Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Wimbledonský vítěz Murray: Jsem rád, že jsem to mohl udělat pro Lendla

Londýn - Británie se po 77 letech dočkala domácího vítěze. Je jím šestadvacetiletý Skot Andy Murray, který ve finále dokázal porazit světovou jedničku Novaka Djokoviče ve třech setech 6:4, 7:5 a 6:4. Sám Murray jako by svému úspěchu ani nedokázal uvěřit.

Andy Murray - vítěz Wimbledonu 2013
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

"Bylo to strašně těžké. Bylo hrozné horko a já nehrál žádný zápas v takovém denním vedru, takže první tři hry to bylo brutální. Byl to fyzický a vyčerpávající zápas. Myslím, že poslední hra byla asi ta nejtěžší, kterou jsem kdy odehrál a odehraji za svou kariéru. Ani netuším, jak jsem odehrál poslední bod, tolik jsem se soustředil," řekl Murray divákům na centrálním kurtu po utkání.

"Hrál jsem ve spoustě grandslamových finále, ve všech proti Rogerovi [Federerovi] nebo Novakovi [Djokovičovi]. Roger je pravděpodobně nejlepší hráč všech dob, Novak je zase jedním z psychicky nejodolnějších. Neměl jsem na své straně zkušenosti, porazit jej [Djokoviče] bylo strašně těžké," svěřil se po utkání Murray také pro BBC 2.

Za úspěchem skotského tenisty v posledním roce stál do značné míry i český rodák Ivan Lendl. Legendární tenista, kterému se však Wimbledon nikdy vyhrát nepodařilo, byl první člověk, kterého Murray po svém vítězství objal ve svém boxu. ekl mi jen, že je na mě pyšný, což od něj znamená hodně," líčil Murray, který také musel odpovědět na úsměvný dotaz, proč má Lendl při každé příležitosti kamenný výraz v tváři. "Na veřejnosti se příliš neusmívá, ale když je pryč od záběrů kamer, je zcela jiný," řekl wimbledonský šampion.

"Ivan je vždy upřímný. Umí otevřeně říci, co si myslí, což v tenise není někdy snadné a trenéři to ne vždy dokážou," řekl Murray. "Když pracuju tvrdě, Ivan je rád, a když ne, je zklamaný, ale vždycky to řekne. Po loňské prohře ve Wimbledonu mi řekl, že je na mě hrdý, protože jsem se snažil využít své šance a hrál takhle své první grandslamové finále. Změnil moji mentalitu v důležitých zápasech," řekl.

"Myslím, že mi věřil, když mi hodně lidí důvěru nedávalo. Stál za mnou při některých hodně těžkých porážkách, měl se mnou trpělivost a vím, že to se mnou často nebylo jednoduché. Jsem jen rád, že jsem to pro něj dokázal udělat," věnoval kromě jiných Lendlovi svůj triumf Murray.

Britský hráč hodně těžil z podpory své rodiny, která jej provázela při každém kroku v kariéře. I pro ni tak byl Murrayho vítězný moment obrovským zadostiučiněním a důvodem k radosti. "Vidět ho, jak zvedá tu trofej, pro mě bylo trochu surreálné. Myslím, že to zabere ještě pár týdnů a měsíců, než si uvědomíme, že vítěz Wimbledonu je Brit," popisoval po zápase své pocity Murrayho otec William.

Zjevně zklamaný byl Murrayho soupeř, světová jednička Novak Djokovič. "Samozřejmě, že mě to mrzí, ale nemůžete vyhrát všechny zápasy. Dnes jsem prohrál s lepším hráčem. V důležitějších momentech byl trpělivější a já v sobě dnes nedokázal najít to nejlepší, když jsem potřeboval," řekl srbský tenista po utkání.

"Cítil jsem se v pohodě, v zápase bylo hodně dlouhých výměn pro nás oba. Nebylo to lehké, ale nic jiného jsme ani nečekali. Byla zde spousta fyzické a psychické bolesti, v pátek jsem odehrál pětisetové semifinále, ale nemám se na co vymlouvat," dodal Djokovič.

Zdroj
BBC, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články