Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Nadal je podesáté králem French Open, Wawrinkovi ve finále nedal šanci

Paříž - Rafael Nadal porazil ve finále French Open Švýcara Stana Wawrinku suverénně ve třech setech 6:2, 6:3, 6:1 a získal v Paříži jubilejní desátý titul. Španělský antukový král si došel pro vítězství na Roland Garros po třech letech, v roce 2015 prohrál čtvrtfinále s Novakem Djokovičem, loni musel kvůli zranění zápěstí před 3. kolem odstoupit. 

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze French Open
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

"Hraji co nejlépe všude, ale tady jsou moje pocity nepopsatelné a nesrovnatelné s ničím jiným. Tenhle turnaj je nejdůležitější v mé kariéře," řekl Nadal na kurtu. Nadal se jen v úvodu utkání nemohl spolehnout na svůj forhend a ve třetí hře odvracel brejkbol. Wawrinka ale returnoval do autu a víc šancí už mu Nadal v zápase nenabídl.

Na dvorci Philippa Chatriera pak duelu jasně dominoval. Od stavu 2:2 v prvním setu získal Nadal sedm her v řadě. V celém zápase výborně podával a z forhendu i bekhendu Wawrinku, pařížského šampiona z roku 2015, doslova rozebíral. Byl tradičně skvělý v obraně, ale dokázal si dojít sám pro bod, což dokazuje statistika: rodák z Mallorky zahrál 27 vítězných míčů a udělal jen 12 chyb.

Zápas ukončil při druhém mečbolu už po dvou hodinách a pěti minutách. Tradičně pustil raketu a lehl si na záda na svůj milovaný antukový povrch. Získal tak celkem patnáctý grandslamový titul a osamostatnil se na druhém místě historického pořadí. Na rekordmana Švýcara Rogera Federera ztrácí tři vavříny. Z mužů nedokázal nikdo vyhrát jeden grandslam desetkrát.

Mezi ženami je rekordmankou Australanka Margaret Courtová, která slavila jedenáctkrát na Australian Open, Martina Navrátilová zvítězila na trávě ve Wimbledonu devětkrát. Za vítězství na French Open vydělal stejně jako o den dříve nečekaná královna žen, Lotyška Jelena Ostapenková, 2,1 milionu eur, v přepočtu přes 55 milionů korun. Nadal se po triumfu posune v novém vydání žebříčku ATP na druhé místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články