Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych postoupil do 3.kola, překvapivě končí Del Potro

New York – Tomáš Berdych nezklamal a postoupil do třetího kola US Open. Pátý nasazený tenista si v New Yorku poradil 7:6, 7:6 a 6:3 s Američanem Denisem Kudlou. Posledního českého zástupce na americkém grandslamu nyní čeká Francouz Julien Benneteau. Do třetího kola postoupila také bez ztráty setu i světová jednička Novak Djokovič ze Srbska, jenž zdolal 7:6, 6:2, 6:2 Němce Benjamina Beckera. Obhájce titulu Brit Andy Murray porazil Argentince Leonarda Mayera 7:5, 6:1, 3:6 a 6:1. Druhé kolo bylo překvapivě konečnou pro Argentince Juana Martína Del Potra, jenž nestačil na Lleytona Hewitta a prohrál po pěti setech 6:4, 5:7, 3:6, 7:6 a 6:1.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Sedmadvacetiletý Berdych sice ani v druhém duelu na závěrečném grandslamu sezony neztratil set, ale o čistý štít musel hodně bojovat. V první sadě promarnil vedení 5:1, v druhé 4:2 a pokaždé se rozhodovalo v tie-breaku.

Ve zkrácené hře měl relativně hladce 7:3 v obou případech navrch český favorit, ale třetí sadu nečekaně zahájil čtvrtým ztraceným podáním v zápase. Od stavu 0:2 už však duel patřil Berdychovi, jenž vyhrál šest z následujících sedmi gamů a mohl slavit postup. Se 104. hráčem žebříčku Kudlou, jenž v prvním kole vyřadil Jana Veselého, strávil na kurtu dvě a tři čtvrtě hodiny.

O postup do osmifinále bude Berdych bojovat s jednatřicetiletým Francouzem Benneteauem. S ním má kladnou zápasovou bilanci 2:1, porážku zaznamenal před devíti lety. 

Murray a S. Williamsová jdou dál, na Del Potra si vyšlápl Hewitt

Murray si vítězství v druhém kole musel částečně vydřít. Agresivní Mayerova hra ho donutila víc běhat po kurtu a přivedla ke ztrátě třetího setu. Hůře se mu také dařilo při servisu. "Nadřel jsem se a oba jsme si dost zaběhali," řekl Murray, kterého ve 3. kole čeká další Mayer, tentokrát německý hráč Florian. 

Serena Williamsová ve vyrovnaném prvním setu vzala Švedovové jednou servis, ale ve druhém už tradičně dominovala. V osmifinále světová jednička narazí na krajanku a možná vycházející hvězdu Sloane Stephensovou.

Diváky ve Flushing Meadows zvedal ze sedadel zápas bývalých vítězů Hewitta (2001) a Del Potra (2009). Zatímco Del Potro měl být letos jedním z favoritů, Hewitt už patří ke stárnoucím hrdinům, ale v 32 letech ukázal, že je stále ve formě. Výměny připomínaly boxerský zápas, v pátém setu hrál Australan přesněji a zvítězil.

"Byl na konci lepší," uznal Del Potro po prohře na centrkurtu Arthura Ashe. "Tohle je úžasné. Těšil jsem se sem, protože nevím, kolikrát se na ten kurt ještě dostanu," řekl Hewitt, kterému předloni hrozil konec kariéry, ale po operaci chodidla se vrátil. "Každý zápas si užívám a přesně kvůli takovýmhle zápasům tenis miluju," dodal. Jeho příštím soupeřem bude Rus Jevgenij Donskoj.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články