Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Startuje finále Fed Cupu, ve hře je pátý titul Češek v šesti letech

Štrasburk – České tenistky vstupují do boje o fedcupový hattrick. Ve Štrasburku budou favoritkami, přesto je nečeká lehký protivník. Soupeřkami českého výběru ve složení Lucie Hradecká, Petra Kvitová, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová budou domácí Francouzky, které vsadily na sehranou dvojici Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou. Přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport a našem webu od 13:45.

Sport
zdroj: ČT4

Letošní finalistka US Open a světová šestka Karolína Plíšková zápas začne proti 42. hráčce světa Kristině Mladenovicové. Petra Kvitová, již čtyřnásobná fedcupová vítězka a 11. na světě, poté nastoupí proti 23. tenistce žebříčku Caroline Garciaové.

"Mám před sebou poslední dva dny tenisu v sezoně. Zkusím se zkoncentrovat, vyhecovat a budu tam chtít nechat všechno, i když mi to nepůjde. Budu se snažit získat vítězství, i když to třeba nebude hezký tenis," řekla Plíšková.

Mladenovicová je 42. v žebříčku WTA a s Plíškovou má z turnajů okruhu WTA bilanci 1:1. "Má docela šikovnou ruku, i když na to úplně nevypadá. Umí kraťas, umí i na síti. Dokázala porazit slušné hráčky, ale když budu hrát rychle, nebude mít čas na vymýšlení. Měla by na ni stačit i moje solidní hra," věřila Plíšková.

"S Karolínou se znám od dětství, hrály jsme spolu často. Jsme hodně dobré kámošky, bude to ošemetné, ale zajímavé," řekla Mladenovicová. Francouzka je srbského původu a Plíšková si všimla, že je temperamentní. "Kristina bude éro. Myslí si o sobě docela dost, ale ke mně se nikdy špatně nechovala. Na kurtu s ní problém nebyl. Uvidíme, co s ní udělají diváci," uvedla.

"Garciaová je ten typ, který Fed Cup zmotivuje a dokáže ze sebe dostat víc než v normálních zápasech. Budu se muset držet základní čáry, neustupovat moc daleko. Musím se soustředit na začátky výměn a hnát ji," plánovala Kvitová.

Svěřenkyně kapitána českého týmu Petra Pály ovládly turnaj tenisové federace čtyřikrát za posledních pět let. Pouze v roce 2013 narušila hegemonii Češek italská reprezentace. V minulosti už československý výběr vyhrál Fed Cup třikrát po sobě, a to v letech 1983 až 1985. Poslední hattrick vybojovaly tenistky Španělska před 21 lety. České hráčky je tak nyní mohou napodobit.

"S rolí favoritek se už umíme vypořádat a jsem rád, že jsme v té pozici. To ale neznamená, že Francii podceníme. Čeká nás těžký zápas," řekl Pála. "Do utkání vstupujeme se sebevědomím, ale pak se musíme mít na pozoru. Nebude to jednoduché před francouzským publikem, které umí pomoct domácím," doplnil.

"V téhle sestavě je jedno, kdo začíná, ale je třeba udělat všechno pro to, aby holky roli favoritek potvrdily vítězstvím. Může se ale stát cokoli. Kdyby Kája vyhrála, budeme mít výhodu, ale kdyby se to nepovedlo, tak zase není potřeba zmatkovat," uvedl Pála.

Plíšková si s Kvitovou v pátek dopoledne zatrénovaly. Hrály i gamy, ale o výsledek nešlo, kapitánovi se především líbila jejich hra. "Byla dobrá," podotkl Pála. Kvitová může získat pátý triumf ve Fed Cupu a stát se nejlepší Češkou, Plíšková druhý. Pála je přesvědčený, že české hráčky domácí tým nepodcení. "Na velkých akcích by si to nikdo nedovolil. Někdy to může být zavazující, že cítí, že by měly vyhrát, a nemusí hrát skvělý tenis, ale je potřeba přehrát soupeřku," konstatoval kapitán.

Pozici favoritek přisoudila českým hráčkám také francouzská kapitánka Amélie Mauresmová, která se může stát čtvrtou tenistkou, která by Fed Cup vyhrála jako hráčka i kapitánka. "Češky jsou strašně silné a pobraly za poslední roky v soutěži hodně sebevědomí. Jsou favoritkami, ale nic není nemožné," uvedla. "Pokud se nám podaří vyhrát, byl by to úžasný úspěch," dodala.

Český kapitán se v případě titulu stane s pěti vavříny nejúspěšnějším fedcupovým kapitánem v historii. "Fed Cup určitě není o kapitánovi, je to o holkách, aby vyhrály další titul a měly radost. To mě vždycky nejvíc potěší," řekl Pála.

Program finále Fed Cupu:

Francie - ČR (Štrasburk, hala - tvrdý povrch):

Sobota (14:00): Mladenovicová (42. v žebříčku dvouhry WTA) - Karolína Plíšková (6.), Garciaová (23.) - Kvitová (11.).

Neděle (13:30): Garciaová - Plíšková, Mladenovicová - Kvitová; Cornetová, Parmentierová - Strýcová, Hradecká.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy