Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sen o titulu z US Open je pryč. Plíšková podlehla Kerberové 1:2

New York - Sen Karolíny Plíškové o grandslamovém titulu z US Open se v závěru třetího setu rychle rozplynul. Poté, co Plíšková srovnala stav zápasu na 1:1, neuhrála česká hráčka v poslední sadě za stavu 4:4 ani jeden z osmi míčků a rozhodující set tak Němka Angelique Kerberová vyhrála 6:4. I přes prohru ve finále se jedná o největší grandslamový úspěch mladé české tenistky.

Karolína Plíšková
zdroj: USA Today Sports

Čtyřiadvacetiletá Plíšková vedla v rozhodující sadě 3:1, ale nakonec s letošní vítězkou Australian Open prohrála. Kerberová měla už před zápasem jistotu, že v novém vydání žebříčku vystřídá v čele Američanku Serenu Williamsovou.

"Dostala jsem ze sebe to nejlepší, co jsem mohla. Byl to skvělý zápas. Gratuluji Angelique, ukázala, že si zaslouží být světovou jedničkou," řekla Plíšková při slavnostním ceremoniálu na dvorci. "I když jsem nevyhrála, tak jsem pyšná, jak jsem tu hrála dva týdny, a doufám, že další grandslamová finále přijdou," doplnila.

Plíšková začala své první velké finále na centrálním dvorci Arthura Ashe ve Flushing Meadows dvojchybou a první hra byla celkově smolná. Při brejkbolu soupeřky jí praskla struna, po snaze o lehčí úder chybovala a o game přišla.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková: Myslím si, že jsem odehrála dobrý zápas

Plíšková, přemožitelka sester Williamsových v turnaji, se pomalu rozjížděla. Začala pálit vítězné údery z forhendu i bekhendu, ale nevyužila v prvním setu ani jeden ze tří brejkbolů. Naopak po své druhé dvojchybě nabídla Němce setbol a v zápětí o sadu přišla. V prvním dějství měla 17 nevynucených chyb a soupeřka jen tři.

Ve druhém setu už byla Plíšková na svém podání pevná a tlačila míče k lajnám. Za stavu 3:3 zariskovala, po returnu naběhla k síti a proměnila svůj pátý brejkbol v utkání. Náskok dokázala udržet a vynutila si třetí a rozhodující set.

Němka znejistěla, na začátku třetího setu udělala i několik chyb a zdálo se, že Plíšková získává převahu. Zvláště, když svěřenkyně Jiřího Vaňka šla do brejku a po svém servisu vedla 3:1. Stříbrná olympijská medailistka Kerberová ale ukázala svoji letošní sílu a zápas otočila, když Plíškové následně povolila už jen jednu hru.

Jedinou českou vítězkou dvouhry na US Open tak zůstane Hana Mandlíková z roku 1985. Plíšková se díky triumfu posune na šesté místo světa a o příčku si vylepší své maximum. Za finále dostane 1,75 milionu dolarů (přes 42 milionů korun).

"Prožívám nejlepší rok v kariéře. Je to nádherné," slzela Kerberová štěstím. Je to první německá vítězka US Open po Steffi Grafové, která turnaj v New Yorku vyhrála v roce 1996.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 46,303.400 dolarů):

Ženy: Dvouhra - finále: Kerberová (2-Něm.) - Karolína Plíšková (10-ČR) 6:3, 4:6, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články