Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ježek si splní sen a vyzkouší si Tour de France

Praha - Šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek si letos splní životní sen o účasti na Tour de France. Při 100. ročníku slavného závodu vyrazí na trať v 11. etapě, kterou bude 10. července časovka na 33 kilometrů, jako oficiální předjezdec.

Jiří Ježek
zdroj: Isifa

Osmatřicetiletý Ježek, jeden z nejlepších handicapovaných sportovců, jenž se stal loni v Londýně nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie, snil o účasti na "Staré dámě" už dlouho. Jezdec s podkolenní amputací se symbolicky dočká při letošním jubilejním ročníku na úseku z Avranches, cílem etapy je pak ostrovní hora Mont Saint Michel. "Je to splnění velkého snu," uvedl Ježek na dnešní tiskové konferenci v Praze.

"Už jsem o tom mluvil v průběhu své kariéry, že by pro mě start v časovce Tour, ať už by to byl prolog, nebo důležitá časovka v průběhu závodu, byl naplněním toho, o co se ve svých sportovních aktivitách snažím. Dát najevo světu, že lidé s jakýmkoliv handicapem dokážou žít aktivně a zvládají věci, které si vůbec nedokázali během svého úrazu nebo nemoci představit, že jsou možné," doplnil Ježek.

Je nám líto, video expirovalo.
Ježek se představí na Tour de France

Účast na nejsledovanější cyklistické akci roku bere jako výzvu, kterou si chce ale zároveň užít. "Po stránce sportovního výkonu tomu dávám velkou prioritu a chci se na to připravit stejně, jako kdyby šlo o paralympijský závod. Nechci tam jet jen jako paralympijský sportovec, co si tu trať pouze projede. Budu se ale zároveň snažit zapisovat si do paměti každou minutu, protože na Tour jsem nikdy nebyl ani jako divák," uvedl Ježek.

Na časovku bude speciálně trénovat. Od 1. prosince má najeto už přes 20 tisíc kilometrů, suverénně nejvíce v kariéře. "Takže si myslím, že v tomto ohledu jsem na tom jako ti nejlepší lídři na Tour," prozradil s úsměvem Ježek. Vedle srpnového MS v Kanadě je to pro něj hlavní vrchol sezony. "Připravím se na to hodně poctivě, zúčastním se i časovky zdravých na společném mistrovství republiky se Slovenskem," nastínil Ježek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články