Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Laver Cup je v rukou Evropy, premiérový triumf dokonal Federer

Úvodní ročník tenisového Laver Cupu, ve kterém nastoupily v pražské O2 areně výběry Evropy a světa, vyhrál starý kontinent. Náskok šesti bodů, jímž disponoval před nedělním programem, si udržel až do konce. Rozhodnout nicméně musela až závěrečná dvouhra. Roger Federer otočil nepříznivě se vyvíjející duel proti Nicku Kyrgiosovi a stanovil konečný výsledek 15:9. Poražený tým bude mít příležitost k odvetě příští rok v Chicagu.

Výběr světa dnes nejprve snížil skóre po čtyřhře, ve které uspěli Jack Sock s Johnem Isnerem nad duem Tomáš Berdych - Marin Čilič poměrem 7:6, 7:6. Následně přehrál Alexander Zverev dvakrát 6:4 Sama Querreyho a Evropa opět vedla o šest bodů.

Ve třetím duelu však Rafael Nadal nečekaně padl s Johnem Isnerem 5:7, 6:7 a rozdíl činil pouze tři body - 9:12. Vyrovnat mohl Kyrgios, po zisku prvního setu byl k triumfu blíže, ale fenomenální Švýcar průběh střetnutí otočil. Zvítězil 4:6, 7:6 a 11:9 v super tie-breaku.

Vznik soutěže inicioval devatenáctinásobný grandslamový vítěz Federer jako poctu legendárnímu Australanovi Rodu Laverovi, jedinému dvojnásobnému držiteli Grand Slamu, jenž sledoval zápasy v Praze a předal vítěznou trofej.

"Chci jen říct - děkuji," uvedl Federer na kurtu. "Myslel jsem, že je potřeba legendy vídat častěji. A naším životem je tenis, proto jsme tady," dodal.

Tým Evropy vedl Švéd Björn Borg a v sestavě s Federerem byli i světová jednička Španěl Rafael Nadal, Rakušan Dominic Thiem, Němec Alexander Zverev, Chorvat Marin Čilič a český zástupce Tomáš Berdych. "Jsem pyšný na svůj tým. Byl jsem na lavičce velmi nervózní, více než kdysi na kurtu. Hrál se tady neuvěřitelný tenis a to chtěl každý vidět," prohlásil Borg.

Výběr světa koučoval John McEnroe z USA. S Kyrgiosem ho tvořili Američané Sam Querrey, Jack Sock, John Isner, Frances Tiafoe a Kanaďan Denis Shapovalov. "Gratuluji Evropě k vítězství. Jsem pyšný, že jsem tady mohl být," konstatoval McEnroe a k hledišti doplnil: "Byli jste jednoduše ohromující."

Kyrgios měl Federera "na lopatě", ten ale ukázal svou jedinečnost

Vrcholem Laver Cupu se stala závěrečná dvouhra. Federer se dlouho nemohl srovnat s razantním servisem soupeře a Australan získal první set. Ve druhém Švýcar neudržel brejk, ale ve zkrácené hře ukázal své kvality. To už na lavičce fandil i Nadal a radoval se po každém vyhraném míči.

V super tie-breaku udělal Federer dvě dvojchyby a prohrával už 2:5, ale vývoj otočil. Pomohlo mu k tomu i sedmnáct tisíc fanoušků v hledišti, kteří tleskali a skandovali vestoje. Rodák z Basileje odvrátil Kyrgiosův mečbol a poté využil svůj první. Radoval se jako po výhře v letošním Wimbledonu a celý evropský tým ho obklopil v radostném kruhu.

Efektivní Isner skolil Nadala 

Isner znechutil Nadalovi vzájemný duel svou největší zbraní - podáním. Nastřílel 23 es a po prvním servisu měl úspěšnost 91 procent, prohrál jen 4 z 44 výměn. "Lépe jsem asi častokrát nepodával. Trefoval jsem to, kam jsem chtěl," pochvaloval si v rozhovoru na kurtu.

Američan hrál výborně i ve výměnách a dobře returnoval. Při mečbolu se do míče opřel, rychle naběhl k síti a druhým volejem utkání ukončil. "Hrál jsem extrémně dobře, ale je snadné hrát před takovým publikem. Šel jsem na kurt bez tlaku a pro výhru. Žijeme!" dodal.

John Isner
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

V poslední dvouhře třídenního klání hraje Federer s Kyrgiosem. Pokud rodák z Basileje vyhraje, rozhodne o zisku premiérové trofeje pro Evropu, v opačném případě by následovala dodatečná čtyřhra.

Výběr světa snížil ve čtyřhře, Zverev vyhrál singla i podruhé

V prvním nedělním střetnutí uspěli Američané Sock a Isner, když ve čtyřhře porazili dvakrát 7:6 Berdycha s Čiličem z Chorvatska. 

Vyrovnaný první set rozhodl tie-break. Evropané vedli 5:4 a Isner napálil přímý bod z podání. Nadal ukázal Berdychovi s Čiličem, že mohlo jít o aut, ti si řekli o "jestřábí oko", ale hlavní sudí už jim ho za pozdní žádost nedovolil. Berdych se chvilku dohadoval, ale nesupěl. Isner přidal další bod a při setbolu šel český hráč podávat. Po jeho servisu napálil Sock return plnou silou a Čilič míč v obraně jen sklepl do sítě.

Berdychovi pak nevyšelo podání ve druhé hře druhé sady, ale ztracený brejk získali Evropané zpět v sedmém gemu. Za stavu 5:6 odvrátili první mečbol a znovu se hrál tie-break, už desátý v devíti zápasech Laver Cupu. V tom měl evropský pár setbol, ale neuspěl a při druhém mečbolu soupeře zkazil Berdych volej.

"Plán byl jednoduchý. Abych si udržel servis a Jack (Sock) obstará zbytek. Stále máme šanci, hodně jsme chtěli vyhrát a vyšlo to," řekl Isner na kurtu. Tým světa na dvorci poblahopřál Sockovi k pětadvacátým narozeninám, které dnes slaví.

Jack Sock
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Naděje výběru světa následně rapidně snížil talentovaný Zverev výhrou nad Querreym. "Je to pro nás tady úžasné, skvělá příležitost, když vám fandí Roger, Rafa... To se nemusí opakovat," liboval si dvacetiletý německý tenista.

Tenisový Laver Cup v Praze:

Evropa - výběr světa 15:9

Berdych, Čilič - Isner, Sock 6:7 (5:7), 6:7 (6:8)
A. Zverev - Querrey 6:4, 6:4
Nadal - Isner 5:7, 6:7 (1:7)
Federer - Kyrgios 4:6, 7:6 (8:6), 11:9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články