Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Pátou etapu končící v Marseille ovládl Cavendish, ve žlutém zůstal Gerrans

Marseille - Jednu z nejdelších etap letošního 100. ročníku Tour de France získal díky famózní týmové práci svých stájových kolegů z Omega Pharma-Quickstep Brit Mark Cavendish. Trasu z Cagnes-sur-Mer končící v srdci Azurového pobřeží Marseille ovládl v závěrečném spurtu, kde se opět nedokázal prosadit na cílové pásce třetí Slovák Peter Sagan. Žlutý trikot pro celkového lídra závodu uhájil Australan Simon Gerrans. Roman Kreuziger udržel 10. místo v celkovém pořadí, byť se zapletl během etapy do dvou pádů a na konci měl nepojízdné kolo.

Mark Cavendish se raduje z vítězství v cíli 5. etapy
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Rebours

Jedné z nejdelších etap dlouho vévodila šestice uprchlíků, která se vzdálila zbytku pole až na sedm minut. Postupně v ní ale vydrželi jen Kévin Reza, Thomas de Gendt, Alexej Lucenko a Jukija Araširo a vzájemnými nástupy se připravili o náskok.

Peloton i přes menší hromadný pád, který nejvíce odnesl Američan Christian Vande Velde, unikající jezdce pohltil pět kilometrů před cílem. Dojezd v Marseille tak byl spurtérským soubojem, který ovládl Cavendish a na Tour získal již 24. etapové prvenství.

V historickém žebříčku etapových prvenství na Tour už jsou před ním pouze Eddy Merckx s 34 triumfy, Bernard Hinault s 28 a André Leducq s 25. Toho může Cavendish už ve čtvrtek při další rovinaté etapě s cílem v Montepellier dostihnout.

Jako druhý proťal cíl Nor Edvald Boasson Hagen, slovenský rychlík Peter Sagan po předchozích dvou druhých místech přidal třetí příčku. Stále tak čeká na etapové prvenství na jubilejním ročníku Tour.

"Nejtěžší chvíle jsem měl, když Jerome Pineau nasadil při stíhání uprchlíků ostré tempo v posledním stoupání. Tam jsem byl rád, že jsem to přežil," netajil se osmadvacetiletý Brit v cíli.

Ani tentokrát se peleton nevyhnul pádům - Kreuziger dvěma

Zatímco probíhal souboj o prvenství, v cílové rovince došlo 200 metrů před páskou k dalšímu karambolu 15 až 20 jezdců. Kolize zdržela i Kreuzigra, který dojel na 87. příčce, nicméně dostal stejný čas jako vítěz.

Český jezdec se připletl k oběma pádům. "Poprvé to spadlo na kopci nějakých patnáct kilometrů před cílem. Od nás z týmu jsme šli na zem s Rogersem. Najednou před námi byla další kola a nešlo to dobrzdit. Nic se nám naštěstí nestalo, já mám jen trochu naražené chodilo, Michael ruku a koleno," napsal Kreuziger na svém webu.

Druhý pád podle něj způsobil Francouz Nacer Bouhanni. "Nesmyslně tam přejel, někoho srazil a lehlo to. Já stihl dobrzdit, ale zezadu do mě nalítli. Urvali mi šaltr, kolo nejelo, tak jsem se nohama odstrkoval do cíle. Ale ten pád jsem naštěstí ustál. Byl to smolnej den, ale taky všechno mohlo dopadnout daleko hůř. Důležitý je, že jsme nic neztratili," uvedl.

Výsledky 5. etapy Cagnes-sur-Mer - Marseille (219 km):

1. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step) 5:31:51, 2. Boasson Hagen (Nor./Sky), 3. Sagan (SR/Cannondale), 4. Greipel (Něm./Lotto Belisol), 5. Ferrari (It./Lampre-Merida), 6. Kristoff (Nor./Kaťuša), 7. Lobato Del Valle (Šp./Euskaltel), 8. Navardauskas (Lit./Garmin-Sharp), 9. Lemoine (Fr./Sojasun), 10. Rojas (Šp./Movistar), ...87. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Gerrans (Austr./Orica GreenEdge) 18:19:15, 2. Impey (JAR/Orica), 3. Albasini (Švýc./Orica) všichni stejný čas, 4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) oba -1, 6. Boasson Hagen, 7. Froome (Brit./Sky), 8. Porte (Austr./Sky) všichni -3, 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Kreuziger oba -9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články