Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Djokovič dostal ve čtvrtfinále výprask a titul neobhájí. Ostatní favorité v Paříži uspěli

Paříž – Loni odjížděl z French Open jako šampion, letos Novak Djokovič na pařížské antuce končí už ve čtvrtfinále, a navíc s kanárem na závěr. Srbský obhájce titulu nezvládl střetnutí s Dominikem Thiemem, s nímž prohrál po setech 6:7, 3:6 a 0:6. Soupeřem rakouského hráče v semifinále bude Rafael Nadal. Jeho protivník Pablo Carreňo skrečoval za stavu 2:6, 0:2. Druhou dvojici tvoří Stan Wawrinka, jenž Marina Čiliče zdolal 6:3, 6:3, a 6:1, a Andy Murray, který zvítězil nad Keiem Nišikorim 2:6, 6:1, 7:6 a 6:1.

Andy Murray
zdroj: ČTK/EFE autor: TONI ALBIR

Thiem prohrál v loňském semifinále právě s Djokovičem a Srba v předchozích pěti zápasech ani jednou neporazil. Tentokrát ale předvedl skvělou hru. Dobře podával, výborně se pohyboval a získával dlouhé výměny od základní čáry.

Rozhodující byl první set. Djokovič v něm měl za stavu 5:4 při podání Thiema dva setboly, ale Rakušan s jednoručným bekhendem situaci zvládl. V tie-breaku pak úvodní set po hodině a čtvrt ukončil a ve zbytku zápasu na dvorci dominoval.

"Evidentně nic nešlo podle mne, jemu se dařilo všechno. Prostě hodně špatný set," řekl k závěru Djokovič, jenž v květnu rozpustil svůj dlouholetý trenérský tým a před Roland Garros se dal dohromady s Andrem Agassim. "Dneska se myslím rozhodlo v prvním setu. Snažil jsem se. Prohrál jsem klíčový brejk na začátku druhého, on začal lépe podávat a opíral se i o první úder. Zasloužil si vyhrát, rozhodně byl dnes lepším hráčem," konstatoval Srb.

Šestý nasazený Thiem hrál agresivně a diktoval tempo hry. Při druhém mečbolu a snaze Djokoviče o výpad k síti poslal po lajně vítězný prohoz.

Třicetiletý Djokovič tak svou skvělou bilanci nevylepší. V uplynulých pěti letech hrál na Roland Garros čtyřikrát ve finále, jednou v semifinále a loňským titulem zkompletoval kariérní Grand Slam. Ve čtvrtfinále v Paříži naposledy vypadl v roce 2010. Poprvé po šesti letech navíc nebude ve světovém žebříčku ATP figurovat na prvním nebo druhém místě.

Na grandslamu inkasoval Djokovič "kanára" poprvé od US Open 2005, kdy mu ho uštědřil Gaël Monfils z Francie. "Je úžasné, co jsem dokázal, protože předtím jsem Novaka ani jednou neporazil. Vítr to dost komplikoval a bylo chladno, takže bylo důležité trefovat míče čistě," řekl Thiem, který letos v semifinále v Římě uhrál proti Srbovi jeden game.

Zklamaný Novak Djokovič
zdroj: REUTERS autor: Pascal Rossignol

S Nadalem se Thiem, kterého před turnajem tipoval za černého koně Radek Štěpánek, střetl šestkrát a dvakrát vyhrál. Na zmíněném turnaji v Římě Španěla zdolal ve čtvrtfinále. "Je neskutečné, jak je těžké dojít na grandslamu daleko, když potkáváte tyhle velikány. A v pátek to nebude o moc snazší," řekl Thiem. 

Zápas ztracených servisů

Zápas na centrkurtu Philippa Chatriera mezi Nadalem a jeho krajanem Carreňem se hrál rovněž ve větru a chladu a druhý jmenovaný Španěl dokázal v prvním setu vzít favoritovi dvakrát servis. Sám si ale podání ani jednou neudržel, ve výměnách ztrácel a při jednom z podání si poranil břišní svaly. Na závěr úvodní sady dal Carreňo dvě dvojchyby a odešel na ošetření do šatny.

Nadal se při čekání bavil s hlavním rozhodčím Cédricem Mourierem. Snažil se udržet v pohybu, aby nevychladl, poskakoval a zkusil si servis. Carreňo po návratu na kurtu vydržel jen krátce. Evidentně se nemohl opřít do podání a jednatřicetiletý Nadal získal hravě dva gamy. Po nich zápas po 51 minutách skončil. Nadal mladšímu kolegovi při odchodu zatleskal.

French Open v Paříži (antuka, dotace 36 milionů eur):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: Nadal (4-Šp.) - Carreňo (20-Šp.) 6:2, 2:0 skreč, Thiem (6-Rak.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (7:5), 6:3, 6:0, Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:1, Nadal (4-Šp.) - Carreňo (20-Šp.) 6:2, 2:0 skreč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články