Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šafářová: Doufám, že i hodné holky vyhrávají velké tituly

Paříž – Bývalá světová jednička Dinara Safinová z Ruska o ní napsala, že je jedna z nejmilejších tenistek na okruhu. Lucie Šafářová turnaj v Paříži prozářila svými úsměvy. Další výbuch veselí následoval po vyhraném semifinále nad Anou Ivanovičovou. Turnajová třináctka věří, že šanci na titul má, byť proti ní bude stát ta nejtěžší soupeřka.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP

"Musím věřit. Hlavně si to tam půjdu užít. Je to krásný úspěch už teďka a já se na to moc těším," řekla Šafářová k finále, v němž bude její soupeřkou světová jednička Američanka Serena Williamsová, vítězka turnaje z letech 2002 a 2013.

Nejen Ruska Safinová vysekla Šafářové poklonu. "Děkuju a doufám, že i hodné holky vyhrávají velké tituly. Sport by měl být čestný, lidé k sobě mají být milí a je jedno, jestli jde o sport nebo o běžný život. Já se o to snažím," reagovala Šafářová.

V zápase s Ivanovičovou opět ukázala svoji vnitřní sílu. Hrála teprve druhé grandslamové semifinále a před zaplněným hledištěm i sama před sebou ustála složité situace. "Jsem pyšná, že jsem dokázala udržet nervy a vyhrát, protože zvládnout celou atmosféru a hrát dobře, to není vůbec jednoduché," prohlásila.

České legendy o hře Šafářové:

Martina Navrátilová: "Máme českou levačku ve finále a není to Petra Kvitová. Fantastické… Teď hraje vyšší a delší balóny. Dobře údery mixuje. Vůbec se nedá číst, kam bude hrát. Zlepšila forhend, dneska měla víc vítězných úderů z forhendu než Ana, což už je něco."

Jan Kodeš: "Za stavu 2:5 se nesložila, začala najednou makat, hrát agresivně a tím se to otočilo. Začala přiriskovávat, začalo jí to jít líp a první set rozhodl."

A to i přesto, že svůj servis za stavu 5:4 ve druhém setu zkazila. Dala tři dvojchyby, jednu z nich při prvním mečbolu a zápas ještě zdramatizovala. "Ta situace byla obrovsky těžká," řekla. "Měla jsem to ve svých rukou, měla jsem zůstat koncentrovaná na aktuální míč, ale mě v té chvíli lítaly myšlenky všude možně. Byla jsem uspěchaná a Ana do toho šla," komentovala vypjaté momenty.

Zkrocené poletující myšlenky

Její odolnost ukázal další průběh. Na zkaženou hru okamžitě přestala myslet. "Když to nevyšlo, tak jsem se uvolnila a řekla si: Znovu do toho a nenechám to tady. Kdybych za stavu 5:5 pořád přemýšlela nad tím, že jsem to mohla doservírovat, tak to nevyšlo," řekla. A výsledek? Další dva gamy získala a zvítězila. Ani za stavu 6:5 se ale necítila úplně svěže. Přesto už si podání udržela. "Bylo to lepší, bylo to víc uvolněný," řekla.

Šafářové kouč Rob Steckley:

"V celém turnaji zvládá nervozitu naprosto skvěle." 

Před sobotním finále Šafářovou čeká v pátek semifinále čtyřhry, do kterého postoupila s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Neuvažuje, že by z debla odstoupila, aby šetřila síly na dvouhru. "Semifinále se nevzdává. Stejně bych šla trénovat," uvedla.

"Přihlásila se a z boje nezdrháme," řekl kanadský kouč Šafářové Rob Steckley. V Paříži už jeho svěřenkyně vyhrála šest zápasů v singlu a čtyři v deblu. S nadsázkou řečeno, je jako stroj na vítězství. "Jako mašina hladová po trofejích," uvedl s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články