Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jaký je systém Laver Cupu? Vítěz potřebuje 13 bodů

Nová soutěž, zbrusu nový systém. V Laver Cupu se během tří dnů hraje celkem o 24 bodů, vítěz tedy potřebuje získat alespoň 13 bodů. Pokud by byl stav 12:12, musí rozhodnout dodatečná čtyřhra.

Laver Cup
zdroj: ČTK/Lebeda Pavel

I v neděli se určitě bude hrát o hodně

Každý den jsou na programu tři dvouhry a jedna čtyřhra. V pátek je za každý vyhraný zápas bod, v sobotu dva a nedělní duely jsou za tři body.

"Bodový systém to může udělat hodně zajímavé. Rád bych vyhrál před nedělí," řekl po příletu kapitán Evropy Björn Borg, jehož tým je v sestavě se Švýcarem Rogerem Federerem a Španělem Rafaelem Nadalem favoritem utkání. Přání se ale Borgovi splnit nemůže, jelikož po dvou dnech v případě výher ve všech osmi zápasech může jeho tým získat maximálně 12 bodů.

Rozhodující sada jako super tie-break

Všechny zápasy se hrají na dva vítězné sety, ale místo třetí sady je na pořadu super tie-break.

6 hráčů, každý musí hrát minimálně jednu dvouhru

Oba týmy jsou složeny z šesti hráčů a podle pravidel každý z nich odehraje minimálně jednu a maximálně dvě dvouhry.

Aspoň čtyři z šestice v každém týmu se musí zapojit do čtyřher.

Nominace ve čtrvtek

Nasazení hráčů určují kapitáni. Za Evropu tak činí Borg, na druhé straně světový tým řídí jeho bývalý rival John McEnroe z USA.

Nominace na pátek se odhalí ve čtvrtek, kdy si kapitáni vymění karty se jmény. "Fanoušci se zároveň dozvědí, kdo nastoupí v sobotu, protože první dva dny musí hrát dvouhru všech šest hráčů," řekl výkonný ředitel soutěže Steve Zacks.

Evropa má v nasazení výhodu

Borg dostane jako kapitán domácích výhodu: v sobotu nebo v neděli podle svého výběru nahlédne do nominace světa a podle toho nasadí své hráče. Borgovi bude s výběrem hráčů z pozice asistenta pomáhat jeho krajan Thomas Enqvist, McEnroe má za pomocníka mladšího bratra Patricka. "Určitě nám dají příští dny zabrat, než rozebereme, koho nasadíme, abychom naplno využili potenciál, protože Evropa je velkým favoritem," řekl McEnroe.

Kdy se hraje?

V pátek a v sobotu začne program shodně ve 13:00 a večerní fáze v 19:00. V neděli se hraje bez přestávky od 12:00. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články