Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češky si po roční pauze opět zahrají finále Fed Cupu. Drtivou výhrou rozhodla Kvitová

České tenistky si po roční pauze opět zahrají o titul ve Fed Cupu. Na antuce ve Stuttgartu porazily Němky 4:1 na zápasy. Jako první mohla v nedělním programu rozhodnout Karolína Plíšková, která ale prohrála 4:6 a 2:6 s Julií Görgesovou. Vytoužený třetí bod tak získala až Petra Kvitová, jež Angelique Kerberovou smetla dominantním výkonem dvakrát 6:2 a v soutěži si připsala jubilejní třicátý triumf. Poslední triumf pak ve čtyřhře získaly Barbora Strýcová s Kateřinou Siniakovou, jimž soupeřky skrečovaly.

Petra Kvitová slaví postup do finále Fed Cupu s členy týmu
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

"Jsem spokojená. Přinést třetí bod do šatny, vyhrát semifinále a hrát finále zase doma je super," řekla Kvitová po utkání. "Motivace hrát zase finále v Praze byla obrovská, to je něco speciálního. Doma je doma a výkony, které jsme ukázaly na kurtu, byly důkazem, že motivace to byla obrovská."

Finále si svěřenkyně kapitána Petra Pály zahrají 10. a 11. listopadu v Praze. Jejich soupeřkami budou úřadující šampionky Američanky, které i bez sester Williamsových uspěly v semifinále ve Francii.

"Domácí finále bylo hlavní motivací, hlavně pro holky. Je to třešnička na dortu za sezonou," řekl Pála. "Ještě toho mají holky hrozně moc před sebou, tři grandslamy, spousta tenisu, snad se jim bude dařit i dál. Byl bych rád, aby holky hrály Masters, aby čekání na Fed Cup nebylo tak dlouhé."

Tenistky si zahrají šesté finále za posledních osm let. Všech pět předešlých závěrečných duelů v soutěži v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016 proměnily v triumf.

Tradičně agresivně hrající Kvitová deklasovala bývalou světovou jedničku Kerberovou za pouhých osmapadesát minut a oba své zápasy zvládla jasně. V sobotu potřebovala jen o dvě minuty více na výhru nad Julií Görgesovou.

"Já jsem šla na kurt nervózní, ale získala jsem rychle brejk a uklidnila se. Vyhrála jsem a přinesla třetí bod," řekla osmadvacetiletá pětinásobná fedcupová šampionka Kvitová.

Jako čtvrtá Češka dosáhla na třicet vyhraných zápasů ve Fed Cupu. Nejvíc má Helena Suková (57), za ní následují Hana Mandlíková (49) a Jana Novotná (33). Ve dvouhře mají třicet výher ještě Suková (45) a Mandlíková (45).

Plíšková Görgesovou neohrozila

Plíšková přitom vstoupila do utkání výborně, při svém podání měla tři přímé body a eso. Görgesová ale oplatila stejnou mincí a souboj servismanek ve zbytku duelu ovládla. Češku porazila na esa 8:5 a třikrát připravila Plíškovou o podání.

"Ona odehrála výborný, skoro bezchybný zápas a já jsem nenabídla nic úplně extra," zhodnotila Plíšková duel. Pochválit se mohla jen za servis. "Ten byl dobrý, ale na jejím servisu jsem moc šancí neměla, vlastně žádný brejkbol. Ve hře odzadu jsem se k ničemu nedostala. Byla jsem bez rytmu, pomalá, i se mi hůř hýbalo. Nějak mi to úplně nesedlo. Mohla jsem zahrát líp," řekla Češka.

Ve výměnách se Plíšková nedostala do hry. Němka hrála odvážněji, o čemž svědčí poměr vítězných úderů: Plíšková měla ze hry jen dva a Görgesová 18. "Je to výborná hráčka, má letos výsledky, aby předvedla takový zápas. Podceněný to nebylo. Věřila jsem, že vyhraju nebo že to bude trošičku vyrovnanější," řekla Plíšková.

Už jen z povinnosti se hrála závěrečná čtyřhra, do níž nastoupily za domácí Görgesová a Anna-Lena Grönefeldová proti Barboře Strýcové s Kateřinou Siniakovou. České tenistky první set vyhrály 7:5 a Němky zápas vzdaly.

V příštím ročníku mají Češky v prvním kole jistý zápas v domácím prostředí, což je nové pravidlo soutěže, které se týká finalistů.

Semifinále tenisového Fed Cupu ve Stuttgartu (hala, antuka):

Německo - ČR 1:4

Görgesová - Karolína Plíšková 6:4, 6:2, Kerberová - Kvitová 2:6, 2:6, Görgesová, Grönefeldová - Strýcová, Siniaková 5:7 skreč Görgesová, Grönefeldová.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Aix-en-Provence: Francie - USA 2:3

Mladenovicová - Stephensová 2:6, 0:6, Parmentierová - Keysová 6:7 (4:7), 4:6, Hesseová, Mladenovicová - Matteková-Sandsová, Vandewegheová 6:4, 3:6, 10:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články