Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tour 2014 navštíví vedle Londýna i další britská města

Paříž - Organizátoři Tour de France prozradili, že slavný závod v roce 2014 po startu v Leedsu na severu Anglie 5. července zamíří i do dalších britských měst. Druhá etapa by se měla jet mezi městy York a Sheffield, následující den pak povede trasa z vyhlášeného univerzitního města Cambridge do Londýna. Finiš je přitom plánován na třídu Mall u Buckinghamského paláce, kde končil loni olympijský závod.

"Bude to po celou dobu nahoru a dolů, podobně jako při klasickém závodě Lutych-Bastogne-Lutych," řekl dnes šéf závodu Christian Prudhomme. Pro Británii, kde je silniční cyklistika na velkém vzestupu, půjde po olympijských závodech o další velkou událost.

Tamní hrdina Bradley Wiggins, jenž se v minulém roce stal vůbec prvním Britem, který Tour vyhrál, popularitu závodu v očích Britů ještě výrazně podpořil. "Úspěchy britských jezdců, zejména pak Bradleyho Wigginse na Tour, ale i dráhových cyklistů na olympiádě, způsobily, že se zpět do Británie vracíme dříve, než jsme očekávali," uvedl Prudhomme ke startu v hrabství Yorkshire, které v kandidatuře porazilo Florencii.

Tour v Británii již jednou v minulosti začínala - v roce 2007 v Londýně. Tehdy byl ale slavný závod na ostrovech již potřetí; v roce 1974 se konala jedna z etap v Plymouthu, o dvacet let později se jelo z Doveru do Brightonu a následující etapa se odehrála v okolí přístavu Portsmouth. Mimo Francii začínal závod dosud celkem devatenáctkrát. Letošní ročník, který bude jubilejním stým v historii, odstartuje na ostrově Korsika.

Závod však nijak neohrozí přiznání bývalého amerického cyklisty Lance Armstronga k dopingu. Podle Prudhomma provázely aféry závod i v minulosti, zájem fanoušků ale nikdy neopadl. "Nepřítelem je doping, ne cyklistika. A určitě ne Tour de France," uvedl Prudhomme. "Od roku 1904 se musela Tour vyrovnat s řadou problémů, ale příznivci i potom vždycky lemovali trať," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články