Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Žádný problém. Kvitová s Plíškovou přejely soupeřky a Češky vedou v Německu 2:0

Dvě jasná vítězství a pohodové vedení 2:0 po sobotních dvouhrách –taková je situace utkání semifinále Fed Cupu mezi Německem a Českem. Duel rozehrála nadmíru úspěšně Petra Kvitová, která přejela za hodinu Julii Görgesovou 6:3 a 6:2. V druhém zápase Karolína Plíšková porazila Angelique Kerberovou 7:5 a 6:3. Vítězný bod může získat v utkání jedniček Plíšková proti Görgesové, případně poté Kvitová proti Kerberové. Na závěr by se případně hrála čtyřhra. Vedení 2:0 na zápasy ovšem české tenistky nikdy neztratily. Přímý přenos nedělních klání sledujte na ČT2 nebo na webu ctsport.cz od 10:55.

Petra Kvitová se raduje z vítězství nad Julií Görgesovou
zdroj: Reuters

"Spokojený jsem hodně, ale není to jenom fráze, že to je ještě daleko, ale je to i o hodně hodně blíž. Máme tři pokusy na jeden bod, a to je proti takhle silnému týmu důležité. Holky předvedly fantastický výkon," řekl kapitán Petr Pála.

Kvitová potvrzovala, že má s Görgesovou pozitivní bilanci 4:1. Dvakrát už nad ní vyhrála letos, a to shodně cestou za tituly v Petrohradu a v Dauhá, kde ale Němka vzdala.

Tentokráte měla Kvitová pomalejší vstup do úvodního zápasu než její německá soupeřka. Görgesová vzala Češce podání a vedla 3:1. Jenže pak Kvitová vylepšila return, riskovala v ty pravé momenty a nepřidávala mnoho nevynucených chyb. Němka v první sadě marně hledala cestu k bodům a už nezískala ani game.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kvitová - Görgesová s ohlasy

"S novými míči jsem se cítila lépe na returnu, popošla si na druhý do kurtu a dostala jsem ji pod tlak. Hrála jsem víc konzistentně a od toho se to odvíjelo," řekla na kurtu po své devětadvacáté výhře ve Fed Cupu. "To je skvělé číslo. Mám ráda týmové soutěže a je ctí reprezentovat, protože nehraju jenom za sebe, ale za celou zem."

Druhá sada už byla jednoznačně v režii české dvojky a desáté hráčky v žebříčku WTA. Görgesová se nenacházela. Přišla o jistotu na servisu a působila odevzdaně. Kvitová hrála naopak sebejistě a ničila soupeřku vítěznými údery a skvělými returny. Výhra 6:2 přišla rychle.

Kvitová vyhrála i svůj desátý zápas, kterým víkendové utkání v soutěži družstev začínala. "To je super, to jsem nevěděla," řekla. "Od prvního utkání ve Fed Cupu jsem měla sobotu vždy lepší než neděli," dodala.

Petra Kvitová
zdroj: Reuters

Světové šestce Plíškové se proti Kerberové dosud příliš nedařilo. Prohrála sedm z deseti zápasů včetně finále US Open 2016 a letošního duelu v Dubaji. Teď to byl ale úplně jiný zápas. V prvním setu se obě hráčky dlouho přetahovaly a rozhodla až dvanáctá hra při podání Kerberové. Plíšková využila brejkbol a Němka už do konce utkání černý okamžik nevydýchala.

Plíškové fungoval servis, nastřílela patnáct es, zatímco obranářka Kerberová na rychlé antuce nedokázala dobře prodat svůj obratný pohyb. Ve druhém setu světová šestka Plíšková získala brejk v šestém gamu a poté využila třetí mečbol.

"Normálně radost nedávám najevo, ale ráda jsem. Ona je pro mě nepříjemná hráčka a je to letos velmi cenné vítězství. Moc věcí jsem líp udělat nemohla. Servis mě držel celý zápas, takže spokojenost," hodnotila utkání Plíšková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Plíšková - Kerberová s ohlasy

Rovněž Plíšková si připsala malé jubileum. Ve Fed Cupu vyhrála desátou dvouhru v kariéře a vylepšila si bilanci na 10:3. K tomu má na kontě čtyři vítězství v deblu.

České tenistky vyhrály sedm z dosavadních osmi zápasů s Německem. Soupeř uspěl jen v roce 1987, kdy měl v týmu Steffi Grafovou. Ve Stuttgartu se oba celky utkaly v únoru 2012 a ve čtvrtfinále na tvrdém povrchu Češky vyhrály. Posledním vzájemným duelem bylo před čtyřmi lety finále v Praze, kde Pálovy svěřenkyně zvítězily 3:1.

Češky si v případě vítězství nad Německem zahrají v listopadu finále v domácím prostředí a útočily by na jedenáctý titul. Naposledy se radovaly předloni.

Program semifinále Fed Cupu Německo - Česko:

Neděle (11:00): Görgesová - Karolína Plíšková, Kerberová - Kvitová, Mariaová, Grönefeldová - Strýcová, Siniaková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články