Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ostapenková zaskočila Halepovou a podmanila si Roland Garros

Paříž – Senzačním vítězstvím dvacetileté Jeleny Ostapenkové skončilo antukové French Open. Lotyšská tenistka zdolala na centrálním dvorci Philippa Chatriera rumunskou hvězdu Simonu Halepovou 4:6, 6:4, 6:3 a připsala si zisk prvního grandslamového titulu, který ji katapultoval do elitní dvacítky žebříčku WTA. Favorizovaná soupeřka prohrála i druhé pařížské finále a nevyužila možnost stát se světovou jedničkou.  

Jelena Ostapenková s trofejí pro vítězku French Open
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Rodačka z Rigy se znovu spoléhala na razantní údery hrané s maximálním rizikem. Během více než dvouhodinového utkání si připsala 54 vítězných míčů, což atraktivní bitvu rozdílných stylů rozhodlo, a naznačila, že dvanácté místo v žebříčku WTA pravděpodobně nebude její konečnou stanicí.

"Pořád nemůžu uvěřit, že jsem vyhrála. Nemám slov. Vždycky to byl můj sen, když jsem se na tenhle turnaj dívala v televizi," řekla s úsměvem Ostapeková, které před začátkem FO patřila 47. pozice na světě.

Přemožitelka Karolíny Plíškové se naopak držela spíše defenzivního pojetí. Během duelu udělala pouze 10 nevynucených chyb, ale k cennému vítězství a posunu do čela světových tabulek to nestačilo. Přitom vedla 6:4, 3:0. Ve čtvrté hře druhého setu však nevyužila tři možnosti k prolomení servisu talentované Lotyšky a zápas následně ztratila.

"Byla jsem hrozně nervózní. Asi jsem nebyla na výhru připravená," posteskla si Halepová. 

Ostapenková otočila druhý set, získala jej poměrem 6:4, a podobný comeback zopakovala i během rozhodujícího dějství. Prohrávala už 1:3, ale pěti gemy v řadě korunovala svůj nebojácný výkon ziskem premiérového titulu na okruhu WTA. Předcházející tři finálové zápasy totiž nezvládla.

"Když jsem prohrávala ve druhé sadě, řekla jsem si, že nemám co ztratit. Snažila jsem se hrát agresivně a všechno se nakonec obrátilo v můj prospěch. Bojovala jsem o každý bod," uvedla šťastná šampionka. 

Pětadvacetiletá Halepová naopak nedokázala přetavit ani druhou finálovou účast na Roland Garros v zisk kýženého poháru. Před třemi lety podlehla Marii Šarapovové z Ruska. V žebříčku se posunula na druhé místo za Němku Angelique Kerberovou, česká semifinalistka Karolína Plíšková je nadále třetí.

"Jelena trefovala míče skvěle a v některých chvílích jsem si na kurtu připadala jako divák. Zasloužila si vyhrát," uznala rumunská tenistka. "Je těžké přijmout porážku, ale doufám, že to časem přejde. Musím dál pracovat, protože bych hrozně ráda zopakovala takhle povedený turnaj. Uvidíme, jak to dopadne," dodala Halepová.

Mužský debl opanovali Harrison s Venusem

V duelu nenasazených párů ve finále mužské čtyřhry triumfovali Američan Ryan Harrison s Michaelem Venusem z Nového Zélandu, kteří porazili mexicko-americké duo Santiago González-Donald Young 7:6, 6:7 a 6:3. Oba si připsali první grandslamový titul v kariéře, naopak González prohrál i čtvrtou bitvu o titul na turnajích velké čtyřky.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 milionů eur):

Ženy: Dvouhra - finále: Ostapenková (Lot.) - Halepová (3-Rum.) 4:6, 6:4, 6:3.

Muži: Čtyřhra - finále: Harrison, Venus (USA/N. Zél.) - González, Young (Mex./USA) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články