Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Froome ve stoupání utrhl Contadora a na Mount Ventoux vyjel jako první

Givors – Z pelotonu se hned v úvodu 242 kilometrů dlouhé etapy odpojila desetičlenná skupina uprchlíků, kteří se na čele drželi až do začátku stoupání na 1912 metrů vysoký Mount Ventoux. Favorité tehdy začali zrychlovat, zkoušeli to rtuťovití Quintana s Nievem, k nimž se však zezadu přiřítil Chris Froome - odpoutal se od Contadora i Quintany a na legendární vrchol vystoupal jako první. Své vítězství posléze v cíli označil jako to vůbec největší ve své kariéře. Roman Kreuziger dojel společně s Albertem Contadorem se ztrátou 1:40 na pátém místě.

Chris Froome v cíli na Mount Ventoux
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

Dnešní etapa s dojezdem na legendární Mount Ventoux v úvodu potvrdila předpovědi cyklistických expertů, kteří předpokládali útoky hned na prvních kilometrech. Snažili se o ně především francouzští jezdci: v den výročí dobytí Bastily se vytáhnout zrovna v etapě na Mount Ventoux je odvěkým snem francouzských jezdců. Hned polovina z deseti mužů v úniku tak pocházela z Francie, přičemž šlo i o velmi známá jména jako Chavanel nebo Roy. Překvapením pak byla přítomnost Petera Sagana, nositele zeleného trikotu.

Uprchlíci si drželi svůj náskok více než tří minut, v pelotonu na jejich pokus tvořením tempa reagovali hlavně jezdci španělského Movistaru. Ti drželi odstup zřejmě podle pokynů stájových direktorů na stále stejné hodnotě až kus před počátek stoupání na Mount Ventoux, protože tehdy již otěže v pelotonu převzalo Sky a začalo zrychlovat.

Jednadvacet kilometrů před vrcholem nastoupil jeden z uprchlíků Sylvain Chavanel a svým atakem roztrhal první skupinu – Sagan již nestačil tempu a i na ostatních jezdcích se po více než dvou stech kilometrech začala projevovat únava. To v pelotonu Sky obsadilo čelo a trpělivě stahovalo ztrátu. Tempo přitom začalo být tak vysoké, že mu nestačil držitel puntíkatého dresu Pierre Rolland, který z pelotonu odpadl hned v úvodu stoupání.

Roman Kreuziger s Albertem Contadorem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Jeho krajan Chavanel mezitím před pelotonem držel náskok minuty a třiceti sekund, který však hlavní pole postupně zredukovalo a Francouz si etapové vítězství v tento významný den nepřipsal. Tempu nestačil ani Andy Schleck či Cadel Evans, odpadali také domestikové Sky.

Na čele se pak po svých nástupech sjeli Mikel Nieve a Nairo Quintana, kteří vytvořili silné duo a drželi se 40 sekund před hlavními favority, v jejichž skupině byl až osm kilometrů do cíle Roman Kreuziger – český cyklista odpadl až za situace, kdy se peloton zredukoval na trojlístek Porte, Froome, Contador.

Zhruba kilometr nato pak zaútočil a fantastickou frekvencí Contadorovi pláchl Chris Froome. Záhy předjel Nieveho a utvořil dvojici s Quintanou, kteří jeli spolu až na metu dva kilometry před cílem. Tehdy Froome definitivně utrhl Kolumbijce a dojel si pro etapové prvenství. Nairo Quintana dorazil s půlminutovou ztrátou druhý, třetí skončil s mankem další minuty Mikel Nieve.

Chris Froome:

"Bylo to dneska neuvěřitelné, prostě neuvěřitelné. Je to největší vítězství mé kariéry. Nedokázal jsem si to představit, tenhle kopec má takovou historii. Znamená pro tento závod strašně moc, obzvlášť v rámci stého ročníku. Opravdu tomu nemohu uvěřit."

Roman Kreuziger v samém závěru dojel svého kolegu Alberta Contadora a do cíle dojel těsně před ním na pátém místě se ztrátou 1:40. Froome si tak ještě více upevnil své postavení muže ve žlutém, přičemž jeho náskok nyní činí čtyři a půl minuty.

Kreuziger při Froomově nástupu odpadl dříve než Contador. "Prostě na mě byli rychlí a já věděl, že bude daleko lepší počkat si na tu silnou skupinu za mnou. Mohl jsem trochu orazit v háku. Chvilku jsem zregeneroval a pak už jsem se cítil fakt dobře," uvedl český cyklista. Vzhledem ke Contadorově postavení se nepohyboval na špici skupiny, ale i tak se na lídra své stáje posléze dotáhl. "Albertovi v závěru asi trochu došlo, ale pořád jsme tam v pár vteřinách," poznamenal Kreuziger.

Před výkonem britského majitele žlutého trikotu mohl jen smeknout. "Byl jasně nejlepší ze všech. To, co předvedl, byl mega výkon. Jel jako motorka. Já věděl, že na tomhle kopci nesmí člověk z toho lesa vyjet sám, ale Froomovi to očividně nevadilo."

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa: Givors - Mont Ventoux (242 km):

1. Froome (Brit./Sky) 5:48:45, 2. Quintana (Kol./Movistar) -29, 3. Nieve (Šp./Euskaltel), 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -1:23, 5. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff), 6. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) oba -1:40, 7. Fuglsang (Dán./Astana) -1:43, 8. Mollema (Niz./Belkin) -1:46, 9. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:53, 10. Peraud (Fr./AG2R) -2:08.

Průběžné pořadí: 1. Froome 61:11:43, 2. Mollema -4:14, 3. Contador -4:25, 4. Kreuziger -4:28, 5. Ten Dam -4:54, 6. Quintana -5:47, 7. Fuglsang -6:22, 8. Rodríguez -7:11, 9. Peraud -7:47, 10. D. Martin (Ir./Garmin) -8:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články