Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Petra si nešla zápas užít, ale vyhrát. A splnila to, říká trenér Kvitové Vaněk

Paříž - S nečekaným klidem sledoval trenér Jiří Vaněk úspěšný návrat tenistky Petry Kvitové do hry po vážném zranění ruky. Při jejich prvním společném vystoupení Kvitová zvládla jistě 1. kolo Roland Garros. Českou tenistku v Paříži podpořili také její blízcí, kteří měli na sobě jako vyjádření podpory trička s nápisem "Odvaha, víra, pojď!"

Dojatá Petra Kvitová po vítězství
zdroj: ČTK/Lebeda Pavel

"Bylo to o emocích a bylo mi divné, že jsem byl až nezvykle klidný. Normálně bývám trošku nervóznější. Hlavně jsem jí přál, aby to udržela psychicky a nesložilo ji to. Měl jsem za ni strach, jak to přijme, ale hrála, jako by se nic nestalo," řekl Vaněk. Kvitová hrála poprvé od prosincového přepadení, při kterém jí neznámý útočník pořezal všech pět prstů levé ruky, v níž drží raketu.

Na hlavním dvorci v areálu Rolanda Garrose uspěla a porazila Američanku Julii Boserupovou 6:3 a 6:2. V utkání nastřílela Kvitová 31 vítězných míčů, téměř polovinu z nich z forhendu. "Když do toho šla, tak hrála hodně agresivně. Když to prošla a trefila míč správně před sebou, tak dá stejnou bombu, jako hrávala předtím," řekl Vaněk. Přišly i nepřesné údery letící daleko mimo dvorec.

"Bylo vidět, že ji ruka občas nepodržela, že byla slabší v některých momentech," připustil kouč. Kvitová udělala i pět dvojchyb. "Některé servisy nevyšly, protože se neodrazila," uvedl. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu odvrátila tři brejkboly a neztratila servis. "Hráče poznáte podle toho, že když potřebuje, tak většinou dobře zaservíruje. Ona v sobě sílu našla a v důležitých okamžicích zahrála správné věci. V tom je vidět hráčství," prohlásil Vaněk.

Kvitová byla už před zápasem podle kouče soustředěná. "Hrála rozehrávku výborně a už byla do sebe uzavřená. Nemůžu porovnávat, jestli byla uzavřenější než jindy, protože to byl náš první zápas. Snažil jsem se mluvit míň, abych něco nezkazil velkými proslovy," zmínil Vaněk.

Budeme přidávat a přidávat, až bude v top formě, plánuje Vaněk

V utkání Kvitová "jela" téměř jako stroj. Jen občas vykřikla "pojď", ale jinak nedávala emoce najevo. "Nešla si zápas užít, jak jsem povídal před třemi dny, ale šla vyhrát. A to splnila," podotkl Vaněk. Především byl rád, že operovaná ruka Kvitovou nezlobila. "Všechno vypadalo, že to bylo dobré. Budeme moct přidávat a přidávat, až bude v top formě," prohlásil.

Po přesvědčivé výhře nechce trenér myslet příliš daleko v turnaji. "Nenene. Ani jsem se poctivě nekoukal, kdo by mohl být ve druhém kole," uvedl. Příští soupeřkou někdejší semifinalistky pařížského grandslamu bude další Američanka Bethanie Matteková-Sandsová. Díky nedělnímu startu bude mít Kvitová dva dny volna. Zápas třetího kola ji čeká až ve středu. "Za to jsme rádi. Bude mít čas na přípravu," řekl Vaněk.

Kvitovou přjeli do Paříže podpořit kamarádi i rodina

Dvorec Philippa Chatriera byl zpočátku utkání proti Američance Julii Boserupové jen spoře zaplněný, ale hráčská lóže Kvitové byla plná jako při finále. Sledovat první zápas bývalé světové dvojky přijeli rodiče Jiří a Pavla, bratři Jiří a Libor, manažer Miroslav Černošek, ředitelka turnaje WTA v Praze Petra Černošková, francouzský specialista Dominique Thomas, který hráčce pomáhal s rehabilitací, či Nizozemec Marijn Bal ze společnosti IMG, zastupující Kvitovou.

Nechyběla anglická PR manažerka Katie Spellmanová, bodyguard fedcupového týmu Martin Paštika či kamarádka tenistka Lucie Hradecká. Polovina z nich včetně trenéra Jiřího Vaňka a kondičního Davida Vydry měla na sobě černá trička s bílým nápisem "Courage, Believe, Pojď!" "Chtěli jsme to udělat i za cenu, že by to mohlo být kontraproduktivní. Je to o tom, co ji provázelo celou tu cestu, proč se vrátila na kurt," uvedl Vydra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články