Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sen je zpátky. Kvitová je po třech letech wimbledonskou vítězkou

Londýn – Petra Kvitová se stala podruhé v kariéře vítězkou Wimbledonu. Za pouhých 55 minut ve finále hladce porazila dvacetiletou Kanaďanku Eugenii Bouchardovou po setech 6:3 a 6:0. Čtyřiadvacetiletá Kvitová se tak stala druhou českou tenistkou, která vyhrála dvouhru ve Wimbledonu víc než jednou. Před ní to dokázala jen Martina Navrátilová. Podrobný textový on-line přenos jste mohli sledovat na našem webu.

Petra Kvitová po zisku druhého wimbledonského titulu
zdroj: Isifa

"Celý můj tým stál za mnou a pomohl mi projít nelehkým obdobím, abych tady zase mohla stát," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení s vítězným talířem v náručí. Na chvilku se jí zlomil hlas a v očích měla slzy dojetí. "Neřekla bych, že to je lepší, ale je nádherné zase po třech letech držet trofej a chtěla bych poděkovat všem, kteří mi pomáhají." (více čtěte zde)

V letošním turnaji ztratila Kvitová jediný set, a to ve 3. kole s pětinásobnou vítězkou Wimbledonu Venus Williamsovou z USA, v kterém ji dva míče dělily od vyřazení. Cestou za vavřínem Kvitová vyřadila i tři krajanky – v 1. kole Andreu Hlaváčkovou, ve čtvrtfinále Barboru Záhlavovou-Strýcovou a v semifinále Lucii Šafářovou.

Bouchardová a Kvitová
zdroj: Isifa

Kvitová hrála se zavázaným pravým stehenním svalem jako po celý turnaj. Obě finalistky od začátku dobře podávaly a hrály bez známky nervozity. Kvitová ve třetí hře předvedla skvělé returny a při druhém brejkbolu poslala k lajně nechytatelný forhend. Vedla 2:1, poprvé si se zaťatou pěstí hlasitě zakřičela "Pojď!" a od té doby vývoj kontrolovala. Kvitová předváděla své obvyklé rychlé údery, hrála přesně, jistě, s přehledem a ukázala i rychlé nohy a dobrou obranu. V prvním setu vzala Kanaďance znovu servis na 5:2, ale pak poprvé sama o podání přišla. Úvodní sadu tak svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy ukončila až o hru později díky dalšímu brejku.

První wimbledonský i grandslamový titul Kvitová získala v roce 2011, kdy ve finále v londýnském All England Clubu porazila jasně Rusku Marii Šarapovovou. Naposledy viděli diváci ve finále ženské dvouhry podobně jednoznačný zápas v roce 1992, kdy Němka Steffi Grafová porazila Monicu Selešovou z tehdejší Jugoslávie 6:2, 6:1.

Ve druhém setu pokračovala Kvitová ve skvělém výkonu a v diktování vývoje hry. Po rychlém brejku a svém dobrém podání rychle vedla 3:0. Bouchardová ve svém prvním grandslamovém finále nestíhala a Kvitová ji jasně přehrála. Ve druhé sadě už soupeřce nic nepovolila a nadělila jí na závěr turnaje "kanára". "Petra hrála dva týdny fantasticky a bylo dnes těžké s ní hrát," řekla Bouchardová. "Doufám, že tohle je pro mě krok správným směrem," dodala.

Petra Kvitová ve finále Wimbledonu
zdroj: isifa

Petra Kvitová

Největší úspěchy: 2x vítězka Wimbledonu (2011, 2014); vítězka Turnaje mistryň 2011; 2x vítězka Fed Cupu (2011, 2012)

Ocenění: vítězka české ankety Sportovec roku 2011; nováček roku na okruhu WTA 2010, hráčka roku na okruhu WTA a hráčka roku federace ITF 2011; talent roku v anketě Zlatý kanár 2006, vítězka ankety Zlatý kanár 2011

Aktuální postavení na žebříčku WTA: 6.

Grandslamové tituly: 2

Tituly na okruhu WTA celkem: 12

Letošní bilance: 25 výher, 10 proher

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články