Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Legendární duo Federer – Nadal vítězně zakončilo druhý hrací den, Evropa vede 9:3

Evropa v pražské O2 areně dominuje a nad výběrem světa vede 9:3. Během druhého hracího dne totiž přidala další tři výhry. Roger Federer porazil Sama Querreyho 6:4, 6:2 a Rafael Nadal zdolal 6:3, 3:6, 11:9 v super tie-breaku Jacka Socka. Třetí sobotní triumf evropských tenistů nezaznamenal Tomáš Berdych, který prohrál s Nickem Kyrgiosem 6:4, 6:7, 6:10 v super tie-breaku. Fenomenální dvojice Federer/Nadal však zvítězila nad párem Querrey/Sock 6:4, 1:6, 5:10 v super tie-breaku a vrátila favorizovanému týmu "bezpečný" náskok. 

Historicky první společný zápas mnohonásobných grandslamových šampionů v deblu nabídl vyprodané O2 aréně zajímavou podívanou. V prvním setu si Federer s Nadalem drželi podání a zásluhou jediného brejku triumfovali 6:4.

Ve druhém dějství ovšem převzala iniciativu americká dvojice. Dominovala na servisu i na returnu a za 29 minut srovnala skóre.

O osudu očekávaného střetnutí proto rozhodoval až super tie-break, ve kterém měl od úvodních výměn navrch švýcarsko-španělský pár, a nakonec mohl slavit po přesvědčivém výsledku 10:5. "Jsem rád, že jsme vyhráli," řekl stroze Federer.

Berdych si za pomoci skvělého servisu došel poměrně bezpečně pro první set. Jediný brejk získal ve druhém gemu a sedmým esem sadu ukončil.

Ve druhé odvrátil tři brejkboly soupeře a rozhodnout musel tie-break. Rodák z Valašského Meziříčí v něm vedl 4:2, ale udělal lacinou chybu, Kyrgios vycítil šanci a po skvělém závěru vyhrál 7:4.

A koncovka byla stěžejní i v super tie-breaku. Zatímco Australan sázel esa, český reprezentant mu pomohl dvojchybou. Při prvním mečbolu přidal druhou a prohrál 6:10. "S Tomášem je to vždy těžký zápas. V prvním setu skvěle podával, ale postupně jsem se zlepšil a jsem rád, že jsem bodoval," prohlásil Kyrgios.

Nadal svedl se Sockem vyrovnanou bitvu, ale překvapení nedopustil

"Nakonec to dopadlo dobře a jsou to pro Evropu další dva body, což je důležité. Jsem moc spokojený," uvedl po zápase první hráč světa Nadal. "V šatně je skvělá atmosféra, týmový duch je náramný, baví nás to a daří se nám," dodal.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Zápas vrcholil po dvou vyrovnaných sadách super tie-breakem. Favorizovaný španělský tenista vedl už 7:3, ale Američan předvedl mimo jiné naskočený forhend, srovnal na 8:8 a pak odvrátil i první mečbol.

Jenže Nadal předvedl svou nejlepší výměnu, oběhl si forhend, připravil si druhý mečbol a ten už využil. Po posledních dvou míčích skákal rodák z Manacoru radostí do vzduchu, jako by šlo o finále Roland Garros. Sock zase frustrovaně mrštil po prohře raketou do tašky. 

Federer exceloval, Querrymu nedal šanci

Federer se pomaleji rozjížděl a během svého prvním servisu udělal i dvojchybu, ale brejkbol odvrátil esem. "Včera jsem fandil osm hodin. Byl jsem ráno trošku unavený, ale svaly mě nebolely," připomněl rodák z Basileje, že úvodní den se na kurt nedostal.

Postupem času si nicméně dokázal poradit s podáním semifinalisty letošního Wimbledonu a získal brejk na 3:2. Vzápětí ustál další brejkbol a set už dopodával.

Ve druhé sadě naplno předvedl své stylové, zdánlivě nenáročné, ale perfektní údery a doslova zvedal vyprodané hlediště ze sedadel. Nejlepším z nich byl bekhendový prohoz. "Bylo mi velkým potěšením. Od prvních minut je hala plná, což je jedinečné," těšilo letošního vítěze Australian Open a Wimbledonu. 

V pátek bodovali za Evropu Chorvat Marin Čilič, Rakušan Dominic Thiem a Němec Alexander Zverev, za výhru se uděloval bod. Sobotní duely jsou hodnoceny dvěma body a nedělní budou mít tříbodovou příchuť.

K výhře v Laver Cupu je potřeba 13 bodů, za stavu 12:12 rozhodne o vítězi čtyřhra.

Tenisový Laver Cup v Praze:

Federer - Querrey 6:4, 6:2.

Nadal - Sock 6:3, 3:6, 11:9.

Berdych - Kyrgios 6:4, 6:7 (4:7), 6:10.

Federer, Nadal - Querrey, Sock 6:4, 1:6, 10:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články