro Contadora růžově - útok, který jeho stáj slibovala na Mount Ventoux, se změnil v úpornou obranu před ataky největšího soka. Průběžné pořadí tak nyní vypadá jasně ve prospěch Frooma - před druhým Mollemou, který jede nad všechna očekávání, má náskok 4:14, Contador s Kreuzigerem jsou o dalších deset sekund zpátky. Nedá se nicméně očekávat, že by Saxo-Tinkoff ani šéf stáje Bjärne Riise složili zbraně, a tak by ani v dalších etapách neměla být nouze o útoky, jako byl ten v třinácté etapě. Nezapomínejme pak ani na druhého Baukeho Mollemu ze stáje Belkin (dříve Rabobank), neboť letošní Tour není jen jakousi závodní dialektikou mezi Froomem a Contadorem, ba naopak - právě Nizozemec Mollema od počátečních korsických etap jede na dostřel předním místům a nyní je v pořadí mezi dvě velké hvězdy vklíněn.

Roman Kreuziger o Froomově výkonu na Mount Ventoux:

"Byl jasně nejlepší ze všech. To, co předvedl, byl mega výkon. Já věděl, že na tomhle kopci nesmí člověk z toho lesa vyjet sám, ale jemu to očividně nevadilo."

Přesto se nelze ubránit dojmu, že pro Contadora (i pro Kreuzigera) zbytek závodu bude již chtě nechtě spíš zaměřen na boj o zbývající dvě místa na stupních vítězů. Ani ta však nejsou předem designovaná pro žádného z jezdců, vždyť pátý Nizozemec Ten Dam ztrácí 4:54, šestý vrchař Quintana (druhý na Mount Ventoux) 5:47 a podceňovat nelze ani sedmého Fuglsanga se ztrátou lehce nad šest minut.

Závěrečný týden Tour je nicméně natolik náročný (to platí hlavně o třech po sobě jdoucích vrchařských etapách, které jsou na programu od čtvrtka do soboty), že jakákoliv definitivní prohlášení nemají valného významu a o celkovém prvenství se dost dobře může rozhodovat až v sobotní etapě do Annecy Semnoz. Froome vypadá neotřesitelně, avšak problém ve formě defektu či zranění může karty rozdat znovu a docela jinak.

Průběžné pořadí TdF po 15. etapě:

1. Froome 61:11:43, 2. Mollema -4:14, 3. Contador -4:25, 4. Kreuziger -4:28, 5. Ten Dam -4:54, 6. Quintana -5:47, 7. Fuglsang -6:22, 8. Rodríguez -7:11, 9. Peraud -7:47, 10. D. Martin -8:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články