Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Týmovou časovku vyhrála Orica GreenEdge, ve žlutém pojede Gerrans

Nice - Pevninskou část jubilejního 100. ročníku cyklistické Tour de France načala časovka družstev na 25 kilometrů ve středomořském letovisku Nice. S minimálním náskokem jedné vteřiny triumfovala australská stáj Orica GreenEdge před týmem Omega Pharma - Quick-Step a do žlutého trikotu se oblékl vítěz včerejší etapy Simon Gerrans. Roman Kreuziger se svou stájí Saxo-Tinkoff dojel se ztrátou 9 vteřin čtvrtý a v celkovém pořadí si polepšil na 10. místo.

Vítězná stáj Orica GreenEdge
zdroj: AP autor: Laurent Cipriani

Australský tým se navíc stal nejrychlejším časovkářským družstvem v historii Tour. Orica trať absolvovala průměrnou rychlostí 57,841 km v hodině. Dosavadní rekord, ovšem poznamenaný dopingem Lance Armstronga, držela stáj Discovery Channel z roku 2005 (57,324 km/h). Tehdy ale byla trať časovky téměř trojnásobně dlouhá, neboť měřila 67,5 km.

"Vůbec jsem si něco takového nedokázal představit. Je to jako sen nejen pro mne, ale i pro celý tým a spoustu lidí v Austrálii," řekl Gerrans. "Mým prvním trenérem byl Phil Anderson, který jako první Australan v historii oblékl žlutý trikot. Tím je to ještě víc mimořádné," dodal s tím, že se nyní pokusí dres pro lídra závodu alespoň pár dní udržet.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih čtvrté etapy Tour de France

Na Azurovém pobřeží to dlouho vypadalo na triumf stáje časovkářského mistra světa Tonyho Martina. Belgický tým Quick-Step odstartoval jako druhý v pořadí a na mezičase si až do konce udržel nejlepší čas před stájí Saxo-Tinkoff a Oricou. V druhé polovině etapy ale Australané zabrali a smazali třísekundovou ztrátu z 13. kilometru.

"Prohrát takový závod o necelou sekundu je velké zklamání. Po nezdarech z minulých dnů bychom úspěch hodně ocenili," prohlásil Martin, jenž jede od pádu v úvodní etapě s rozsáhlými odřeninami. 

Před Kreuzigrův tým se v závěru ještě prosadil britský Sky s velkým adeptem na celkové vítězství Chrisem Froomem. Ten je nyní v průběžném pořadí sedmý s odstupem tří sekund za Gerransem. Lídr Saxo-Tinkoff Alberto Contador ale ztratil na svého velkého konkurenta Frooma nečekaně pouze 6 vteřin.

"Bylo to hodně dobré. Počítal jsem, že budeme v první pětce. Ráno jsme si byli celou trasu projet a tušili jsme, že to bude hodně rychlé a vyrovnané. Ale že až tak rychlé, tomu skoro nikdo nevěřil. Vždyť tu druhou půlku jsme letěli pořád průměrem přes šedesát," pochvaloval si Kreuziger.

Tour de France - 4. etapa: časovka družstev v Nice (25 km):

1. Orica GreenEdge 25:56, 2. Omega Pharma - Quick-Step -1, 3. Team Sky -3, 4. Saxo-Tinkoff -9, 5. Lotto, 6. Garmin oba -17, 7. Movistar -19, 8. Lampre -25, 9. BMC Racing -26, 10. Kaťuša -28.

Průběžné pořadí: 1. Gerrans (Austr./Orica) 12:47:24, 2. Impey (JAR/Orica), 3. Albasini (Švýc./Orica) všichni stejný čas, 4. Kwiatkowski (Pol./Quick-Step), 5. Chavanel (Fr./Quick-Step) všichni -1, 6. Boasson Hagen (Nor./Sky), 7. Froome (Brit./Sky), 8. Porte (Austr./Sky) všichni -3, 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Kreuziger (Saxo-Tinkoff) oba -9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články