Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Tenisová senzace: Rosol po skvělém výkonu vyřadil Nadala

Londýn - Tenista Lukáš Rosol se postaral ve Wimbledonu o prvotřídní senzaci. Při své premiéře v hlavní soutěži v All England Clubu dnes ve druhém kole vyřadil dvojnásobného šampiona londýnského grandslamu a světovou dvojku Španěla Rafaela Nadala po setech 6:7, 6:4, 6:4, 2:6 a 6:4. 

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

"Nevím, co mám říci. Jsem plný emocí. Nejsem jenom překvapený, je to jako zázrak. Je mi Rafy líto, ale hrál jsem neuvěřitelně. Občas se to stává. Doufám, že budu hrát stejně i další zápas," řekl Rosol v televizním rozhovoru. "Hrál jsem nejlepší zápas v kariéře. Věděl jsem, že Rafa je taky jenom člověk." Šestadvacetiletý Rosol do letoška nevyhrál na trávě ani jeden zápas, ale proti Nadalovi vytáhl agresivní tenis se skvělým servisem a drtivým forhendem. Favorizovaného Španěla doslova vystřílel - k postupu si pomohl 65 vítěznými údery.

Stý hráč světového žebříčku mohl vyhrát už první set, v kterém sice ztratil jako první podání, ale brejk získal zpět. Pak měl tři setboly, dvakrát však Nadal výborně zaservíroval a jednou trefil svěřenec Ctislava Doseděla pásku. O sadu přišel ve zkrácené hře. Ztráta sady Rosola nesrazila, spíše naopak. K výbornému podání přidal smrtící forhend a dobrý return. Ve druhém i třetím setu byl lepším hráčem, v každém vždy jednou vzal soupeři podání, což mu stačilo. Nadal začal být nervózní a u rozhodčího si stěžoval na Rosolovo poskakování při returnu.

Publikum na centrkurtu vycítilo překvapení a vedle povzbuzování Nadala se stále častěji ozývaly z hlediště také pokřiky: "Lukáš! Lukáš!" A český hráč, který přišel trávě na chuť až v této sezoně, si věřil stále víc a víc a sázel vítězné míče. Ve čtvrtém setu Rosol zaváhal v šesté hře. Zahrál poprvé volnější forhend, pustil sedminásobného vítěze Roland Garros k brejkbolům, Nadal hned první využil a pořádně se radoval. Následně Španěl výrazně zlepšil hru, ukázal svoji pověstnou obranu, ještě jednou vzal Rosolovi servis a vyrovnal na 2:2.

Na rozhodující set si museli oba hráči čtyřicet minut počkat, protože se začalo stmívat a rozhodčí nechali zatáhnout střechu. Drama se dohrávalo pod světly. Američan John McEnroe věřil před dohrávkou Nadalovi, ale Rosolovi pauza na jeho razanci a odvaze nic neubrala a hned v první hře získal brejk. Stále skvěle podával a z forhendu dal i ránu o rychlosti 155 km/h. Nadal jen kroutil nevěřícně hlavou. Za stavu 5:4 začal Rosol své podání esem, přidal vítězný forhend, druhé eso v gamu a při mečbolu napálil další eso. Vyhrál za tři hodiny a 18 minut.

Dalším soupeřem Rosola, který se dostal podruhé v kariéře na grandslamu do třetího kola, bude německý hráč Philipp Kohlschreiber. Nadal vypadl už ve druhém kole grandslamového turnaje poprvé po sedmi letech, a znovu ve Wimbledonu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články