Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Berdych padl s Murraym, těšilo ho ale, jak hrál

Londýn – Pošesté hrál Tomáš Berdych grandslamové semifinále a popáté skončil před branami velkého finále. V londýnském All England Clubu sice prohrál s Andym Murraym třikrát 3:6, ale pochvaloval si aktivnější styl hry, který předvedl, a do budoucna by na tom chtěl stavět.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP/Tim Ireland

Berdych dokázal na travnatém centrkurtu ve Wimbledonu dostat skvěle bránící světovou dvojku do úzkých. Po prohře neskrýval zklamání z vyřazení, ale potěšila ho jeho hra. "Jsem daleko radši za takový projev zápasu než třeba ten z Madridu. Z mého pohledu a z tenisového hlediska se mi to líbilo víc," porovnával duel z Wimbledonu s předchozím zápasem v Madridu, kde prohrál s Murraym jasněji.

Místy se opíral do úderů s větší razancí a především dlouhé míče po lajnách dělaly soupeři problémy. "Tohle je cesta, kterou budu dál pilovat, aby byla lepší, než abych se to s ním snažil přehazovat a "přehrávat ho". To dneska dokáže jen Novak (Srb Djokovič) a ten je jen jeden," konstatoval Berdych.

V prvním setu dokázal reagovat na ztrátu servisu a právě po dlouhých míčích po stranách dvorce se prosadit při podání světové dvojky. Zbylé dva brejkboly měl Berdych v šesté hře druhé sady, ale neuspěl. "A přesně o tom to je. Kdybych nějaký využil a zrovna v daný okamžik zvolil správnou variantu, sešly se dva míče po sobě, tak to může zápas udělat jinak," řekl Berdych.

Nejlepší cestou, jak podobné zápasy a důležité míče v nich vyhrávat, je hrát jich co nejvíce. "To je jediná šance, protože když se k těm zápasům nedostanu, tak to pak nebude fungovat. Z druhého kola grandslam nevyhraju," řekl Berdych. "Je to o získávání zkušeností, ale i věcí spojených s tím. Když udělám semifinále pokaždé, tak se může stát, že se to sejde a najednou můžu mít štěstí. Když se tam vůbec nedostanu, tak o tom nemusím ani přemýšlet."

Zkušeností do budoucna ze semifinálového zápasu s Murraym je právě herní projev. "Byl jsem schopen si šance vytvářet. V určitých chvílích ho zatlačit, ale chyběl kousek ve využití příležitostí, a to je to hlavní," řekl.

Kvůli počasí odehrál Berdych zápasy třetího kola až čtvrtfinále ve čtyřech dnech po sobě. Únava z náročného programu ale neměla na výsledek semifinále vliv. "Byl jsem připravený. V předchozích dnech to bylo obtížné, ale před semifinále jsem měl den volna a vrátil se do normálního rytmu," řekl třicetiletý tenista.

Před cestou do Wimbledonu neprožíval nejlepší sezonu. Hrál čtvrtfinále Australian Open i French Open a nedařilo se mu na menších turnajích. Proto je pro něj semifinále Wimbledonu přijatelným výsledkem, i když chtěl víc. "Už jsem semifinále zažil a hraju tenis, abych se to snažil posouvat dál, abych se mohl o to víc radovat," řekl finalista Wimbledonu z roku 2010. "Na jednu stranu spokojenost, jak turnaj probíhal, jak se moje hra vyvíjela, a ještě to mohlo být o kousek lepší," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články