Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Gasquet překvapil v semifinále Wawrinku, Šafářová skončila i v deblu

Londýn - Lucie Šafářová s Mattekovou-Sandsovou třetí letošní tenisový grandslam nevyhrají, česko-americký pár vypadl ve Wimbledonu ve čtvrtfinále čtyřhry. Vítězky Australian Open a French Open ve čtvrtfinále Wimbledonu podlehly dvojici z USA Raquel Kopsová-Jonesová a Abigail Spearsová hladce 3:6, 2:6. Šafářová už v pondělí vypadla v Londýně v osmifinále dvouhry. Do semifinále postoupil Roger Federer, čeká jej Andy Murray, stejně tak i Novak Djokovič, který půjde na Richarda Gasqueta.

Lucie Šafářová
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Šafářové s Mattekovou-Sandsovou duel vůbec nevyšel a nepotvrdily roli jasných favoritek zápasu. Nedařilo se hlavně třicetileté Američance, která se trápila na servisu. Nevyhrála ani jedno ze svých pěti podání - v první sadě jej ztratila hned třikrát a ve druhé dvakrát.

Šafářové nebylo nic platné, že o svůj servis nepřišla ani jednou. Americké soupeřky byly agresivnější a jistější a za celý zápas jen jednou ztratily podání.

Malá naděje na obrat svitla třetímu nasazenému páru na konci úvodní sady, kdy Šafářová po přesném returnu vzala soupeřkám servis a snížila na 3:5, jenže vzápětí si Matteková-Sandsová znovu prohrála podání. Ve druhém setu pak zkušená Američanka jako jediná ztrácela servis a Spearsová po necelé hodině proměnila tvrdým returnem do Šafářové hned první mečbol.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou ukončily porážkou sérii patnácti vyhraných zápasů v deblu na grandslamech. "Asi si poletím někam na chvíli odpočinout. Ještě nevím kam, nepřemýšlela jsem nad tím, ale potřebuju chvíli bez tenisu," řekla Šafářová.

Finalistka French Open už ale myslí i na další průběh sezony, v němž si chce poprvé zajistit účast na Turnaji mistryň pro osm nejlepších hráček roku. "Turnaj mistryň je výhledový cíl. Je teprve půlka sezony, spousta turnajů a zápasů přede mnou, ale je to velká motivace," uvedla Šafářová.

Wawrinka překvapivě vypadl s Gasquetem

Obhájce titulu Djokovič se dostal do semifinále Wimbledonu pošesté za sebou, Chorvata Marina Čiliče zdolal třikrát 6:4. Švýcar Roger Federer postoupil v All England Clubu mezi nejlepší čtveřici už podesáté. Sedminásobný vítěz londýnského grandslamu porazil Francouzce Gillese Simona za 94 minut po setech 6:3, 7:5 a 6:2. Federerovým dalším soupeřem bude wimbledonský šampion z roku 2013 Brit Andy Murray.

Loni se Djokovič ve čtvrtfinále s Čiličem trápil v pěti setech, tentokrát si s vítězem US Open poradil bez problémů a vyhrál i třináctý vzájemný zápas. Ve Wimbledonu si připsal jubilejní padesáté vítězství, což se povedlo jen sedmi tenistům. Na ATP Tour zaznamenal Djokovič výhru číslo 650 a postoupil do 27. grandslamového semifinále.

Jeho příští soupeř Gasquet překazil možnost, že po 20 letech zůstanou v pavouku čtyři nejvýše nasazení hráči. Naposledy se to povedlo v roce 1995, kdy byli v semifinále Andre Agassi, Pete Sampras, Boris Becker a Goran Ivaniševič. Gasquet se však vzepřel papírovým předpokladům a za téměř tři a půl hodiny Wawrinku udolal. 

Jednadvacátý nasazený Francouz je v grandslamovém semifinále potřetí, ve Wimbledonu se mu to povedlo už před osmi lety. Wawrinkovi nepomohlo ani 22 es a Wimbledon zůstává jediným grandslamovým turnajem, v němž mu semifinálová účast nadále uniká. Ostatní čtvrtfinálové duely byly poměrně jednoznačné a skončily ve třech setech.

Richard Gasquet
zdroj: ČTK/AP

Druhý nasazený Federer ztratil za celý zápas se Simonem pouze jednou podání, zatímco soupeři ho sebral pětkrát. Třináctého hráče světa porazil v předchozích pěti duelech a šanci mu nedal ani tentokrát. Z míry třiatřicetiletého Švýcara nevyvedly ani dvě pauzy kvůli dešti. "Hrát v těchhle podmínkách není nikdy snadné, navíc celkem foukalo. Ty přestávky jsou náročné, ale využil jsem je ve svůj prospěch," řekl Federer.

Simon, který v osmifinále vyřadil Tomáše Berdycha, se prvního grandslamového finále nedočkal. Francouze mohlo hřát alespoň to, že dokázal prolomil Federerovo podání jako první hráč od Švýcarova zápasu s Němcem Philippem Kohlschreiberem v prvním kole turnaje v Halle. Od té doby si bývalá světová jednička udržela servis ve 116 gamech po sobě.

"Ani v tom gamu, v němž jsem přišel o podání, jsem nehrál špatně, takže nemám problém to přijmout," uvedl Federer. Právě ve Wimbledonu získal před třemi lety dosud poslední z rekordních 17 grandslamových titulů a nyní na svém oblíbeném turnaji útočí na 26. finále na turnajích velké čtyřky. V semifinále v All England Clubu zatím vždy zvítězil.

Murray odehrál čtvrtfinálový zápas s překvapením turnaje Kanaďanem Vaskem Pospisilem bez ztráty setu a bude usilovat o třetí finálovou účast ve Wimbledonu. "Hraji tady dobře a doufám v další finále, ale bude to těžké," uvedl osmadvacetiletý Skot po jubilejním 150. vítězství na grandslamových turnajích. S Federerem má mírně nepříznivou bilanci 11:12. 

Jako poslední z českých tenistů se rozloučila s Wimbledonem Andrea Hlaváčková, která neuspěla v boji o postup do čtvrtfinále smíšené čtyřhry. S Polákem Lukaszem Kubotem po velké bitvě podlehli ve 3. kole třetí nasazené dvojici Marcin Matkowski z Polska a Jelena Vesninová z Ruska 7:6, 4:6 a 9:11.

Výsledky Wimbledonu:

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

Federer (2-Švýc.) - Simon (12-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2, Murray (3-Brit.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 7:5, 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:4, 6:4, Gasquet (21-Fr.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9.

Semifinálové dvojice: Djokovič - Gasquet, Federer - Murray.

Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:

Kopsová-Jonesová, Spearsová (5-USA) - Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 3. kolo:

Matkowski, Vesninová (3-Pol./Rus.) - Kubot, Hlaváčková (16-Pol./ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 11:9.

Zdroj
ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články