Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou ve finále dominovaly a ovládly třetí grandslam v řadě

Paříž – Nejprve Australian Open, poté US Open a nyní French Open. Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou ovládly už třetí grandslam v řadě. Ve finále Roland Garros nejvýše nasazený pár zdolal nenasazené Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou suverénně 6:2 a 6:1. Česká tenistka se svoji parťačkou získaly už pátý grandslamový titul.

Lucie Šafářová (vlevo) a Bethanie Matteková-Sandsová s trofejí pro vítěze French Open
zdroj: ČTK/AP/ autor: David Vincent

"Jsem nadšená, že jsem v tobě našla báječnou partnerku na kurtu. Jsi skvělá hráčka a zároveň je velká zábava s tebou hrát," řekla Šafářová partnerce při slavnostním vyhlášení a dodala: "Paříž je skvělá a těším se sem na další rok." Šafářová s Mattekovou-Sandsovou poprvé na Roland Garros uspěly předloni a v roce 2015 zvítězily také na Australian Open. V Melbourne se radovaly i letos a loni v září ovládly US Open.

Ve sbírce jim chybí jen trofej z Wimbledonu. "Bylo by naprosto úžasné, kdyby se nám podařilo vyhrát i tam. Cesta je ale hrozně dlouhá a těžká. Cítíme se výborně a doufám, že tohle momentum přeneseme i na trávu a bude se nám dařit. Kéž by to vyšlo," řekla Šafářová.

Více triumfů než Šafářová ve čtyřhře na grandslamech získaly z Češek jen Helena Suková (9) a Jana Novotná (12). Rekordmankou je Martina Navrátilová (31). Šafářová s Mattekovou-Sandsovou zvládly finále bravurně.

Od stavu 0:1 získaly čtyři gamy v řadě. Pak sice Češka ztratila servis, ale další dvě hry znovu patřily páru přezdívanému "Team Bucie", který pak po chybě Dellacquaové uzavřel první sadu. Druhý set byl ještě jednoznačnější. Česko-americká dvojice kralovala díky lepšímu servisu, hře od základní čáry i na síti a hravě zápas dokončila. "Hrály jsme top tenis. Sedlo nám to. Když nám to oběma jde, hrajeme takhle," řekla Šafářová.

Bartyová a Dellacquaová dál čekají na první grandslamový titul. Před Paříží spolu v roce 2013 prohrály ve finále v Austrálii, Wimbledonu i na US Open. Dellacquaová navíc zažila na grandslamu ještě další tři finálové prohry s jinými partnerkami. Na French Open už takto neuspěla potřetí, v roce 2011 tam ale zvítězila ve smíšené čtyřhře s Američanem Scottem Lipským.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou získaly jedenáctý společný titul a vylepšily si finálovou bilanci na 11:2. Vyhrály třetí grandslam za sebou. Letos mají třetí společnou trofej, vedle Paříže a Australian Open triumfovaly v Charlestonu. Výhrou si upevnily čelné pozice v žebříčku čtyřhry. Matteková-Sandsová je světovou jedničkou a Šafářová dvojkou.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 milionů eur):

Ženy: Čtyřhra - finále: Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Bartyová, Dellacquaová (Austr.) 6:2, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články