Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Neporazitelný Nadal přemohl Djokoviče a dobyl devátý triumf

Paříž – Rafael Nadal je opět králem antukového French Open. Ve finále přemohl osminásobný vítěz Roland Garros svého největšího soupeře Novaka Djokoviče ve čtyřech setech 3:6, 7:5, 6:2 a 6:4 a potvrdil svou dominanci na pařížském grandslamu, kde dosud prohrál jediné z 67 utkání, do nichž nastoupil. Nadal tak uhájil pozici světové jedničky právě před Djokovičem, kterému bude do kompletní sbírky triumfů na grandslamech i nadále scházet vítězství na French Open. 

Rafael Nadal se již podeváté stal šampionem Roland Garros
zdroj: ČT/AP

"Je to den plný emocí. Tenis mi dnes vrátil, co mi vzal v Austrálii," připomněl po triumfu Nadal prohrané finále se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou na Australian Open. Rozjezd finále byl z obou stran opatrný, první udeřil Djokovič. Díky brejku z osmého gamu získal Srb první sadu, ale více nestihl. Nadal od druhého setu zaměřil do kurtu svůj forhend, z kterého bodoval, a v dlouhých výměnách byl k neutahání.

Po zisku druhé sady Nadal využil psychickou výhodu k získání náskoku 3:0 ve třetím setu, který uzavřel dalším získaným servisem Djokoviče. Srb v té době často hledal pohledem svůj realizační tým s prosbou o pomoc, ale marně. Nadal vracel jeden míč za druhým a Djokovičovi se nedařilo výměny ukončovat. Srb více a více chyboval a z jeho výrazu čišela frustrace. Zbraně ale Djokovič nesložil, ve čtvrté sadě prohrával 2:4, ale dokázal srovnat na 4:4.

Poslední dvě hry ale znovu získal Nadal. Mečbol využil poté, co Djokovič udělal dvojchybu. "Není nic neobvyklého, že máte v zápase své vzestupy a i pády," komentoval závěr duelu Djokovič. "Dal jsem do toho maximum, ale Rafa byl prostě ten lepší hráč." Španěl vyhrál za tři a půl hodiny. Po oslavě a podání ruky s Djokovičem se Nadal vyšplhal na tribunu za trenérem a strýcem Tonim Nadalem.

Osmadvacetiletý Nadal od své premiéry na French Open prohrál jen jeden zápas, a to ve čtvrtfinále v roce 2009 se Švédem Robinem Söderlingem, a má zde bilanci 66:1 Djokovič stejně jako v roce 2012 prohrál v Paříži s Nadalem ve finále a na zkompletování kariérního grandslamu si musí počkat. "Novak je velký soupeř. Je mi ho líto, ale věřím, že tenhle turnaj jednou vyhraje," řekl Nadal. 

Je nám líto, video expirovalo.
Nadal přemohl Djokoviče a slaví devátý triumf na Roland Garros

Ženskou čtyřhru ovládly Číňanky

Čtyřhru žen vyhrály v souboji nejvýše nasazených párů Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu a Pcheng Šuaj z Číny. Ve finále porazily turnajové dvojky Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou 6:4, 6:1 a získaly druhý grandslamový titul po loňském triumfu ve Wimbledonu.

Italkám se nepovedlo v Paříži zopakovat vítězství z roku 2012, i když zápas výborně rozehrály. V prvním setu vedly 3:1, ale tři ztracené servisy Erraniové je o šanci na úspěch připravily. Také ve druhé sadě šly čtyřnásobné grandslamové šampionky do vedení při podání soupeřek, jenže dalších šest gamů získaly nasazené jedničky. 

VÝSLEDKY FRENCH OPEN:

Muži - dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Ženy - čtyřhra - finále:
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (1-Tchaj-wan/Čína) - Erraniová, Vinciová (2-It.) 6:4, 6:1. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články