Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová nestačila na Kerberovou a končí v osmifinále, dohrál i Nadal

New York - Petra Kvitová si čtvrtfinále US Open nezahraje. Bronzová medailistka z olympijských her v Riu de Janeiro podlehla v osmifinále nasazené dvojce Angelique Kerberové z Německa za hodinu a půl 3:6 a 5:7 a nedokázala vyrovnat své newyorské maximum, jehož dosáhla loni. Francouz Lucas Pouille se postaral o největší překvapení dvouhry mužů. Čtyřiadvacátý nasazený hráč vyřadil v osmifinále po čtyřhodinovém boji turnajovou čtyřku Španěla Rafaela Nadala po výhře 6:1, 2:6, 6:4, 3:6 a 7:6, přičemž tie-break získal poměrem 8:6. Do čtvrtfinále naopak bez problémů postoupil první hráč světa Srb Novak Djokovič, který si poradil s Britem Kylem Edmundem 6:2, 6:1 a 6:4.

Petra Kvitová na US Open
zdroj: REUTERS autor: Jerry Lai

Kvitová neztratila do duelu s Kerberovou na US Open ani set a postupem do osmifinále zaznamenala nejlepší letošní grandslamový výsledek, proti favorizované Němce však od začátku dotahovala. Šestadvacetiletá Češka v úvodní sadě hned třikrát přišla o podání a set prohrála 3:6.

Druhé dějství bylo vyrovnanější. Kvitová za stavu 2:3 dokázala otočit stav 0:40 při svém servisu a naopak o game později měla sama brejkbol. Ten však nevyužila a ve dvanácté hře jako první v druhé sadě přišla o podání, což zápas rozhodlo. Na mečbol zahrála česká žebříčková dvojka dvojchybu.

Kvitová: Nebyl to hezký tenis

Kvitová udělala v utkání 43 nevynucených chyb, zatímco Kerberová jen osm. "Měla jsem pocit, že hraju strašně, abych řekla pravdu," uvedla Kvitová. "Nebyl to z obou stran moc hezký tenis. Snažila jsem se, vypracovala jsem si i šance, ale bohužel je nevyužila."

Stříbrná medailistka z Ria a vítězka letošního Australian Open Kerberová prochází posledním grandslamem sezony bez ztráty setu a stále může snít o tom, že po turnaji sesadí z pozice světové jedničky Američanku Serenu Williamsovou.

Z českých tenistek zůstává na US Open ve dvouhře ve hře už jen Karolína Plíšková, kterou dnes čeká osmifinále proti starší ze sester Williamsových Venus.

Nadal na US Open skončil ve 4. kole, Djokovič postoupil

Dvaadvacetiletý Pouille, který ještě nevyhrál na okruhu ATP žádný turnaj, ukončil duel s Nadalem vítězným forhendem. "Tahle výhra možná změní moji kariéru," řekl Francouz, který postoupil do čtvrtfinále stejně jako letos ve Wimbledonu.

Jisté je, že jeden semifinalista letošního US Open bude z Francie. Pouille se totiž ve čtvrtfinále utká s krajanem Gaëlem Monfilsem.

"Bojoval jsem až do konce. Něco jsem mohl udělat lépe a jsem smutný, že jsem nevyužil svoji šanci. Potřeboval jsme přidat něco navíc, a to tam nebylo. Musím pracovat dál," řekl Nadal, který letos nehrál dva měsíce kvůli zranění zápěstí.

Šťastný Lucas Pouille
zdroj: ČTK/AP

Na kurty se vrátil minulý měsíc na olympiádě v Riu de Janeiro, kde získal zlato ve čtyřhře a ve dvouhře prohrál semifinále i boj o bronz. "Je pravda, že za poslední tři, čtyři měsíce jsem moc zápasů neodehrál a musím se zlepšovat, abych se dostal na předešlou úroveň. Motivaci mám pořád velkou," řekl Španěl. 

Cílem čtrnáctinásobného grandslamového vítěze do konce sezony bude účast na Turnaji mistrů v Londýně. "To bude dobrý počin," poznamenal Nadal.

Djokovič má za sebou teprve druhý celý zápas v turnaji. Ve druhém kole proti němu nenastoupil Jiří Veselý a ve třetím mu v úvodním setu vzdal Rus Michail Južnyj. "Je skvělé si zase zahrát celý zápas. Moc tenisu jsem si tady zatím neužil, ale všechny základní údery fungovaly dobře," řekl spokojený Djokovič. Opravdový test obhájce titulu čeká ve čtvrtfinále, v kterém bude jeho soupeřem devátý nasazený Jo-Wilfried Tsonga, další zástupce Francie mezi nejlepší osmičkou hráčů.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Djokovič (1-Srb.) - Edmund (Brit.) 6:2, 6:1, 6:4, Pouille (24-Fr.) - Nadal (4-Šp.) 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (8:6).

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo: Kerberová (2-Něm.) - Kvitová (14-ČR) 6:3, 7:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články