Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

US Open startuje: Berdych chce obhájit semifinále

New York/Praha – Poslední grandslam tenisové sezony, to je US Open. Turnaj by podle papírových předpokladů měla opanovat domácí Serena Williamsová, mezi muži však jednoznačný favorit není. Minimálně na loňskou úroveň semifinále by rád dosáhl Tomáš Berdych. Petra Kvitová zase chce vylepšit svůj dosavadní nejlepší výsledek, jímž je osmifinále. Český tenis bude mít v New Yorku celkem deset zástupců. Dnes se představí tři z nich - o postup do druhého kola budou bojovat Lucie Hradecká, Karolína Plíšková a Petra Cetkovská. Náš web bude důležité souboje US Open monitorovat v podrobných on-line reportážích.

Berdych, jenž je poprvé v kariéře v první světové pětce, se minulý týden odhlásil kvůli drobnému zranění ramena z přípravného turnaje ve Winston-Salemu a odpočíval. Česká tenisová jednička zkusí navázat na nejúspěšnější vystoupení na US Open rok zpátky. V prvním kole se utká s Italem Paolem Lorenzim, který je v pořadí ATP na 79. příčce a zatím nezískal na okruhu žádný titul.

Berdych loni v semifinále podlehl pozdějšímu vítězi a nedávnému wimbledonskému šampionovi Andymu Murraymu, s nímž se může letos potkat o kolo dřív. Skota přitom před pár dny porazil v Cincinnati.

Jako první dnes nastoupí na kurt Cetkovská, jejíž zápas proti Švédce Sofii Arvidssonové bude odpoledne zahajovat program na dvorci číslo čtrnáct. Naopak Hradecká proti turnajové osmičce Angelique Kerberové z Německa na třetím největším dvorci Grandstand a Plíšková proti Kanaďance Eugenii Bouchardové na třináctce budou hrát na svých kurtech poslední čtvrté zápasy. Do turnaje vstoupí Nadal a Williamsová i Federer.

Murray poprvé v kariéře vstoupí do turnaje jako obhájce titulu. "Nevím, jak se k tomu postavit, je to nová zkušenost. Snad se mi bude dařit podobně," přemítal svěřenec kouče Ivana Lendla. Po červencovém vítězství ve Wimbledonu měsíc odpočíval a zdá se, že na betony nepřijel ve vrcholné formě. Nečekaně brzy vypadl kromě Cincinnati i v Montrealu a na žebříčku ATP ho sesadil z druhého místa Španěl Rafael Nadal.

Vítěz obou zámořských podniků má letos na betonech bilanci 15:0 a pro některé experty je větším favoritem než světová jednička Srb Novak Djokovič. Jelikož kvůli zranění loni v New Yorku nehrál, neobhajuje žádné body a může tak sesadit Djokoviče z prvního místa. Ke střídání na pomyslném trůnu může dojít, pokud Nadal US Open ovládne a Srb postoupí maximálně do semifinále. Djokovič ale hrál v New Yorku finále třikrát za sebou.

Čeští zástupci na US Open

V hlavní soutěži jsou s Berdychem ještě Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a poprvé i Jiří Veselý, v ženské dvouhře figurují s Kvitovou, Plíškovou, Cetkovskou a Hradeckou také Klára Zakopalová a Lucie Šafářová. Z kvalifikace do hlavní soutěže naopak nepostoupili Andrea Hlaváčková ani Jan Hernych.

Nadal se ve čtvrtfinále může poprvé na US Open potkat s bývalou světovou jedničkou Rogerem Federerem, který se propadl až na sedmé místo. Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz nebyl tak nízko nasazeným hráčem v New Yorku od roku 2002. Federer má za sebou tři nečekané porážky od hráčů z nižších pater světového žebříčku a podle legendy Johna McEnroea už stěží rozšíří rekordní sbírku 17 grandslamových titulů. Není prý totiž tak rychlý.

"Bude to mít hrozně těžké. Nevidím jako schůdné, že by prošel všemi sedmi koly. Musel by porazit alespoň dva ze tří nejvýše nasazených kluků," uvažoval McEnroe, sám bývalý lídr žebříčku a vítěz sedmi grandslamů ve dvouhře včetně čtyř právě z New Yorku.

Z žen by měla obhájit Serena Williamsová; dva ze tří letošních grandslamů ji ale nevyšly. V Austrálii vypadla ve čtvrtfinále a ve Wimbledonu o kolo dřív. V Paříži ale mladší ze sesterského dua dosáhla na 16. grandslamový titul ve dvouhře. A v pavouku jí ubylo několik soupeřek. Kvůli zranění se odhlásila světová trojka Ruska Maria Šarapovová, wimbledonská vítězka Francouzka Marion Bartoliová nečekaně ukončila kariéru.

Kvitová, kterou čeká na úvod Japonka Misaki Doiová, klesla v žebříčku WTA na deváté místo a na US Open se jí kvůli vysokým teplotám a problémům s dýcháním tradičně příliš nedaří. Jejím maximem je tak loňské osmifinále. V posledních dvou sezonách ale Kvitové vycházejí v Americe přípravné turnaje: v New Havenu postoupila do semifinále, vloni dokonce opanovala tzv. US Open Series.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články