Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Kvitová přehrála Jovanovskou a je ve 3. kole, Šafářová padla s Vinciovou

New York - Petra Kvitová snadno postoupila dál na newyorském grandslamu. Sedmá nasazená porazila bez problémů Srbku Bojanu Jovanovskou 6:2, 6:4 a ve dvouhře žen je tradičně poslední Češkou v soutěži. Lucie Šafářová totiž dohrála ve 2. kole. Zápas s nasazenou desítkou Robertou Vinciovou začala dobře, vyhrála nad Italkou první set 6:4, ale další dva prohrála 1:6 a 2:6. Flavia Pennettaová se postarala na US Open o první velké překvapení. Bývalá světová desítka a nynější 86. hráčka porazila čtvrtou nasazenou krajanku Saru Erraniovou 6:3 a 6:1.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Mike Groll

Třiadvacetiletá Kvitová v duelu s Jovanovskou z prvních osmi výměn vyhrála jen dvě, ale pak se rozjela. Srbku suverénně přehrávala a za 47 minut vedla 6:2 a 5:1. Pak sice ztratila tři hry v řadě, ale set ani zápas už nepustila.

O osmifinále, které je jejím maximem ve Flushing Meadows, bude hrát Kvitová s Alison Riskeovou z USA nebo s Monou Barthelovou z Německa. "Ráda bych buď své maximum vyrovnala, nebo ještě lépe došla dál," řekla před turnajem. Riskeovou (81. hráčku žebříčku WTA) porazila Kvitová v jediném vzájemném utkání minulý týden v New Havenu ve třech setech.

Šafářová si na Vinciovou před zápasem věřila a v prvním setu byla lepší. Využila jeden z deseti brejkbolů a soupeřce nepovolila ani jeden. Od druhé sady se ale obraz hry změnil. Italka se výrazně zlepšila a česká tenistka začala příliš chybovat. Prohrála za hodinu a 40 minut a nezopakuje v New Yorku postup do třetího kola, do kterého se dostala loni i předloni.

Italský souboj pro Pennettaovou

Pátá hráčka světa Erraniová v prvním kole smetla Australanku Olivii Rogowskou dvakrát 6:0, ale proti Pennettaové hrála špatně. Podle svých slov nezvládá novou roli tenisové hvězdy a kvůli tlaku má problém třeba i se spánkem.

"Cítím na sebe příliš velký tlak, cítím se strašně. Tenis si vůbec neužívám, což je pro hráče to nejhorší, co může být," řekla šestadvacetiletá Erraniová a rozplakala se. "Problémem je, že jdu na kurt a nebojuju. Ale doufám, že se z toho dostanu, najdu zase pozitivní motivaci a do budoucna mě ta zkušenost posílí," prohlásila.

Jednatřicetiletá Pennettaová zápasu s loňskou semifinalistkou US Open dominovala, dobře podávala a Erraniovou přehrála i od základní čáry.

Sara Erraniová
zdroj: ČTK/AP autor: Kathy Willens

"Známe se výborně, strávily jsme spolu moře času a není jednoduché hrát s jednou z nejlepších kamarádek. Ani jsem se proto moc nepovzbuzovala, ale snažila jsem se soustředit na každý míč a hrála jsem perfektně," řekla Pennettaová.

Právě na US Open se jí z grandslamů daří nejvíce. Zatímco v Melbourne, Paříži a Londýně nikdy nepřešla osmifinále, v New Yorku byla už třikrát ve čtvrtfinále. "Tohle je můj oblíbený turnaj a jsem ráda zpátky," řekla Italka v rozhovoru na kurtu. Ve Flushing Meadows je po roční pauze, loni nemohla hrát kvůli zranění zápěstí.

Světová jednička Američanka Serena Williamsová nedala šanci Galině Voskobojevové a Kazašce po prvním vyhraném setu 6:3 nadělila ve druhém "kanára".

Světová dvojka v ženském tenise, Běloruska Viktoria Azarenková si během 68 minut snadno poradila s Kanaďankou Alexandrou Wozniakovou 6:3 a 6:1 a postoupila do třetího kola. Do třetího kola postoupila i bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, která porazila Jihoafričanku Chanelle Schepersovou 6:1 a 6:2.

Bez ztráty setu postoupil i Roger Federer. Švýcar v souboji s Carlose, Berlocqem, který by měl být v sestavě Argentiny v semifinále Davisova poháru proti českému týmu za čtrnáct dnů, ztratil jen šest gamů a svými údery bavil publikum.

Výsledky:

Ženy - dvouhra, 2. kolo: Vinciová (10-It.) - Šafářová (ČR) 4:6, 6:1, 6:2, Pennettaová (It.) - Erraniová (4-It.) 6:3, 6:1, Jankovičová (9-Srb.) - Klejbanovová (Rus.) 6:3, 6:2, Lisická (16-Něm.) - Ormaecheaová (Arg.) 6:2, 6:3, Naraová (Jap.) - Cirsteaová (19-Rum.) 7:5, 6:1, Makarovová (24-Rus.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 6:4, Kanepiová (25-Est.) - Schmiedlová (SR) 6:4, 6:1, Švedovová (Kaz.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 6:2, 6:3.

Muži - dvouhra, 2. kolo:  Ferrer (4-Šp.) - Bautista (Šp.) 6:3, 6:7(5:7), 6:1, 6:2, Federer (7-Švýc.) - Berlocq (Arg.) 6:3, 6:2, 6:1, Kukuškin (Kaz.) - Haider-Maurer (Rak.) 6:4, 6:4, 7:5, Sock (USA) - González (Arg.) 7:6 (7:3), 1:6, 7:5, 6:2, Evans (Brit.) - Tomic (Austr.) 1:6, 6:3, 7:6 (7:4), 6:3.

Ženy - dvouhra, 2. kolo: Riskeová (USA) - Barthelová (28-Něm.) 6:4, 6:2. Čtyřhra - 1. kolo: Cetkovská, Flipkensová (ČR/Belg.) - Bouchardová, Husárová (Kan./SR) 6:2, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články