Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Federer: Laver Cup nebude jen exhibice. Postarám se o to i sám

První ročník Laver Cupu je za dveřmi a jeho pořadatel a hlavní tvář Roger Federer doufá, že pražský turnaj bude důstojným počátkem nové tenisové tradice. Švýcarský tenista v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi nepochybuje, že jeho kolegové budou brát šampionát vážně a nepůjde jen o exhibici. Přímé přenosy z Laver Cupu sledujte od pátku v 12:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Roger Federer
zdroj: imago sportfotodienst autor: Karl Schöndorfer

Tým Evropy versus výběr světa. Obdobný scénář, jen se záměnou zbytku světa za Spojené státy, je už devadesát let neodmyslitelnou součástí golfového Ryder Cupu. Roger Federer ale doufá, že na další dekády bude prestižní položkou v tenisovém kalendáři i nový Laver Cup.

Co ale přispěje k tomu, aby se tak stalo? Rozhodně co nejlepší zastoupení a maximální nasazení hráčů, jak potvrzuje sám pořadatel turnaje Roger Federer. O obou faktorech ale švýcarský tenista nepochybuje. "Jsou tady skvělí hráči. Nikdo lepší tady skoro nemůže být, protože na Tour je bohužel momentálně spousta zraněných," vysvětluje Federer výběr hráčů pro letošní turnaj.

A je si jist, že hráči k šampionátu přistoupí naplno. "Každý hráč má svoji hrdost. Vím, že Rafa a já tomu dáme 100 %. Trénoval jsem s Tomášem Berdychem. Jsem si jistý, že on do toho také dá 100 %. Podle toho, jak znám Marina Čiliče, také umí hrát jen naplno. A řekl bych, že mladí Dominic Thiem a Saša Zverev budou hladoví," věří švýcarský tenista.

Ostatně o to, aby nikdo nic nevypustil, se budou starat samé tenisové legendy včetně právě Federera či Nadala. "Navíc všechny povede Björn Borg, já a Rafa je budeme sledovat, popřejeme jim hodně štěstí a dáme jim nějaké rady. A věřím tomu, že tlak týmu vytvoří bojovnou atmosféru. A v týmu světa máme Johna McEnroa. Ten se postará o to, aby hráči běhali, bojovali, potili se. O tohle se nebojím. Já do zápasů dám všechen svůj um," nepochybuje Federer.

Legendám tenisu nevyjadřujeme dostatek uznání, myslí si Federer

Federerovi však nejde jen o čistě sportovní meritum, nýbrž i o nový odkaz legendám tenisu. Rod Laver, po němž je turnaj pojmenován, je pak pro něj tenistou číslo jedna. "Když přišla myšlenka vytvořit něco, co bude odkazovat na historii našeho sportu, Rod Laver se jako nejlepší hráč vůbec nabízel. Obdivujeme ho, John McEnroe, Björn Borg také, my zase obdivujeme Borga a McEnroea, takže i Lavera. Všechno to na sebe navazuje, což je pro náš sport velmi důležité," popisuje Federer.

Sám švýcarský tenista přitom Lavera pamatuje jen zprostředkovaně. "Když jsem vyrůstal, neviděl jsem ho hrát. To bylo ještě přede mnou. Unikli mi i McEnroe a Borg. Já obdivoval generaci Beckera, Edberga a Samprase. Měl jsem ale naštěstí několik skvělých trenérů, kteří mi vysvětlili hodně věcí z historie tenisu. Jsem milovník historie tenisu. Podle mě je velmi důležité pamatovat na to, kdo vám vydláždil cestu. Rod Laver je se svými výsledky nejlepším hráčem všech dob," myslí si Federer.

Podle něj přitom tenis na své legendy nemyslí tolik, jak by měl. "Dáváme tím najevo respekt k historii tenisu. Občas se mi totiž zdá, že nevyjadřujeme dostatek uznání lidem, kteří tady byli před námi. Laver Cup se postará o to, aby se to změnilo," vytyčuje si za cíl Federer.

Pro počátek své prestiže má Laver Cup nepochybnou výhodu i v tom, že jeho hlavním pořadatelem je kromě jiného právě Federer. A to i z praktického pohledu hráčů. "Hlavním cílem bylo, aby hráči nebyli pod tlakem, že musí odehrát příliš mnoho zápasů. Tour je dlouhá, začíná v lednu a končí v listopadu. Takže hráči nechtějí odjíždět z tohoto víkendu unavení a vyčerpaní. Snažili jsme formát nastavit pro hráče přívětivě, ale aby zároveň získali nové týmové zkušenosti," líčí devatenáctinásobný grandslamový šampion.

O konci přemýšlím už dlouho. Odejdu jako šťastný muž, říká Federer

Pro Federera přitom úvodní ročník nového turnaje přichází i čistě z marketingových důvodů ve správnou chvíli. Švýcarský tenista v letošní sezoně zažívá druhou mízu, když vyhrál dva grandslamy v Melbourne a Londýně. Odchod do důchodu se tak pro šestatřicetiletého hráče stále odkládá.

Stejně jako mnohé další legendy sportu ale odmítá svou dlouhověkost v kariéře vysvětlit jen tím, že svůj sport zbožňuje natolik, že se ho není schopen vzdát. "To bych neřekl, že stačí hrát jen proto, že to máte rád. Musím také vědět, že jsem schopen něco vyhrát. Dlouho se mi nedařilo, takže letošní rok byl opravdu snový," upozorňuje Federer.

Konce kariéry se však nebojí. "Ne, ani ne. Bude to přirozené. Prostě přijde věk, kdy už to nebude možné. A možná to bude trochu i úleva. Nemyslím si, že budu mít problém s ukončením kariéry. Už o tom přemýšlím mnoho let," přiznává Federer.

"Lidé se mě na to ptají už od roku 2009, kdy jsem vyhrál French Open. Kdy skončíte? Už nemáte co dokázat ... Hraji proto, že mě to baví, a věřím, že mohu dosahovat dobrých výsledků. Budu hrát tak dlouho, dokud to nebude vadit mé rodině, dokud mi to mé tělo dovolí a dokud má mysl bude chtít. Zatím všechna světla svítí zeleně a já to budu dělat tak dlouho, dokud to půjde. A až to nepůjde, nebude to problém. Odejdu jako šťastný muž,“ uzavírá Roger Federer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články